A hét, amikor eldőlt az új CSOK sorsa

A hét, amikor eldőlt az új CSOK sorsa
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt hetekben már mi is vártuk, hogy mikor jön ki a rendelet az új CSOK-ról, a héten ez meg is történt. Így március közepétől már az új feltételek szerint lehet nekirugaszkodni a támogatás igénylésének. Heti összefoglalónk következik.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Ilyen volt és ilyen lett a CSOK

Március közepétől a CSOK-nál életbe lép a nyilatkozati elv, így a dokumentációs igény jelentősen lecsökken. Okirattal egyedül a tb-jogviszonyt kell igazolni, ráadásul a hazatérő külföldiek esetében engedékenyebb lesz a szabályozás. Ezenkívül az ügyintézési határidő is lerövidül, a benyújtáshoz képest lakásvásárlásnál 30 napja, míg építésnél 60 napja van a banknak dönteni. A korábban vissza nem térítendő támogatást igénylők helyzete is javul, ráadásul az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlan tulajdon. A változásokban még több érdekesség is van, írásunkból pedig a fontosabb részletek kiderülnek.

Hirdetés

Hirdetés

10 előny, amit a lakástakarék biztosít

Ha lakástakarékról van szó, valószínűleg mindenkinek a 30%-os állami támogatás lehetősége jut először eszébe. Ez valóban a legfőbb vonása a konstrukciónak, ugyanakkor ezen kívül még több mindent tud. Ilyen többek között a többszörözhető támogatás, a fix kamatozású hitel felvételének lehetősége a széleskörű felhasználhatóság, vagy bizonyos esetekben a lakáshitel ingyenes előtörlesztése. A teljes lista az írásunkból kiderül, amit akkor is érdemes átfutnod, ha azt hitted mindent tudsz a lakástakarékról.

Többet is kihozhatsz a bankszámládból!

A 10 legolcsóbb ajánlat alapján is 734 forintot emészt fel a bankszámla fenntartása az első két évben, ugyanakkor kerülhet 59, vagy akár 1597 forintba is a számlavezetés. A bankszámla használati szokásaid alapján neked is érdemes megnézned, hogy hol spórolhatsz a bankoláson. Tartsd szem előtt, hogy legtöbbe az összes költségen belül az SMS és a bankkártya kerül, persze az egyéb díjakra sem árt figyelni.

Ráadásul több akciós ajánlatból is lehet aktuálisan válogatni. Ilyen a CIB ECO, ahol a Bankmonitor ügyfelei 5 ezer forintos jóváírást kapnak, vagy a Raiffeisen, ahol 20 ezer forint jár (itt nem csak a Bankmonitor ügyfeleknek). A Gránit Digitális számla esetében is jóváírás jár, ami a felmerült költségek fedezésére fordítható (max. 10 ezer forint erejéig).

Hirdetés
Hirdetés