A lakástakarék az aduász – Így többszörözd meg a támogatást!

 • 2017.02.05.
 • szerző: bankmonitor.hu

A lakás-takarékpénztári megtakarításra járó 30%-os állami támogatás akkor is jó üzlet, ha csak egy szerződésre veszed igénybe, de még jobb, ha a kedvezményt többszörösen ki tudod használni. Mit is jelent ez? Azt, hogy lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen lakáshitel visszafizetésére egyszerre több lakástakarék szerződést is felhasználhatsz, és mindegyikre megkaphatod az állami támogatást! Mutatjuk, hogyan!

Legyen szó havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról, amennyiben rendszeres megtakarításaidat lakástakarékban  helyezed el, a befizetéseid 30%-ával egyező összegű, de maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kapsz. A szerződésenként maximális havi 20 ezer forintos befizetéssel 4 év után (ennyi a minimális megtakarítási idő) 1,2-1,3 millió forintot költhetsz el tetszőleges lakáscélra.

Lakástakarék kalkulátor


Havi 20 000 Ft megtakarítással 6 év múlva 1 220 000 Ft-ot költhetsz ingatlan céljaidra.
 • Kedvezményes számlanyitás!
 • 0 Ft állami támogatás!
 • 25 000 F Erzsébet utalvány!

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ha ezt az összeget szeretnéd feltornászni, jó, ha tudod, hogy több lakástakarék szerződést is köthetsz! Mielőtt ennek a részleteit elmagyarázzuk, tisztázzuk az alapokat!

Egy lakástakarék szerződésen két személy létezhet. Az egyik a szerződő, aki megköti a szerződést, a másik pedig a kedvezményezett, aki végül az összegyűjtött pénzt felhasználhatja. A szerződő dönti el, hogy akar kedvezményezettet megjelölni, vagy sem. Ha megjelöl ilyen személyt, akkor az kizárólag valamely közeli hozzátartozója lehet!

Ha a szerződő nem jelöl meg kedvezményezettet, akkor a lakástakarék szerződésen csak a szerződő van egyedül. Ez esetben maga a szerződő költheti el a végén a megtakarítást, azaz ő maga egyben a kedvezményezett is. Az állami támogatást a lakástakarék szerződés kedvezményezettje kapja, és egy időpillanatban egyszerre csak egy szerződésre veheti igénybe.

Bármennyi szerződést köthetsz, és mindegyikre kaphatsz támogatást

Ha havonta 20 ezer forintnál többet tudsz félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Ha minden szerződéseden eltérő a kedvezményezettek személye, mindegyikre járni fog az állami támogatás feltéve, hogy ők aktuálisan nem szerepelnek valaki más lakástakarék szerződésén kedvezményezettként.

A megtakarítás végén a kedvezményezettek döntik el, hogy mire szeretnék a pénzt felhasználni. Dönthetnek úgy, hogy a saját lakásukra, de felajánlhatják a fentebb ábrázolt bármely közeli hozzátartozó lakáscéljára is. Hogy ki fizeti a havi megtakarításokat, az a gyakorlatban mindegy.

Így ha te fizeted az összes szerződést, és a családtagok végül a te lakásodra ajánlják fel az összeget – már pedig ha te fizetted, akkor miért ne tennék –, akkor annyiszor kaphatod meg az évi 72 000 forintos állami támogatást, amennyi hozzátartozód kedvezményezettként be tud ugrani. Plusz 1 a saját szerződésed, amelyen egyedül szerepelhetsz.

Idősebb családtagok is beszállhatnak

Gondolván arra is, hogy legalább 4 évet kell takarékoskodni, hogy állami támogatást kapj, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha idősebb családtagok a kedvezményezettek, és velük történik valami. Vagy éppen ők maguk kötnének ilyen szerződést, de a megtakarítás alatt esetleg elhunynak.

Egyrészt fontos, hogy a lakástakarék esetén életkort egyáltalán nem vizsgálnak, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan. Másrészt baj esetén a megtakarítás állami támogatással együtt örökölhető az alábbiak szerint.

 1. Ha a szerződő hunyt el

Amennyiben nem volt a szerződésen kedvezményezett, úgy a lakástakarék a törvényes örökös(ök)é. Ha több örökös van és meg tudnak egyezni, egy valaki folytathatja tovább a lakástakarékot. Állami támogatás csak akkor jár, ha 4 év utáni lakáscélú felhasználásról van szó, tehát a teljes összeg örökölhető. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Amennyiben volt a szerződésen kedvezményezett, úgy ő automatikusan a szerződő helyébe léphet. Folytathatja a megtakarítást, ezáltal az állami támogatásra is ugyanúgy jogosult lehet.

 1. Ha a kedvezményezett hunyt el

Ez esetben ugye a szerződő egyedül maradt a lakástakarékon, amire ügyelnie kell, ha másik szerződése is fut párhuzamosan, amin egyedül van. Ha így folytatja mindkét szerződést, csak egyre fog állami támogatást kapni. Ezért tehát célszerű új kedvezményezettet megjelölnie.

Folytathatja tovább a befizetést, vagy fel is mondhatja a szerződést, ugyanis a megtakarítási időszak alatt végig a szerződő rendelkezik a szerződés felett egészen a kiutalásig.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

6 Hozzászólás

 • Takács Karolina 2017-02-05 10:54:38 - Válasz

  Évekkel ezelőtt volt egy lakástakarékom. Két kedvezményezettet jelöltem meg. Váratlanul nehéz helyzetbe kerültem és költöznöm kellett. A lakást amit akkor utána megvettem, még szénnel-fával kellett fűtenem. Akkor járt hamarosan le a lakástakarékom. Nem sokat fizettem akkoriban, mert súlyos beteg lettem, de túléltem a műtétet és gondolkodni kezdtem, hogy könnyíthetnék a problémáimon. Érdeklődtem a lehetőségekről a takaréknál. Nagyon örültem annak amit mondtak. (Kifizetik a lejárt összeget, mivel a szerződő én voltam és a gyermekeimnek szerettem volna adni.) A két kedvezményezett lemondott az kiutalt összegről. A Pénzt kifizette a takarékpénztár és vehettem fel ugyanannyi kölcsönt is. A kölcsön visszafizetése szintén részletre ment, akkor kellett kezdeni amikor átutalták a kölcsönösszeget a banknak. Mintha fizetném tovább a takarékot még 4 évig. Gyorsabban letelt mint gondoltam. Bevezettettem a gázfűtést ezeken az összegeken. Ha akkor nincs lakástakarék, nem lett volna mihez kezdeni. És a befizetés arányában kaptam állami támogatást ami nem visszatérítendő, a kamat nem volt rosszabb, mint amit az elején mondtak. Gondolkodom egy szerződésen megint, ahogy a lehetőségem engedi, elégedett voltam a lakástakarék munkájával.

 • Tukodi Györgyné 2017-02-07 17:20:19 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor Csapata!

  Az lenne a kérdésem, hogy a lakástakarék összegét illetve az állami támogatást lehet-e fordítani
  lakáshitel kifizetésére.

  Válaszukat köszönöm! Tukodi Györgyné

 • Janika 2017-02-08 04:25:54 - Válasz

  Ez hihetetlen, és pont így történt? Mesélj még! 😀

 • Szophia 2017-02-08 12:50:28 - Válasz

  Tisztelt Tukodi Györgyné!
  Lakáscélú hitel kiváltására is fordítható, sőt rengeteget lehet így spórolni – mi konkrétan 4 millióval kevesebbet fizettünk így anno vissza… 🙂

 • Kati 2017-02-08 21:02:22 - Válasz

  Kedves Szophia!
  Azt hogy lehet elérni, hogy ha a lakástakarékot lakáscélú hitel kiváltására fordítom, akkor valamennyi összeggel kevesebbet kell visszafizetni?
  Köszönöm a választ előre is.
  Kati

 • László 2017-08-25 11:23:35 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Amennyiben a megvásárolt lakás egy házaspár mindkét tagjának a nevén van, mindkettőjük egyenesági rokonai be tudnak csatlakozni a lakástakarék szerződéseikkel ?

  Az ábra ezt nem érzékelteti pontosan.

  Üdv

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.