90% felett kereshettél és még el sem kellett hagyni az országot!

90% felett kereshettél és még el sem kellett hagyni az országot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-24 Frissítve: 2021-10-11
 

Aki szereti a kockázatot és tud is mellette nyugodtan aludni, annak a részvények már biztos a látókörébe kerültek. A többség számára viszont nem az a terület, ami vonzó lehet, de ha 2-3%-nál nagyobb hozamra vágyunk, akkor a befektetési alapokkal lehet keresnivalónk. Különösen az abszolút hozamúak tűnhetnek ki a sorból, a rugalmasságuk nagyon jól fog még jönni az előttünk álló zavaros időkben.

Nagyot ment a BUX, de volt is mit ledolgoznia

Csak egy szűkebb kör számára lehetnek érdekesek a részvények, de aki erre a területre téved, az minden bizonnyal tudja, hogy nagy kockázatot vállal az extra profitért cserébe. A részvények kiszámíthatatlanok tudnak lenni, bizonyára mindannyian hallottunk olyan történeteket, hogy valaki milyen hatalmas összeget nyert egy jó részvénnyel, míg mások komoly pénzeket buktak a tőzsdén.

Kiváló példáért nem kell messzire mennünk, szándékosan néztük ki magunknak a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexét, a BUX-ot, mert az utóbbi 10 éve tanulságos tud lenni az érdeklődők számára. A gyakorlatilag az egy kezünkön megszámlálható részvény mozgását leképező index a válságban mély esést szenvedett el, a 2007 közepi csúcsokat pedig csak most, 2016. novemberében tudtuk viszontlátni.

Az időzítés sokat számított, aki csak az utóbbi két évben érkezett meg a parkettre, az megcsinálta a szerencséjét, viszont aki a 2007-es csúcsok közelében vásárolt, annak nagyon sokat kellett várnia, és még így is csak a pénzénél van, miközben eltelt bő 9 év. Hosszabb távot nézve, 1991 óta az index évente 14%-os emelkedést hozott össze, ami azért nem olyan acélos, ha tudjuk, hogy közel 11%-os volt ugyanezen időszak alatt az infláció.

Az igazsághoz természetesen az is hozzá tartozik, hogy az utóbbi 100 év legnagyobb válsága csapott le 2008-ban, ami az elérhető teljesítményt is bekorlátozta. Azonban nem feledkezhetünk el ezekről az időszakokról sem, mert minden bizonnyal a következő években-évtizedekben is át fogunk élni hasonló válságokat és ezt a részvények is megsínylik majd. A nagy kérdés már csak az, hogy akarunk-e ilyen rizikót felvállalni, vagy megelégszünk alacsonyabb hozammal is, ha mellé nagyobb biztonság társul.

buxindexkep161124Ha szeretnéd tudni, hogy miként dönthetsz jól 1-2 éves időtávon, vagy akár a nyugdíjra félretett pénzedről, akkor neked szól a következő rendezvényünk 2016.11.28-án 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés

Hirdetés

Nem hiába olyan keresettek a befektetési alapok

Az alacsony hozamkörnyezetben sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy mit lehet tenni a megtakarításukkal. A lekötött betétek lassan már annyit sem hoznak, hogy megérje lekötni a pénzt, bár még vannak a piacon kivételesen olyan ajánlatok, ami fel tudja csigázni az érdeklődésünket.

A többség számára logikusan a lakossági állampapírok voltak azok, melyek jó lehetőséget teremtettek a továbblépésre, méghozzá extra kockázat felvállalása nélkül. De a statisztikákat látva, voltak jócskán olyan befektetők is, akik ezekkel a hozamokkal sem elégedtek meg és nyitottak a befektetési alapok irányába.

Van egy különleges kategória a befektetési alapok között (abszolút hozamú alapok), amely megteremti a lehetősége a magasabb hozam elérésének, viszont ehhez jó szemre és többéves (legalább 3-5 éves) befektetési időre van szükség. A mostani helyzetben viszont megérheti elmozdulni ebbe az irányba, különben a maximum 2-3%-os hozamoktól nem tudunk elrugaszkodni.

Az abszolút hozamú alapok legfőbb előnye, hogy nincsenek korlátok közé szorítva, gyakorlatilag bárhol, bármikor és bármilyen kockázat mellett befektethetnek, ha az alapot kezelő menedzser úgy látja, hogy ott lehet most kedvező hozamokat elérni. Alap és alap között is óriási különbségek lehetnek, viszont vannak azért olyan alapok, melyek megbízhatóak, és többéves időtávon nem szoktak csalódást okozni.

Hirdetés
Hirdetés