A CSOK-büntetés a legdrágább lakáshitelek kamatára is ráver

A CSOK-büntetés a legdrágább lakáshitelek kamatára is ráver
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-18
 

A CSOK támogatást vállalt gyermekre is igényelheted. Viszont, ha nem születik meg a baba, akkor a büntetés mértéke elérheti a 27 százalékot is. Ez azt jelenti, hogy a tejes visszafizetendő összeg meghaladná a legdrágább lakáshitel költségét, sőt, jelenleg a jogszabály alapján nem is lehetne ennyire drága jelzáloghitelt nyújtani.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy nagyon kedvező lehetőség, hiszen vissza nem térítendő támogatást kaphatsz lakáscélod megvalósításához. A kedvezmény pontos összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is. Jó hír, hogy nem csak meglévő gyerekre lehet igényelni. Vállalt gyermekre is járhat a támogatás, annak azonban súlyos következménye van, ha nem születik meg a baba határidőre.

Akár 27 százalék is lehet a büntetés mértéke

Ha nem születik meg a gyermek, akkor a kapott támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetned. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamattal egyezik meg. Ugyanakkor az emelt összegű CSOK esetében – melyet három gyerek után új lakáscélra kaphatsz meg – az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell rendezned az állam felé. (A jelenlegi 5,4 százalékos alapkamat mellett ez 27 százalékos büntetést jelent.)

Lényegessé válhat, hogy mennyi időn belül kell a vállalt gyermeknek megszületnie:

  • Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül kell a babának megérkeznie.
  • Két gyermek vállalása esetén 8 év áll rendelkezésre.
  • Az emelt, 10 millió forint összegű CSOK esetében 10 éven belül kell a gyermekeknek megszületnie függetlenül attól, hogy egy, kettő, vagy három gyermeket vállaltál. (Három gyermeket csak ebben az esetben lehet vállalni.)

Ha részben teljesül a gyermekvállalás, akkor csak a meg nem született babára jutó támogatási összeget kell – büntetőkamattal növelten – visszafizetned.

Hirdetés

Hirdetés

Példa – Három vállalt gyermekből csak kettő születik meg

Nézzük meg, mi történne, ha új építésű lakást vásárolnál, melyhez 3 vállalt gyermek után vennéd igénybe a CSOK támogatást. (A kapott összeg 10 millió forint lenne.) A 10 éves időszak alatt azonban csak két gyerek születne meg.

Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vetted igénybe, a maradék 7,4 millió forintot – mely a harmadik baba után járna – vissza kellene fizetned büntetőkamattal növelten. Ez azt jelenti, hogy a 10 év leteltét követően egyösszegben kellene az állam felé rendezned 27,3 millió forintot.

Mennyit kell visszafizetni 7,4 millió forintra különböző esetekben?

Ez a büntetés sokkoló lehet, pláne, ha kiszámoljuk, hogy egy 7,4 millió forintos lakáshitelre mennyit kellene visszafizetni 10 év alatt. A legolcsóbb kölcsönre 10,1 millió forintot kell rendezned, a legdrágább kölcsönnél is csupán 11,3 millió forintra rúg a teljes visszafizetendő összeg.

A jogszabály nevesíti a legdrágább lakáshitel költségét is: a jegybanki alapkamat nagyságát 24 százalékponttal haladhatja meg legfeljebb egy lakáshitel THM értéke. Ennek jelenlegi értéke 29,4% lenne: ha egy jelzáloghitel szerződés ennél magasabb THM értéket tartalmaz, akkor a kérdéses szerződés semmisnek tekinthető.

Ha abból indulunk ki, hogy a bank csak kamatot számol fel, akkor a 29,4 százalékos kamat mellett a 10 év alatt a 7,4 millió forintra összesen 23 millió forintot kellene visszafizetni. Ez még mindig a Családi Otthonteremtési Kedvezményre fizetendő büntetés összege alatt van.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a CSOK büntetést a 10. év végén egyösszegben szükséges rendezni, míg a hiteleket havi egyenlő részletekben szükséges megfizetni. Emiatt a két pénzáram összevetését feltételekkel kell kezelni.

Nem éri meg a CSOK támogatás?

Ez természetesen nem igaz: alapesetben egy vissza nem térítendő támogatásról beszélünk. A kedvezmény után csak bizonyos esetekben – ilyen például a gyermekvállalás elmaradása – szükséges büntetést fizetni. Ráadásul a kedvezmény számos esetben az önerőnket is helyettesítheti, ami nélkül számos család nem is tudná megvenni álmai otthonát.

Az viszont tény, hogy az alapkamat emelkedésével a lehetséges büntetés összege is drasztikusan megnőtt. A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy alaposan gondold át, mekkora támogatást vennél igénybe, mennyi gyermeket vállalnál. A feltételek nem teljesülése ugyanis utólag óriási terhet jelenthet.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés