A CSOK igénylés rövidebb lesz – Itt lehet benne gyorsítani!

A CSOK igénylés rövidebb lesz – Itt lehet benne gyorsítani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-07 Frissítve: 2021-07-01
 

Két héten belül könnyíteni fogják a CSOK igénylését, ezért a következőkben annak próbáltunk utána járni, hogy hol gyorsíthatnak a folyamaton. A lépéseket végignézve látszik, hogy sok függ az új jogszabály szövegezésén, mert több ponton is elcsúszhat a folyamat. Az előzetes bejelentés fényében viszont valóban egyszerűbb lehet a gyermekesek vagy gyermeket vállalók helyzete.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Tavaly nyár óta lehet tudni, hogy a kormány gondolkozik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) átalakításán, azonban részleteket csak múlt héten tudhattunk meg. Igaz, még a konkrét jogszabálytervezetet nem láttuk, azonban Lázár János (Miniszterelnökség) és Novák Katalin (EMMI) múlt heti nyilatkozataiból a főbb változtatási irányokat megismerhettük. A következőkben bemutatjuk, hogy miként gyorsulhat fel az általunk optimális esetben 1,5 hónapra becsült igénylési idő gyakorlatilag egy hónapra.

Fontos tudni, hogy a rendszer igénylése nem változik meg, továbbra is a pénzintézeteknél lesz lehetőség az igénylésre és a folyamat elindítására.

Hagyományosan a folyamat azzal indulna, hogy több dokumentumot is bekérnek az igénylőktől, hiszen eddig ezt várták el a bankoktól. Felsorolásképpen álljon itt 10 dokumentum/igazolás, amit meg kellett szerezni:

  • adóazonosító jel – a gyermekeké is szükséges, adóigazolvány vagy hivatalos NAV igazolás formájában
  • házastársak esetén házassági anyakönyvi kivonat
  • gyermekek születési anyakönyvi kivonata, személyazonosító igazolványa
  • a terhesség betöltött 24. hetét követően, a várandósság tényét bizonyító, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás
  • az elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről jogerős bírói ítélet
  • örökbefogadás/gyámság esetén a gyámhatóság határozata
  • 16-25 év közötti gyermek esetén iskolalátogatási igazolás
  • OEP igazolás, hogy az igénylők legalább egyike legalább 180 napja szerepel az egészségbiztosítási nyilvántartásban
  • NAV igazolás, hogy az igénylőknek nincs köztartozásuk – kivéve, ha az ügyfelek szerepelnek a köztartozásmentes adózók nyilvántartásában
  • megelőlegező CSOK igénylése esetén a Kincstár illetékes szerve által kiadott igazolás, hogy megelőlegező kölcsönszerződéssel nem rendelkeznek az igénylők

A dokumentumok közül több biztos rendelkezésre állt, viszont vannak a listán olyan tételek, melyek beszerzése pár napot igénybe vehet. Ilyen a listáról például a NAV nullás igazolás vagy az erkölcsi bizonyítvány.

Ehhez képest lesz óriási változás, hogy a dokumentumok kötelező benyújtása helyett bevezetik a nyilatkozati elvet. Ennek lényege, hogy elegendő lesz egy külön nyilatkozatot tenni, amivel több dokumentumot/igazolást is ki ehet váltani. A nyilatkozatban lehet például feltüntetni, hogy mikor volt a házasságkötés időpontja, vagy éppen a gyermek születése, esetleg a válás vagy éppen építkezés esetén annak főbb paraméterei.

Az intézkedés az egyszerűsítést és a folyamat gyorsítását célozza. Alapvetően bizalommal lesz az állam a kérelmeket illetően, azonban külön a NAV ellenőrizheti a nyilatkozat valóságtartalmát. Sőt, ha valaki a könnyítést indokolatlanul próbálja kihasználni, azoknál a NAV fog eljárni a CSOK-os ügyekben.

Önmagában az, hogy a dokumentumok beszerzése nem lesz szükséges a későbbiekben, még nem tudná lényegesen felgyorsítani a folyamatot. Ezt az az intézkedés fogja biztosítani, hogy a bankokat kötelezik a gyorsabb ügyintézésre. Magyarul a banknak döntést kell hoznia:

  • lakásvásárláskor a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül,
  • míg építkezés/bővítés esetén 60 napon belül.

A CSOK esetében az igénylés folyamata úgy folytatódik a dokumentumok beszerzését és benyújtását követően, hogy a bank megbíz egy értékbecslőt, hogy a kinézett/megépítésre kerülő ingatlant becsülje fel. Ez optimális esetben 1 hétig tart, majd az eredményre még pár napot kell ezt követően várni. De találkoztunk olyan esettel, amikor két hetet kellett várni az értékbecslésre, mert nagyon el voltak havazva azok a szakemberek, akikkel a bank együtt dolgozott.

Az értékbecslés után jönne maga a CSOK igénylésnek az elbírálása, ami jó esetben 1 hét alatt megvan. Azonban itt is rendre porszem kerülhet a gépezetbe, ami azt okozza, hogy az egész folyamat megcsúszik. A bírálatra tehát a folyamat elindulásához képest legjobb esetben kell csak 1 hónap, de a gyakorlati tapasztalat az, hogy inkább 1,5 hónapról beszélhetünk.

Ezt követően kezdődik meg a szerződés előkészítése és kiküldése a lakásvásárlókhoz vagy építőkhöz. Ez nem vesz el néhány napnál több időt, viszont az már problémásabb lehet, hogy a szerződéskötés időpontja mikorra essen. Az ügyféltől, a banktól és a közjegyzőtől is függ, hogy mikor lehet szignálni a szerződést. Bőven elképzelhető, hogy a 3 szereplőből egynek valamiért nem jó a legközelebbi időpont, és ezért csúszik a szerződés aláírása.

Az egész folyamat lezárása, vagyis maga a folyósítás előtt még van egy fontos pont, mégpedig a folyósítási feltételeknek a teljesítése. Ide sorolhatók olyan feltételek, mint a CSOK széljegyzésre kerülése a tulajdoni lapon, a lakásbiztosítás megkötése, valamint az önerő felhasználásának igazolása. Mint látszik, elég hosszúra nyúlhatna a folyamat a dokumentumok benyújtásától a folyósításig.

Előreláthatóan február 15-től már élni fog az új jogszabály, azt viszont majd csak az élet dönti el, hogy a könnyítések valóban a gyakorlatban is megjelennek.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz a hiteled mellé!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés