A kkv-n is csomót keresnének! Ezért nem vonhat le pénzt a bank

 • 2015.07.30.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján akár öt-tízmillió forintos bírságba is beleszaladhatnak azok a számlavezetők – legyen az bank, vagy takarékszövetkezet -, melyek közvetve, vagy közvetlenül díjat számítanak fel a bankszámlakivonatok postai továbbításáért. Ugyanakkor több olyan örvendetes banki kezdeményezéssel is találkozhatunk, amelyek környezetvédelmi intézkedésekkel, fa- vagy virágültetésekkel díjazzák az elektronikus kivonatra történő átállást.

A pénzügyi szektor különböző területeit jellemző szerteágazó ügyintézési struktúra a bankszámlakivonatok kiállítása során is megfigyelhető, legyen szó akár lakossági ügyfelekről, akár gazdálkodó és egyéb szervezetekről. Gondoljunk csak arra, hogy a háztartások – a generációs, a területi és az anyagi különbségek következtében – mennyire eltérő módon intézik a pénzügyeiket, hasonló sokszínűség jellemzi a vállalkozói ügyfeleket is.

A jegybanki statisztikák szerint hazánkban valamivel több, mint egymillió gazdálkodó és egyéb szervezethez kapcsolódó fizetési számlát vezetnek a pénzforgalmi szolgáltatók, ezekhez valamivel több, mint félmillió üzleti bankkártya tartozik. A számlavezetők jogszabályi kötelezettsége havi egy ingyenes számlakivonat biztosítása papír- vagy elektronikus alapon. Előbbiek nyomtatása és postázása jelentős többletterhet ró a számlavezetőkre, ezért gyakran ösztönzik az ügyfeleket az elektronikus módozatra történő átállásra.

Citifa, Cibvirág: környezettudatosabb világ

A lakossági üzletágától szabaduló Citibank hét éve tett vállalása – mely szerint minden elektronikus számlakivonatra átálló ügyfele nevében elültet egy fát – azt eredményezte, hogy több, mint százötvenezer facsemetével gazdagodtak a főváros környéki erdők.

A CIB Bank virágmagokat tartalmazó szórólappal buzdította ügyfeleit az elektronikus kivonatra történő átállásra. A számlavezetők gyakran felhívják az ügyfelek figyelmét a papírtakarékos módszer környezetkímélő hatásaira.

K&H: Tízből három cég még mindig papír alapon kéri a kivonatot

A magyar kis- és középvállalkozások többsége fogékony ugyan az elektronikus banki szolgáltatásokra, így az elektronikus bankszámlakivonat adta lehetőségekre, de az ügyfelek valamivel több, mint 30%-a még mindig csak papír alapon kéri a kivonatát. Márciusban volt négy éve, hogy a K&H bevezette az elektronikus kivonatot, amely egyszerű kezelhetőségének és hozzáférhetőségének köszönhetően hamar népszerűvé vált az ügyfelek körében.

„Jelenleg az ügyfeleink megközelítőleg 70%-a kap e-kivonatot, amely teljesen egyenértékű és tartalmilag megegyező a hivatalos, papír alapú kivonattal, amelyet bármilyen hatóság elfogad, mint elektronikus okiratot. A számítógépen a többi fájlhoz hasonlóan lehet tárolni és rendszerezni, és nagy előnye, hogy környezetbarát, idő- és helytakarékos, egyben pedig költséghatékonyabb megoldás, mint a papír alapú kivonat” – tájékoztatta a Bankmonitort Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az elektronikusan megküldött dokumentumokhoz csak a regisztráció során bejelentett, megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek férhetnek hozzá, az e-kivonat pedig fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel van ellátva.

„A hitelesített e-kivonat már a kibocsátást követő napon elérhető az ügyfél saját elektronikus banki postaládájában, ezen keresztül kényelmesen hozzáférhető, letölthető és kinyomtatható, emellett könnyen visszakereshető, visszamenőlegesen 13 hónapot lehet megnézni” – tette hozzá a banki szakember.

A gazdálkodó szervezetek vezetőinek érdemes szem előtt tartaniuk azt a tényt, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elektronikusan aláírt bankszámlakivonat csak elektronikus formában minősül hiteles elektronikus okiratnak! Papírra kinyomtatva már nem tekinthető eredetinek, nem bír bizonyító erővel, így abban a formában nem számít hiteles dokumentumnak.

Hogy számodra melyik számla lenne a legoptimálisabb vállalkozói számla, a vállalati számla kalkulátorunkkal könnyedén megnézheted!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.