Betöltés

A lakástakarék az aduász – Így többszörözd meg a támogatást!

szerző: Nagy Ildikó
2017-02-05

A lakás-takarékpénztári megtakarításra járó 30%-os állami támogatás akkor is jó üzlet, ha csak egy szerződésre veszed igénybe, de még jobb, ha a kedvezményt többszörösen ki tudod használni. Mit is jelent ez? Azt, hogy lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen lakáshitel visszafizetésére egyszerre több lakástakarék szerződést is felhasználhatsz, és mindegyikre megkaphatod az állami támogatást! Mutatjuk, hogyan!

Legyen szó havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról, amennyiben rendszeres megtakarításaidat lakástakarékban  helyezed el, a befizetéseid 30%-ával egyező összegű, de maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kapsz. A szerződésenként maximális havi 20 ezer forintos befizetéssel 4 év után (ennyi a minimális megtakarítási idő) 1,2-1,3 millió forintot költhetsz el tetszőleges lakáscélra.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha ezt az összeget szeretnéd feltornászni, jó, ha tudod, hogy több lakástakarék szerződést is köthetsz! Mielőtt ennek a részleteit elmagyarázzuk, tisztázzuk az alapokat!

Egy lakástakarék szerződésen két személy létezhet. Az egyik a szerződő, aki megköti a szerződést, a másik pedig a kedvezményezett, aki végül az összegyűjtött pénzt felhasználhatja. A szerződő dönti el, hogy akar kedvezményezettet megjelölni, vagy sem. Ha megjelöl ilyen személyt, akkor az kizárólag valamely közeli hozzátartozója lehet!

Ha a szerződő nem jelöl meg kedvezményezettet, akkor a lakástakarék szerződésen csak a szerződő van egyedül. Ez esetben maga a szerződő költheti el a végén a megtakarítást, azaz ő maga egyben a kedvezményezett is. Az állami támogatást a lakástakarék szerződés kedvezményezettje kapja, és egy időpillanatban egyszerre csak egy szerződésre veheti igénybe.

Bármennyi szerződést köthetsz, és mindegyikre kaphatsz támogatást

Ha havonta 20 ezer forintnál többet tudsz félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Ha minden szerződéseden eltérő a kedvezményezettek személye, mindegyikre járni fog az állami támogatás feltéve, hogy ők aktuálisan nem szerepelnek valaki más lakástakarék szerződésén kedvezményezettként.

A megtakarítás végén a kedvezményezettek döntik el, hogy mire szeretnék a pénzt felhasználni. Dönthetnek úgy, hogy a saját lakásukra, de felajánlhatják a fentebb ábrázolt bármely közeli hozzátartozó lakáscéljára is. Hogy ki fizeti a havi megtakarításokat, az a gyakorlatban mindegy.

Így ha te fizeted az összes szerződést, és a családtagok végül a te lakásodra ajánlják fel az összeget – már pedig ha te fizetted, akkor miért ne tennék –, akkor annyiszor kaphatod meg az évi 72 000 forintos állami támogatást, amennyi hozzátartozód kedvezményezettként be tud ugrani. Plusz 1 a saját szerződésed, amelyen egyedül szerepelhetsz.

Idősebb családtagok is beszállhatnak

Gondolván arra is, hogy legalább 4 évet kell takarékoskodni, hogy állami támogatást kapj, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha idősebb családtagok a kedvezményezettek, és velük történik valami. Vagy éppen ők maguk kötnének ilyen szerződést, de a megtakarítás alatt esetleg elhunynak.

Egyrészt fontos, hogy a lakástakarék esetén életkort egyáltalán nem vizsgálnak, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan. Másrészt baj esetén a megtakarítás állami támogatással együtt örökölhető az alábbiak szerint.

 1. Ha a szerződő hunyt el

Amennyiben nem volt a szerződésen kedvezményezett, úgy a lakástakarék a törvényes örökös(ök)é. Ha több örökös van és meg tudnak egyezni, egy valaki folytathatja tovább a lakástakarékot. Állami támogatás csak akkor jár, ha 4 év utáni lakáscélú felhasználásról van szó, tehát a teljes összeg örökölhető. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Amennyiben volt a szerződésen kedvezményezett, úgy ő automatikusan a szerződő helyébe léphet. Folytathatja a megtakarítást, ezáltal az állami támogatásra is ugyanúgy jogosult lehet.

 1. Ha a kedvezményezett hunyt el

Ez esetben ugye a szerződő egyedül maradt a lakástakarékon, amire ügyelnie kell, ha másik szerződése is fut párhuzamosan, amin egyedül van. Ha így folytatja mindkét szerződést, csak egyre fog állami támogatást kapni. Ezért tehát célszerű új kedvezményezettet megjelölnie.

Folytathatja tovább a befizetést, vagy fel is mondhatja a szerződést, ugyanis a megtakarítási időszak alatt végig a szerződő rendelkezik a szerződés felett egészen a kiutalásig.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Takács Karolina

  Évekkel ezelőtt volt egy lakástakarékom. Két kedvezményezettet jelöltem meg. Váratlanul nehéz helyzetbe kerültem és költöznöm kellett. A lakást amit akkor utána megvettem, még szénnel-fával kellett fűtenem. Akkor járt hamarosan le a lakástakarékom. Nem sokat fizettem akkoriban, mert súlyos beteg lettem, de túléltem a műtétet és gondolkodni kezdtem, hogy könnyíthetnék a problémáimon. Érdeklődtem a lehetőségekről a takaréknál. Nagyon örültem annak amit mondtak. (Kifizetik a lejárt összeget, mivel a szerződő én voltam és a gyermekeimnek szerettem volna adni.) A két kedvezményezett lemondott az kiutalt összegről. A Pénzt kifizette a takarékpénztár és vehettem fel ugyanannyi kölcsönt is. A kölcsön visszafizetése szintén részletre ment, akkor kellett kezdeni amikor átutalták a kölcsönösszeget a banknak. Mintha fizetném tovább a takarékot még 4 évig. Gyorsabban letelt mint gondoltam. Bevezettettem a gázfűtést ezeken az összegeken. Ha akkor nincs lakástakarék, nem lett volna mihez kezdeni. És a befizetés arányában kaptam állami támogatást ami nem visszatérítendő, a kamat nem volt rosszabb, mint amit az elején mondtak. Gondolkodom egy szerződésen megint, ahogy a lehetőségem engedi, elégedett voltam a lakástakarék munkájával.

 2. Tukodi Györgyné

  Tisztelt Bankmonitor Csapata!

  Az lenne a kérdésem, hogy a lakástakarék összegét illetve az állami támogatást lehet-e fordítani
  lakáshitel kifizetésére.

  Válaszukat köszönöm! Tukodi Györgyné

 3. Janika

  Ez hihetetlen, és pont így történt? Mesélj még! 😀

 4. Szophia

  Tisztelt Tukodi Györgyné!
  Lakáscélú hitel kiváltására is fordítható, sőt rengeteget lehet így spórolni – mi konkrétan 4 millióval kevesebbet fizettünk így anno vissza… 🙂

 5. Kati

  Kedves Szophia!
  Azt hogy lehet elérni, hogy ha a lakástakarékot lakáscélú hitel kiváltására fordítom, akkor valamennyi összeggel kevesebbet kell visszafizetni?
  Köszönöm a választ előre is.
  Kati

 6. László

  Tisztelt Bankmonitor!

  Amennyiben a megvásárolt lakás egy házaspár mindkét tagjának a nevén van, mindkettőjük egyenesági rokonai be tudnak csatlakozni a lakástakarék szerződéseikkel ?

  Az ábra ezt nem érzékelteti pontosan.

  Üdv

  1. Krisz

   Tisztelt Bankmonitor!

   Laszlo kerdesere mi a pontos valasz?

   Ha egy hazaspar mindket reszrol kot szerzodes, lehetoseg van 1 ingatlanra felhasznalni?

   Udvozlettel es koszonettel, K

   1. bankmonitor.hu

    Kedves Krisz,

    Felhasználható a lakástakarék ebben az esetben is, hiszen a közeli hozzátartozó részére felajánlható a megtakarítási összege (viszont például a házaspár felmenői között nincsen rokoni kapcsolat, a férj szülei csak a férj javára mondhatnak le). Így arra is kell figyelni, hogy a férjnek és a feleségnek is tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az ingatlanban, amelynél felhasználják (a konkrét nagysága nem számít, nem kötelező az 50-50%-os tulajdoni hányad).

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.