Kaphat Babaváró hitelt egy külföldön dolgozó házaspár?

Kaphat Babaváró hitelt egy külföldön dolgozó házaspár?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-02
 

Sok külföldről hazaköltöző magyar kérdezi a Bankmonitor szakértőitől, hogy ők milyen feltételekkel kaphatnak Babaváró hitelt, ha egyáltalán jogosultak rá. A Bankmonitor szakértői most utánanéztek a lehetőségeiknek.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a Babaváró igénylésének egyik fontos feltétele az, hogy igényléskor a fiatal házaspár (a feleség nem töltheti be a 41. életévét) mindkét tagjának rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel. Az ugyanakkor nem előírás (szemben a csok támogatással), hogy a pár mindkét tagjának ugyanazon a címen kell élnie, ám lakcímkártyával rendelkezniük kell. Ez tehát azt jelenti, hogy ha jelenleg külföldön éltek, és már nincs magyarországi lakcímetek, akkor egyelőre nem tudjátok megigényelni a támogatást. Ugyanakkor sok család egy vagy több tagja úgy dolgozik – akár él – külföldön, hogy közben a lakcímkártyájuk megmarad, így ők ennek a feltételnek megfelelnek. Ám, ez még nem minden.

Ugyanis a Babaváró esetében a másik fontos elvárás az is, hogy a pár legalább egyik tagja minimum 3 éves folyamatos TB jogviszonyt tudjon igazolni. Ebbe beleszámít a külföldi TB jogviszony is, amiről igazolást kell bemutatni majd idehaza. Ráadásul az utolsó 90 napra ennél is szigorúbb elvárás vonatkozik: ekkor már magyarországi (Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti) jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább egyikőtöknek, vagyis idehaza kell dolgoznia. (Ez lehet bejelentett állás, vagy akár vállalkozás is.)

Az előbbiekben tisztáztuk, hogy milyen személyi feltételeknek kell megfelelnetek akkor, ha külföldön dolgoztok, vagy dolgoztatok az elmúlt időszakban. A bankok azonban ezen túl természetesen a jövedelmeteket is meg fogják majd vizsgálni, hiszen ez határozza meg, hogy egyáltalán hitelképesek vagytok-e. (Mert a Babaváró tulajdonképpen banki hitel, amihez az állam csak kamattámogatást, valamint tartozáscsökkentést és -elengedést adhat.) Sajnos némileg megnehezíti majd a dolgotokat, hogy három nagy magyarországi bank egyáltalán nem fogad el jelenleg külföldi jövedelmet a Babavárónál, így ha csak ilyet tudtok bemutatni, az náluk elutasítási ok lesz. Akkor jelenthet ez egyébként gondot, ha az igénylést megelőzően csak a pár egyik tagja vállal Magyarországon munkát, ezzel teljesítve a 90 napos TB jogviszonyra vonatkozó előírást, ám az ő jövedelme önmagában nem elég a hitelfelvételhez.

A többi bank azonban szerencsére elfogadja a külföldi jövedelmet, így megoldás lehet, hogy az egyik fél a TB jogviszonyra vonatkozó előírást teljesíti, míg a másik a jövedelmével „száll be”. Ez már csak azért is jól jöhet, mert Nyugat Európában a magyarországinál magasabbak a bérek, így jó esély van rá, hogy a pár a Babaváró maximális (10 millió Ft) összegét megkapja. Sőt, ha mellé lakáshitelt is igényelnének, akkor ez utóbbi törlesztőrészletét is elbírhatja a havi nettó. (A Babaváró és a lakáshitel kombinálása azért is nagyon népszerű, mert a Babaváró hitel összegének 75%-a önerőnek számít egy lakáskölcsönnél, ha a kettő között nem telt el 90 napnál több, vagyis akár saját megtakarítás nélkül is megvásárolható egy ingatlan.)

A részben vagy teljes egészében külföldi jövedelemmel rendelkezőknek azonban a Babaváró+lakáshitel kombinálásakor arra is figyelniük kell, hogy bizony nem minden bank fogadja el lakáshitelnél sem a külhoni bért.

Emiatt két megoldás közül választhattok:

  1. Kerestek egy olyan bankot, amelyik külföldi jövedelemmel is ad Babavárót, majd ezt követően egy másik banktól igényeltek lakáshitelt.
  2. Megkeresitek azokat a bankokat, amelyeknél Babavárót és lakáshitelt is kaphattok, majd kiválasztjátok közülük azt, amelyik a legkedvezőbb kamattal kínálja számtokra az utóbbit. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai alapján egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője lehet 117 500 és 140 000 forint egyaránt, ami a teljes futamidő alatt 5 millió forint különbséget jelent.)

Ha ellenőriznétek, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre, akkor ezt megtehetitek percek alatt a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorával:

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés