A biztonság ára: mennyit fizetsz egy banki SMS-ért?

 • 2013.02.08.
 • szerző: bankmonitor

Sok bankszámla tulajdonos el sem tudja képzelni a bankolást SMS értesítés nélkül. Ám minden bank más-más díjért kínálja ezt a biztonsági elemet. Van, ahol csak azt lehet választani, hogy legyen-e értesítés, van ahol teljesen testre szabható a szolgáltatás. Utánajártunk ennek a szolgáltatásnak is.

Bankonként eltérő, hogy az SMS szolgáltatás alatt mit értenek, és hogyan terhelik a díját. Létezik bank, amelyik fix havi költségért kínálja ezt a szolgáltatást, van, amelyik csak a küldött SMS után számláz, és olyan is, amelyik felszámít egy alapdíjat és a küldött SMS-ek költségeit is beterheli. Már az sem egyértelmű, hogy mit takar a szolgáltatás. Egyes bankok a kártyamozgásokról értesítenek, míg más bankok a számlaváltozásról, és van, amelyik mindkettőről. Sőt olyan is akad, aki a netbank, vagy telebank használata esetén küld SMS-t a számlatulajdonosnak, sok esetben díj ellenében.  Azt is fontos tudnunk, hogy itt is erőteljesen függ a szolgáltatás árazása, hogy milyen számlacsomaggal illetve milyen kártyával rendelkezünk. 

Táblázatunkban az összehasonlíthatóság kedvéért a leginkább elterjedt kártyafigyelő szolgáltatást szerepeltetjük sztenderd esetben. Ettől természetesen számlacsomagonként eltérhetnek a bankok. Általában havi díjat engedik el, vagy bizonyos számú SMS-t ingyenesen biztosítanak. De van más kivétel is: például a Budapest Banknál van olyan SMS csomag (Plusz), aminek keretén belül egy fix havi díjért (450 Ft) a kártyaköltések miatt küldött SMS-ek ingyenesek. A Citibank estében pedig az SMS szolgáltatás az első évben ingyenes lehet bizonyos feltételek esetén. Érdekesség, hogy az OTP attól is függővé teszi a díjazást milyen szolgáltatónál van a mobiltelefonszámunk. 

smstablazat20130207

SMS szolgáltatások esetében is igaz, az egyre többször felbukkanó gondolatunk: nem lehet elkülönítetten kezelni a számlacsomagoktól. Tehát érdemes a bankváltásnál már arra is gondolni, hogy mit szeretnénk kontroll alatt tartani SMS szolgáltatással, és mennyit ér ez meg nekünk. Főként, ha a külön fizetünk azért az SMS-ért, amit a kártyaköltésünkről küldenek, majd külön megfizetjük ugyannak a tételnek a könyvelését követően a számlaterhelésről szóló SMS árát. Így sok esetben a számlavezetési díj többszörösét is kifizethetjük SMS szolgáltatás keretében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá az írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

9 Hozzászólás

 • zsuzsimami 2013-02-08 11:21:21 - Válasz

  Nem kell mindenről SMS-t kérni csak a vásárlásokról, és akkor nem lesz magas a ktg.
  A kártya biztonsági SMS. pedig ingyenes.,Ha csak a vásárlásokról kérek értesítést akkor nem kerül ennyibe, nekem pl. 200,- ft alatt van minden hónapban. A kártya biztonsági sms meg ingyen van.

 • bankmonitor.hu 2013-02-08 11:31:15 - Válasz

  Bankonként eltérő, hogy mennyire lehet testre szabni az SMS szolgáltatást: van ahol fix díjért mindent küldenek, van ahol érdemes is paraméterezni, mert ha mindenről kérünk, elég drága tud lenni.
  Az ár nem csak a bankoktól, hanem a bankolási szokásoktól is függ. A 200 Ft alatti tétel valóban jónak mondható.

 • pdw 2013-02-11 12:34:37 - Válasz

  Szerintem penzkidobas. Napi webbank figyeles boven elegendo. Ha megcsapoljak a kartyad, tokmindegy hogy 10 perc mulva vagy csak este szolsz a banknak, ugyis o allja az egeszet.

 • bankmonitor.hu 2013-02-11 14:02:07 - Válasz

  Annak, aki naponta figyeli a webbankot, lehet, hogy kevésbé szükséges. Ugyanakkor nem mindig lehet internethez hozzájutni és egyáltalán nem mindenki figyeli a netbankját naponta. E mellett hasznos lehet ha pénzt várunk a számlára és látjuk, hogy mikor érkezik meg.

 • sandri99 2013-02-11 16:22:14 - Válasz

  szerintem aki sokat használja a kártyáját annak lehet hogy észrevétlen de én kiszámoltam hogy eggy utalás , kb 5-7 pénzfelvétel és 10 – 15 kártyás vásárlás bizony nagyonn megdobja a cekket csak úgy van feltüntetve hogy az ember ne vegye észre.én az otp-ről beszélek

 • sandri99 2013-02-11 16:25:34 - Válasz

  az otp rabló vezér de magszabadulok hamar tőlle

 • bankmonitor.hu 2013-02-11 18:23:14 - Válasz

  A relatíve kis összegekből is összejöhet egy tetemes számlaköltség. Ezért tanácsoljuk, hogy érdemes utánanézni mennyit fizetünk a bankunknál például az SMS-ekért. Sokszor meglepő eredményre juthatunk.

 • kxaxa 2013-03-09 01:45:38 - Válasz

  Erste Joker Hitelkártya mellé elvileg ingyen van ;).

 • bankster 2013-05-12 12:13:20 - Válasz

  2009. évi LXXXV. törvény
  link to pszaf.hu
  13. oldal, 45. § (1), (2), (4)

  Csak én érzem lehúzásnak, hogy ezek ismeretében még én fizessek a banknak az SMS-ért?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.