A lakástakarék az aduász – Így többszörözd meg a támogatást!

A lakástakarék az aduász – Így többszörözd meg a támogatást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-05 Frissítve: 2017-02-03
 

A lakás-takarékpénztári megtakarításra járó 30%-os állami támogatás akkor is jó üzlet, ha csak egy szerződésre veszed igénybe, de még jobb, ha a kedvezményt többszörösen ki tudod használni. Mit is jelent ez? Azt, hogy lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen lakáshitel visszafizetésére egyszerre több lakástakarék szerződést is felhasználhatsz, és mindegyikre megkaphatod az állami támogatást! Mutatjuk, hogyan!

Legyen szó havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról, amennyiben rendszeres megtakarításaidat lakástakarékban  helyezed el, a befizetéseid 30%-ával egyező összegű, de maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kapsz. A szerződésenként maximális havi 20 ezer forintos befizetéssel 4 év után (ennyi a minimális megtakarítási idő) 1,2-1,3 millió forintot költhetsz el tetszőleges lakáscélra.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Ha ezt az összeget szeretnéd feltornászni, jó, ha tudod, hogy több lakástakarék szerződést is köthetsz! Mielőtt ennek a részleteit elmagyarázzuk, tisztázzuk az alapokat!

    Egy lakástakarék szerződésen két személy létezhet. Az egyik a szerződő, aki megköti a szerződést, a másik pedig a kedvezményezett, aki végül az összegyűjtött pénzt felhasználhatja. A szerződő dönti el, hogy akar kedvezményezettet megjelölni, vagy sem. Ha megjelöl ilyen személyt, akkor az kizárólag valamely közeli hozzátartozója lehet!

    Ha a szerződő nem jelöl meg kedvezményezettet, akkor a lakástakarék szerződésen csak a szerződő van egyedül. Ez esetben maga a szerződő költheti el a végén a megtakarítást, azaz ő maga egyben a kedvezményezett is. Az állami támogatást a lakástakarék szerződés kedvezményezettje kapja, és egy időpillanatban egyszerre csak egy szerződésre veheti igénybe.

    Hirdetés

    Hirdetés

    Bármennyi szerződést köthetsz, és mindegyikre kaphatsz támogatást

    Ha havonta 20 ezer forintnál többet tudsz félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Ha minden szerződéseden eltérő a kedvezményezettek személye, mindegyikre járni fog az állami támogatás feltéve, hogy ők aktuálisan nem szerepelnek valaki más lakástakarék szerződésén kedvezményezettként.

    A megtakarítás végén a kedvezményezettek döntik el, hogy mire szeretnék a pénzt felhasználni. Dönthetnek úgy, hogy a saját lakásukra, de felajánlhatják a fentebb ábrázolt bármely közeli hozzátartozó lakáscéljára is. Hogy ki fizeti a havi megtakarításokat, az a gyakorlatban mindegy.

    Így ha te fizeted az összes szerződést, és a családtagok végül a te lakásodra ajánlják fel az összeget – már pedig ha te fizetted, akkor miért ne tennék –, akkor annyiszor kaphatod meg az évi 72 000 forintos állami támogatást, amennyi hozzátartozód kedvezményezettként be tud ugrani. Plusz 1 a saját szerződésed, amelyen egyedül szerepelhetsz.

    Idősebb családtagok is beszállhatnak

    Gondolván arra is, hogy legalább 4 évet kell takarékoskodni, hogy állami támogatást kapj, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha idősebb családtagok a kedvezményezettek, és velük történik valami. Vagy éppen ők maguk kötnének ilyen szerződést, de a megtakarítás alatt esetleg elhunynak.

    Egyrészt fontos, hogy a lakástakarék esetén életkort egyáltalán nem vizsgálnak, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan. Másrészt baj esetén a megtakarítás állami támogatással együtt örökölhető az alábbiak szerint.

    1. Ha a szerződő hunyt el

    Amennyiben nem volt a szerződésen kedvezményezett, úgy a lakástakarék a törvényes örökös(ök)é. Ha több örökös van és meg tudnak egyezni, egy valaki folytathatja tovább a lakástakarékot. Állami támogatás csak akkor jár, ha 4 év utáni lakáscélú felhasználásról van szó, tehát a teljes összeg örökölhető. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

    Amennyiben volt a szerződésen kedvezményezett, úgy ő automatikusan a szerződő helyébe léphet. Folytathatja a megtakarítást, ezáltal az állami támogatásra is ugyanúgy jogosult lehet.

    1. Ha a kedvezményezett hunyt el

    Ez esetben ugye a szerződő egyedül maradt a lakástakarékon, amire ügyelnie kell, ha másik szerződése is fut párhuzamosan, amin egyedül van. Ha így folytatja mindkét szerződést, csak egyre fog állami támogatást kapni. Ezért tehát célszerű új kedvezményezettet megjelölnie.

    Folytathatja tovább a befizetést, vagy fel is mondhatja a szerződést, ugyanis a megtakarítási időszak alatt végig a szerződő rendelkezik a szerződés felett egészen a kiutalásig.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés