A kkv-n is csomót keresnének! Ezért nem vonhat le pénzt a bank

 • 2015.07.30.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján akár öt-tízmillió forintos bírságba is beleszaladhatnak azok a számlavezetők – legyen az bank, vagy takarékszövetkezet -, melyek közvetve, vagy közvetlenül díjat számítanak fel a bankszámlakivonatok postai továbbításáért. Ugyanakkor több olyan örvendetes banki kezdeményezéssel is találkozhatunk, amelyek környezetvédelmi intézkedésekkel, fa- vagy virágültetésekkel díjazzák az elektronikus kivonatra történő átállást.

A pénzügyi szektor különböző területeit jellemző szerteágazó ügyintézési struktúra a bankszámlakivonatok kiállítása során is megfigyelhető, legyen szó akár lakossági ügyfelekről, akár gazdálkodó és egyéb szervezetekről. Gondoljunk csak arra, hogy a háztartások – a generációs, a területi és az anyagi különbségek következtében – mennyire eltérő módon intézik a pénzügyeiket, hasonló sokszínűség jellemzi a vállalkozói ügyfeleket is.

A jegybanki statisztikák szerint hazánkban valamivel több, mint egymillió gazdálkodó és egyéb szervezethez kapcsolódó fizetési számlát vezetnek a pénzforgalmi szolgáltatók, ezekhez valamivel több, mint félmillió üzleti bankkártya tartozik. A számlavezetők jogszabályi kötelezettsége havi egy ingyenes számlakivonat biztosítása papír- vagy elektronikus alapon. Előbbiek nyomtatása és postázása jelentős többletterhet ró a számlavezetőkre, ezért gyakran ösztönzik az ügyfeleket az elektronikus módozatra történő átállásra.

Citifa, Cibvirág: környezettudatosabb világ

A lakossági üzletágától szabaduló Citibank hét éve tett vállalása – mely szerint minden elektronikus számlakivonatra átálló ügyfele nevében elültet egy fát – azt eredményezte, hogy több, mint százötvenezer facsemetével gazdagodtak a főváros környéki erdők.

A CIB Bank virágmagokat tartalmazó szórólappal buzdította ügyfeleit az elektronikus kivonatra történő átállásra. A számlavezetők gyakran felhívják az ügyfelek figyelmét a papírtakarékos módszer környezetkímélő hatásaira.

K&H: Tízből három cég még mindig papír alapon kéri a kivonatot

A magyar kis- és középvállalkozások többsége fogékony ugyan az elektronikus banki szolgáltatásokra, így az elektronikus bankszámlakivonat adta lehetőségekre, de az ügyfelek valamivel több, mint 30%-a még mindig csak papír alapon kéri a kivonatát. Márciusban volt négy éve, hogy a K&H bevezette az elektronikus kivonatot, amely egyszerű kezelhetőségének és hozzáférhetőségének köszönhetően hamar népszerűvé vált az ügyfelek körében.

„Jelenleg az ügyfeleink megközelítőleg 70%-a kap e-kivonatot, amely teljesen egyenértékű és tartalmilag megegyező a hivatalos, papír alapú kivonattal, amelyet bármilyen hatóság elfogad, mint elektronikus okiratot. A számítógépen a többi fájlhoz hasonlóan lehet tárolni és rendszerezni, és nagy előnye, hogy környezetbarát, idő- és helytakarékos, egyben pedig költséghatékonyabb megoldás, mint a papír alapú kivonat” – tájékoztatta a Bankmonitort Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az elektronikusan megküldött dokumentumokhoz csak a regisztráció során bejelentett, megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek férhetnek hozzá, az e-kivonat pedig fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel van ellátva.

„A hitelesített e-kivonat már a kibocsátást követő napon elérhető az ügyfél saját elektronikus banki postaládájában, ezen keresztül kényelmesen hozzáférhető, letölthető és kinyomtatható, emellett könnyen visszakereshető, visszamenőlegesen 13 hónapot lehet megnézni” – tette hozzá a banki szakember.

A gazdálkodó szervezetek vezetőinek érdemes szem előtt tartaniuk azt a tényt, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elektronikusan aláírt bankszámlakivonat csak elektronikus formában minősül hiteles elektronikus okiratnak! Papírra kinyomtatva már nem tekinthető eredetinek, nem bír bizonyító erővel, így abban a formában nem számít hiteles dokumentumnak.

Hogy számodra melyik számla lenne a legoptimálisabb vállalkozói számla, a vállalati számla kalkulátorunkkal könnyedén megnézheted!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.