A Babaváró utolsó fél éve – Erről tudnod kell, ha nem akarsz lemaradni!

A Babaváró utolsó fél éve – Erről tudnod kell, ha nem akarsz lemaradni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-25 Frissítve: 2022-07-22
 

A Babaváró hitel előreláthatólag 2022 végéig marad velünk, vagyis december 31-ig adható be új igénylés a kedvezményes hitelre. Ugyanakkor az igénylési feltételek között találunk olyan fontos kikötést, ami miatt az utolsó fél évben már bukó lehet a hiteligénylés. Mire figyelj?

Jelen állás szerint idén vége a kiemelkedő lehetőségnek, már csak év végéig lehet igényelni az akár vissza nem térintendő, 10 milliós Babaváró hitelt. A kedvezménnyel a babát tervező házaspárok járhatnak a legjobban, ugyanis a gyermekek számától függ, hogy milyen előnyöket élvezhetünk a Babaváró hitellel.

A hitel feltételei között ugyanakkor szerepel egy olyan kitétel, amit ha nem tudsz most teljesíteni, az utolsó fél évben már nem lesz lehetőséged az igénylésre. Vagy mégis? Mutatjuk a feltételeket és egy lehetséges kiskaput.

Babaváró előnyök

A 2019. júliusa óta igényelhető, népszerű Babaváró hitel komoly előnyökkel rendelkezik a hitelpiac többi termékéhez képest. Jelenleg ugyanis nem találunk ilyen kedvező feltételekkel más szabadon felhasználható kölcsönt. Az alábbi tulajdonságok kétségkívül kiemelendők:

  • akár 10 millió forint hitel igényelhető,
  • szabad felhasználásra,
  • maximum 50 ezer forintos havi törlesztővel,
  • akár 20 éves futamidőre,
  • ingatlanfedezet nélkül,
  • akár már a várandósság előtt, vagy alatt is igényelhető.

A kedvezmények köre tehát a gyermekvállaláshoz kötött, így további előnyök is kihasználhatók, ha 1, vagy több baba érkezik a családba az igényléstől számítva:

A Babaváró támogatás kamatmentesen indul és a futamidő végéig az is marad, ha 5 éven belül gyermek születik. A gyermekáldással kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre. Ha második baba is érkezik, akkor további 3 évre felfüggeszthető a törlesztőrészletek fizetése és a hátralévő tartozás 30 százaléka vissza nem térítendő támogatássá válik. Ha pedig harmadik baba is születik, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedi az állam.

A Babaváró hitel esetleges meghosszabbításának egyelőre nincs biztos híre, így ha érdekel a lehetőség, akkor alaposan nézz utána a kedvezményes hitel feltéteinek, és add be az igénylésed, mert a mostani állás szerint az év végén kifut a támogatás. Ugyanakkor van egy kikötés, ami miatt az utolsó fél év már problémás lehet, ez pedig az elvárt TB jogviszonyhoz kapcsolódik.

Hirdetés

Hirdetés

A TB jogviszony miatt lemaradhatsz!

Az igénylési feltételek egy támogatott konstrukció esetében mindig szigorúbbak, így a Babavárónál sem egyszerű mindent teljesíteni. A tapasztalatok alapján a kölcsön legszigorúbb feltétele a meghatározott társadalombiztosítási jogviszony teljesítése.

Az igénylés alapvetően akkor kaphat zöld utat, ha a házaspár egyik tagja tudja teljesíteni a 3 éves, folyamatos TB jogviszony feltételét. Vagyis elég csak a pár egyik tagjának megfelelő TB jogviszonnyal rendelkeznie. Nem csak a munkaviszony számít, a feltételnek több módon is meg lehet felelni. Ugyanakkor az igénylést megelőző 180 napra már szigorúbb elvárások vonatkoznak a házasokra. 

Ha például az igénylést megelőző fél évben nincs végig munka- vagy tanulói jogviszony, sem külföldi jogviszony, vagy diplomás GYED, akkor az igénylők lemaradhatnak a Babaváró lehetőségről. Ekkor már ugyanis csak az alábbiak fogadhatók el:

  • szövetkezeti tagok, akik személyesen közreműködnek a szövetkezetben (kivéve iskolaszövetkezet, nyugdíjszövetkezet, kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete)
  • egyéni vállalkozói jogviszony
  • társas vállalkozói jogviszony
  • megbízási szerződésen alapuló jogviszony
  • egyházi szolgálati jogviszony
  • mezőgazdasági őstermelői jogviszony
  • főállású kisadózói jogviszony.

Ezek alapján elmondható, hogy az igénylést megelőző 180 napon belül már valóban magyar alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszony az elvárás.

Kivétel erősíti a szabályt!

A külföldön dolgozók ugyanakkor kihasználhatják a „kiskaput”, vagyis elég számukra az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárást. A külföldön élő pároknak tehát elég 3 hónappal a Babaváró igénylését megelőzően hazaköltözni és itthoni munkaviszonyt létesíteni. Ezzel a jogszabályi feltételnek eleget tett a család. Ugyanakkor fontos tudni, hogy bankok ennél szigorúbbak is lehetnek, vagyis a jogszabályban meghatározottnál hosszabb munkaviszonyt is elvárhatnak.

A Bankmonitor Babaváró szakértői segíthetnek abban, hogy mely bankok milyen eljárást alkalmaznak a TB jogviszony kapcsán a jogszabályi kritériumon felül.

Kalkulálj
Tudd meg, hogy mennyi Babaváró kölcsönt igényelhetsz és add le érdeklődésed. Kollégáink minden kérdésedre válaszolnak és segítenek a teljes igénylési folyamatot gyorsan és kényelmesen (akár gyorsított eljárással) lebonyolítani.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés