Betöltés

A lakástakarék az aduász – Így többszörözd meg a támogatást!

szerző: Nagy Ildikó
2017-02-05

A lakás-takarékpénztári megtakarításra járó 30%-os állami támogatás akkor is jó üzlet, ha csak egy szerződésre veszed igénybe, de még jobb, ha a kedvezményt többszörösen ki tudod használni. Mit is jelent ez? Azt, hogy lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen lakáshitel visszafizetésére egyszerre több lakástakarék szerződést is felhasználhatsz, és mindegyikre megkaphatod az állami támogatást! Mutatjuk, hogyan!

Legyen szó havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról, amennyiben rendszeres megtakarításaidat lakástakarékban  helyezed el, a befizetéseid 30%-ával egyező összegű, de maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kapsz. A szerződésenként maximális havi 20 ezer forintos befizetéssel 4 év után (ennyi a minimális megtakarítási idő) 1,2-1,3 millió forintot költhetsz el tetszőleges lakáscélra.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Ha ezt az összeget szeretnéd feltornászni, jó, ha tudod, hogy több lakástakarék szerződést is köthetsz! Mielőtt ennek a részleteit elmagyarázzuk, tisztázzuk az alapokat!

Egy lakástakarék szerződésen két személy létezhet. Az egyik a szerződő, aki megköti a szerződést, a másik pedig a kedvezményezett, aki végül az összegyűjtött pénzt felhasználhatja. A szerződő dönti el, hogy akar kedvezményezettet megjelölni, vagy sem. Ha megjelöl ilyen személyt, akkor az kizárólag valamely közeli hozzátartozója lehet!

Ha a szerződő nem jelöl meg kedvezményezettet, akkor a lakástakarék szerződésen csak a szerződő van egyedül. Ez esetben maga a szerződő költheti el a végén a megtakarítást, azaz ő maga egyben a kedvezményezett is. Az állami támogatást a lakástakarék szerződés kedvezményezettje kapja, és egy időpillanatban egyszerre csak egy szerződésre veheti igénybe.

Bármennyi szerződést köthetsz, és mindegyikre kaphatsz támogatást

Ha havonta 20 ezer forintnál többet tudsz félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Ha minden szerződéseden eltérő a kedvezményezettek személye, mindegyikre járni fog az állami támogatás feltéve, hogy ők aktuálisan nem szerepelnek valaki más lakástakarék szerződésén kedvezményezettként.

A megtakarítás végén a kedvezményezettek döntik el, hogy mire szeretnék a pénzt felhasználni. Dönthetnek úgy, hogy a saját lakásukra, de felajánlhatják a fentebb ábrázolt bármely közeli hozzátartozó lakáscéljára is. Hogy ki fizeti a havi megtakarításokat, az a gyakorlatban mindegy.

Így ha te fizeted az összes szerződést, és a családtagok végül a te lakásodra ajánlják fel az összeget – már pedig ha te fizetted, akkor miért ne tennék –, akkor annyiszor kaphatod meg az évi 72 000 forintos állami támogatást, amennyi hozzátartozód kedvezményezettként be tud ugrani. Plusz 1 a saját szerződésed, amelyen egyedül szerepelhetsz.

Idősebb családtagok is beszállhatnak

Gondolván arra is, hogy legalább 4 évet kell takarékoskodni, hogy állami támogatást kapj, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha idősebb családtagok a kedvezményezettek, és velük történik valami. Vagy éppen ők maguk kötnének ilyen szerződést, de a megtakarítás alatt esetleg elhunynak.

Egyrészt fontos, hogy a lakástakarék esetén életkort egyáltalán nem vizsgálnak, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan. Másrészt baj esetén a megtakarítás állami támogatással együtt örökölhető az alábbiak szerint.

 1. Ha a szerződő hunyt el

Amennyiben nem volt a szerződésen kedvezményezett, úgy a lakástakarék a törvényes örökös(ök)é. Ha több örökös van és meg tudnak egyezni, egy valaki folytathatja tovább a lakástakarékot. Állami támogatás csak akkor jár, ha 4 év utáni lakáscélú felhasználásról van szó, tehát a teljes összeg örökölhető. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Amennyiben volt a szerződésen kedvezményezett, úgy ő automatikusan a szerződő helyébe léphet. Folytathatja a megtakarítást, ezáltal az állami támogatásra is ugyanúgy jogosult lehet.

 1. Ha a kedvezményezett hunyt el

Ez esetben ugye a szerződő egyedül maradt a lakástakarékon, amire ügyelnie kell, ha másik szerződése is fut párhuzamosan, amin egyedül van. Ha így folytatja mindkét szerződést, csak egyre fog állami támogatást kapni. Ezért tehát célszerű új kedvezményezettet megjelölnie.

Folytathatja tovább a befizetést, vagy fel is mondhatja a szerződést, ugyanis a megtakarítási időszak alatt végig a szerződő rendelkezik a szerződés felett egészen a kiutalásig.

8 Hozzászólás

 1. Takács Karolina

  Évekkel ezelőtt volt egy lakástakarékom. Két kedvezményezettet jelöltem meg. Váratlanul nehéz helyzetbe kerültem és költöznöm kellett. A lakást amit akkor utána megvettem, még szénnel-fával kellett fűtenem. Akkor járt hamarosan le a lakástakarékom. Nem sokat fizettem akkoriban, mert súlyos beteg lettem, de túléltem a műtétet és gondolkodni kezdtem, hogy könnyíthetnék a problémáimon. Érdeklődtem a lehetőségekről a takaréknál. Nagyon örültem annak amit mondtak. (Kifizetik a lejárt összeget, mivel a szerződő én voltam és a gyermekeimnek szerettem volna adni.) A két kedvezményezett lemondott az kiutalt összegről. A Pénzt kifizette a takarékpénztár és vehettem fel ugyanannyi kölcsönt is. A kölcsön visszafizetése szintén részletre ment, akkor kellett kezdeni amikor átutalták a kölcsönösszeget a banknak. Mintha fizetném tovább a takarékot még 4 évig. Gyorsabban letelt mint gondoltam. Bevezettettem a gázfűtést ezeken az összegeken. Ha akkor nincs lakástakarék, nem lett volna mihez kezdeni. És a befizetés arányában kaptam állami támogatást ami nem visszatérítendő, a kamat nem volt rosszabb, mint amit az elején mondtak. Gondolkodom egy szerződésen megint, ahogy a lehetőségem engedi, elégedett voltam a lakástakarék munkájával.

 2. Tukodi Györgyné

  Tisztelt Bankmonitor Csapata!

  Az lenne a kérdésem, hogy a lakástakarék összegét illetve az állami támogatást lehet-e fordítani
  lakáshitel kifizetésére.

  Válaszukat köszönöm! Tukodi Györgyné

 3. Janika

  Ez hihetetlen, és pont így történt? Mesélj még! 😀

 4. Szophia

  Tisztelt Tukodi Györgyné!
  Lakáscélú hitel kiváltására is fordítható, sőt rengeteget lehet így spórolni – mi konkrétan 4 millióval kevesebbet fizettünk így anno vissza… 🙂

 5. Kati

  Kedves Szophia!
  Azt hogy lehet elérni, hogy ha a lakástakarékot lakáscélú hitel kiváltására fordítom, akkor valamennyi összeggel kevesebbet kell visszafizetni?
  Köszönöm a választ előre is.
  Kati

 6. László

  Tisztelt Bankmonitor!

  Amennyiben a megvásárolt lakás egy házaspár mindkét tagjának a nevén van, mindkettőjük egyenesági rokonai be tudnak csatlakozni a lakástakarék szerződéseikkel ?

  Az ábra ezt nem érzékelteti pontosan.

  Üdv

  1. Krisz

   Tisztelt Bankmonitor!

   Laszlo kerdesere mi a pontos valasz?

   Ha egy hazaspar mindket reszrol kot szerzodes, lehetoseg van 1 ingatlanra felhasznalni?

   Udvozlettel es koszonettel, K

   1. bankmonitor.hu

    Kedves Krisz,

    Felhasználható a lakástakarék ebben az esetben is, hiszen a közeli hozzátartozó részére felajánlható a megtakarítási összege (viszont például a házaspár felmenői között nincsen rokoni kapcsolat, a férj szülei csak a férj javára mondhatnak le). Így arra is kell figyelni, hogy a férjnek és a feleségnek is tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az ingatlanban, amelynél felhasználják (a konkrét nagysága nem számít, nem kötelező az 50-50%-os tulajdoni hányad).

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.