A biztonság ára: mennyit fizetsz egy banki SMS-ért?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 02. 08.

Sok bankszámla tulajdonos el sem tudja képzelni a bankolást SMS értesítés nélkül. Ám minden bank más-más díjért kínálja ezt a biztonsági elemet. Van, ahol csak azt lehet választani, hogy legyen-e értesítés, van ahol teljesen testre szabható a szolgáltatás. Utánajártunk ennek a szolgáltatásnak is.

Bankonként eltérő, hogy az SMS szolgáltatás alatt mit értenek, és hogyan terhelik a díját. Létezik bank, amelyik fix havi költségért kínálja ezt a szolgáltatást, van, amelyik csak a küldött SMS után számláz, és olyan is, amelyik felszámít egy alapdíjat és a küldött SMS-ek költségeit is beterheli. Már az sem egyértelmű, hogy mit takar a szolgáltatás. Egyes bankok a kártyamozgásokról értesítenek, míg más bankok a számlaváltozásról, és van, amelyik mindkettőről. Sőt olyan is akad, aki a netbank, vagy telebank használata esetén küld SMS-t a számlatulajdonosnak, sok esetben díj ellenében.  Azt is fontos tudnunk, hogy itt is erőteljesen függ a szolgáltatás árazása, hogy milyen számlacsomaggal illetve milyen kártyával rendelkezünk.

Táblázatunkban az összehasonlíthatóság kedvéért a leginkább elterjedt kártyafigyelő szolgáltatást szerepeltetjük sztenderd esetben. Ettől természetesen számlacsomagonként eltérhetnek a bankok. Általában havi díjat engedik el, vagy bizonyos számú SMS-t ingyenesen biztosítanak. De van más kivétel is: például a Budapest Banknál van olyan SMS csomag (Plusz), aminek keretén belül egy fix havi díjért (450 Ft) a kártyaköltések miatt küldött SMS-ek ingyenesek. A Citibank estében pedig az SMS szolgáltatás az első évben ingyenes lehet bizonyos feltételek esetén. Érdekesség, hogy az OTP attól is függővé teszi a díjazást milyen szolgáltatónál van a mobiltelefonszámunk.

Kártyafigyelő SMS szolgáltatás jellemző díjai

SMS szolgáltatások esetében is igaz, az egyre többször felbukkanó gondolatunk: nem lehet elkülönítetten kezelni a számlacsomagoktól. Tehát érdemes a bankváltásnál már arra is gondolni, hogy mit szeretnénk kontroll alatt tartani SMS szolgáltatással, és mennyit ér ez meg nekünk. Főként, ha a külön fizetünk azért az SMS-ért, amit a kártyaköltésünkről küldenek, majd külön megfizetjük ugyannak a tételnek a könyvelését követően a számlaterhelésről szóló SMS árát. Így sok esetben a számlavezetési díj többszörösét is kifizethetjük SMS szolgáltatás keretében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá az írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

9 Hozzászólás

 1. zsuzsimami

  Nem kell mindenről SMS-t kérni csak a vásárlásokról, és akkor nem lesz magas a ktg.
  A kártya biztonsági SMS. pedig ingyenes.,Ha csak a vásárlásokról kérek értesítést akkor nem kerül ennyibe, nekem pl. 200,- ft alatt van minden hónapban. A kártya biztonsági sms meg ingyen van.

  2013.02.08.11:21

 2. bankmonitor.hu

  Bankonként eltérő, hogy mennyire lehet testre szabni az SMS szolgáltatást: van ahol fix díjért mindent küldenek, van ahol érdemes is paraméterezni, mert ha mindenről kérünk, elég drága tud lenni.
  Az ár nem csak a bankoktól, hanem a bankolási szokásoktól is függ. A 200 Ft alatti tétel valóban jónak mondható.

  2013.02.08.11:31

 3. pdw

  Szerintem penzkidobas. Napi webbank figyeles boven elegendo. Ha megcsapoljak a kartyad, tokmindegy hogy 10 perc mulva vagy csak este szolsz a banknak, ugyis o allja az egeszet.

  2013.02.11.12:34

 4. bankmonitor.hu

  Annak, aki naponta figyeli a webbankot, lehet, hogy kevésbé szükséges. Ugyanakkor nem mindig lehet internethez hozzájutni és egyáltalán nem mindenki figyeli a netbankját naponta. E mellett hasznos lehet ha pénzt várunk a számlára és látjuk, hogy mikor érkezik meg.

  2013.02.11.14:02

 5. sandri99

  szerintem aki sokat használja a kártyáját annak lehet hogy észrevétlen de én kiszámoltam hogy eggy utalás , kb 5-7 pénzfelvétel és 10 – 15 kártyás vásárlás bizony nagyonn megdobja a cekket csak úgy van feltüntetve hogy az ember ne vegye észre.én az otp-ről beszélek

  2013.02.11.16:22

 6. sandri99

  az otp rabló vezér de magszabadulok hamar tőlle

  2013.02.11.16:25

 7. bankmonitor.hu

  A relatíve kis összegekből is összejöhet egy tetemes számlaköltség. Ezért tanácsoljuk, hogy érdemes utánanézni mennyit fizetünk a bankunknál például az SMS-ekért. Sokszor meglepő eredményre juthatunk.

  2013.02.11.18:23

 8. kxaxa

  Erste Joker Hitelkártya mellé elvileg ingyen van ;).

  2013.03.09.01:45

 9. bankster

  2009. évi LXXXV. törvény
  link to pszaf.hu
  13. oldal, 45. § (1), (2), (4)

  Csak én érzem lehúzásnak, hogy ezek ismeretében még én fizessek a banknak az SMS-ért?

  2013.05.12.12:13

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.