Betöltés

A biztonság ára: mennyit fizetsz egy banki SMS-ért?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-02-08

Sok bankszámla tulajdonos el sem tudja képzelni a bankolást SMS értesítés nélkül. Ám minden bank más-más díjért kínálja ezt a biztonsági elemet. Van, ahol csak azt lehet választani, hogy legyen-e értesítés, van ahol teljesen testre szabható a szolgáltatás. Utánajártunk ennek a szolgáltatásnak is.

Bankonként eltérő, hogy az SMS szolgáltatás alatt mit értenek, és hogyan terhelik a díját. Létezik bank, amelyik fix havi költségért kínálja ezt a szolgáltatást, van, amelyik csak a küldött SMS után számláz, és olyan is, amelyik felszámít egy alapdíjat és a küldött SMS-ek költségeit is beterheli. Már az sem egyértelmű, hogy mit takar a szolgáltatás. Egyes bankok a kártyamozgásokról értesítenek, míg más bankok a számlaváltozásról, és van, amelyik mindkettőről. Sőt olyan is akad, aki a netbank, vagy telebank használata esetén küld SMS-t a számlatulajdonosnak, sok esetben díj ellenében.  Azt is fontos tudnunk, hogy itt is erőteljesen függ a szolgáltatás árazása, hogy milyen számlacsomaggal illetve milyen kártyával rendelkezünk.

Táblázatunkban az összehasonlíthatóság kedvéért a leginkább elterjedt kártyafigyelő szolgáltatást szerepeltetjük sztenderd esetben. Ettől természetesen számlacsomagonként eltérhetnek a bankok. Általában havi díjat engedik el, vagy bizonyos számú SMS-t ingyenesen biztosítanak. De van más kivétel is: például a Budapest Banknál van olyan SMS csomag (Plusz), aminek keretén belül egy fix havi díjért (450 Ft) a kártyaköltések miatt küldött SMS-ek ingyenesek. A Citibank estében pedig az SMS szolgáltatás az első évben ingyenes lehet bizonyos feltételek esetén. Érdekesség, hogy az OTP attól is függővé teszi a díjazást milyen szolgáltatónál van a mobiltelefonszámunk.

Kártyafigyelő SMS szolgáltatás jellemző díjai

SMS szolgáltatások esetében is igaz, az egyre többször felbukkanó gondolatunk: nem lehet elkülönítetten kezelni a számlacsomagoktól. Tehát érdemes a bankváltásnál már arra is gondolni, hogy mit szeretnénk kontroll alatt tartani SMS szolgáltatással, és mennyit ér ez meg nekünk. Főként, ha a külön fizetünk azért az SMS-ért, amit a kártyaköltésünkről küldenek, majd külön megfizetjük ugyannak a tételnek a könyvelését követően a számlaterhelésről szóló SMS árát. Így sok esetben a számlavezetési díj többszörösét is kifizethetjük SMS szolgáltatás keretében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá az írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

10 Hozzászólás

 1. zsuzsimami

  Nem kell mindenről SMS-t kérni csak a vásárlásokról, és akkor nem lesz magas a ktg.
  A kártya biztonsági SMS. pedig ingyenes.,Ha csak a vásárlásokról kérek értesítést akkor nem kerül ennyibe, nekem pl. 200,- ft alatt van minden hónapban. A kártya biztonsági sms meg ingyen van.

 2. bankmonitor.hu

  Bankonként eltérő, hogy mennyire lehet testre szabni az SMS szolgáltatást: van ahol fix díjért mindent küldenek, van ahol érdemes is paraméterezni, mert ha mindenről kérünk, elég drága tud lenni.
  Az ár nem csak a bankoktól, hanem a bankolási szokásoktól is függ. A 200 Ft alatti tétel valóban jónak mondható.

 3. pdw

  Szerintem penzkidobas. Napi webbank figyeles boven elegendo. Ha megcsapoljak a kartyad, tokmindegy hogy 10 perc mulva vagy csak este szolsz a banknak, ugyis o allja az egeszet.

 4. bankmonitor.hu

  Annak, aki naponta figyeli a webbankot, lehet, hogy kevésbé szükséges. Ugyanakkor nem mindig lehet internethez hozzájutni és egyáltalán nem mindenki figyeli a netbankját naponta. E mellett hasznos lehet ha pénzt várunk a számlára és látjuk, hogy mikor érkezik meg.

 5. sandri99

  szerintem aki sokat használja a kártyáját annak lehet hogy észrevétlen de én kiszámoltam hogy eggy utalás , kb 5-7 pénzfelvétel és 10 – 15 kártyás vásárlás bizony nagyonn megdobja a cekket csak úgy van feltüntetve hogy az ember ne vegye észre.én az otp-ről beszélek

 6. sandri99

  az otp rabló vezér de magszabadulok hamar tőlle

 7. bankmonitor.hu

  A relatíve kis összegekből is összejöhet egy tetemes számlaköltség. Ezért tanácsoljuk, hogy érdemes utánanézni mennyit fizetünk a bankunknál például az SMS-ekért. Sokszor meglepő eredményre juthatunk.

 8. kxaxa

  Erste Joker Hitelkártya mellé elvileg ingyen van ;).

 9. bankster

  2009. évi LXXXV. törvény
  link to pszaf.hu
  13. oldal, 45. § (1), (2), (4)

  Csak én érzem lehúzásnak, hogy ezek ismeretében még én fizessek a banknak az SMS-ért?

 10. Sanya

  A legtöbb lakossági számlacsomag mellé már ingyen SMS jár. Havonta 50 darabos limitig.
  Ezenkívül hogyha én egy cégként vásárolok havonta 100.000 darab SMSt egy sms gatewaytől akkor egy sms ára 0,02 Euro cent.
  Ha az Unicredit 36 forintos smsét nézzük a 6,6 filléres bekerülési értékkel, akkor ez 55.000%-os(ötvenöt-ezer százalékos) profit a banknak.
  Brávó!
  Nagy taps jár a pszáfnek is, hogy ilyen elánnal védi az állampolgárok érdekeit.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ezt gondold végig, mielőtt lejár a TBSZ-ed!

2018. 11. 15.

Ha 2013-ban nyitottál tartós befektetési számlát (TBSZ), akkor december 31-ig lejár a megtakarításaid ötéves tartási ideje, vagyis döntened kell arról, hogy mit kezdj a felszabaduló pénzeddel. Íme, néhány hasznos tudnivaló!...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.