Betöltés

A legjobb bankszámlát már megtaláltad cégednek? Mi a helyzet hitel ügyben?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 19.

Azt gondolhatnánk, hogy a legjobb számlacsomagokat kínáló bankoknál nem ütközünk akadályokba, ha finanszírozási megoldást keresünk cégünknek, pedig ez közel sem igaz. Az sem kizárt, hogy a legolcsóbb számlavezetési feltételeket kínáló bank egyáltalán nem is hitelez. Pedig egy kisvállalkozás számára egyáltalán nem elhanyagolható kérdés a finanszírozási lehetőségek köre. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz, ha folyószámlahitelre van szükséged!

A banki költségek racionalizálása szempontjából kétségkívül a legfontosabb, hogy a vállalkozás a számára legmegfelelőbb számlacsomaggal rendelkezzen. Céges ügyfeleknél viszont nem jellemző, hogy a bankkapcsolat szimplán a számlavezetésben kimerülne. Sőt, kevés olyan vállalkozást találunk, amelynek ne lenne valamilyen hitele. Ha más nem is, legalább egy folyószámla-hitelkeret a cég rendelkezésére áll. Mivel ilyen vetületben egyáltalán nem elhanyagolható, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az adott banknál, ezért mai összeállításunkban a pénzintézetek aktuális folyószámlahitel ajánlatait vettük górcső alá a legolcsóbb bankszámlák oldaláról közelítve.

KATA-s cégként számlavezetés szempontjából jelenleg az AXA Bank Vállalkozói számlája a legjobb választás. Az egyetlen gond azonban, hogy a banknál semmilyen hitelre nincs lehetőség. Az AXA Bankot a sorban a Gránit Vállalkozói számlája követi, ahol viszont kizárólag az államilag támogatott Széchenyi Kártya Folyószámlahitel konstrukció érhető el, a banknak saját folyószámla-hitelkeret terméke nincsen. A képzeletbeli dobogó harmadik helyezettje a K&H Bank Start+ számlacsomagja, ahol ugyan találunk saját folyószámlahitel konstrukciót, viszont ennek pontos részletei a hitelbírálattól függnek, így ezt sajnos nem tudjuk bemutatni.

Kanyarodjunk, akkor a lényegre…

A soron következő három számlacsomag a CIB Bankhoz köthető. Akár a Mikro, az Elektronikus, vagy a Bázis számlára esik a választás, mindegyik mellé igénybe vehető a bank Dinamikus folyószámlahitele. A hitelkeret 1 millió Ft-os összegtől érhető el (max. 50 millió Ft-ig) változó kamatozással. A kamat az 1 havi Budapesti bankközi forint hitelkamatlábból (BUBOR), valamint a 4,5%-os kamatfelárból áll. Így ennek aktuális mértéke 6,58%, kezelési költséggel külön nem kell számolni.

EVA-s cégként némileg átrendeződik a mezőny és új szereplőként belép az OTP Bank a legjobbak közé a hatodik helyen. Az élen a K&H Bank Start+ számlacsomagja, ezt követi az AXA Bank Vállalkozói számlája, majd a Gránit Vállalkozói számlája. Negyedik, ötödik helyen itt is a CIB Bank található, amit az OTP Bank követ E-számlacsomagjával. Ez utóbbi esetben már két termékből is választhat a vállalkozás. A sima Lendület és a Lendület Plusz folyószámlahitel közül. Közös jellemzőjük, hogy 500 ezer Ft-os összegtől vehetőek igénybe (max. 50 millió Ft-ig) változó kamatozással. A kamat minden esetben az 1 havi BUBOR-tól függ, azonban a kamatfelár mértéke a Lendület folyószámlahitelnél a felajánlott fedezet függvényében eltérő. Míg magánszemély készfizető kezessége mellett 6,5%, addig óvadék, illetve ingatlan fedezet mellett csupán 3,5%-kal kell számolni. Azaz a hitel kamata jelenleg 8,58 vagy 5,58% a fedezettől függően. A Lendület Plusz esetében magánszemély készfizető kezesség mellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása is szükséges, így a kamatfelár 4%, azaz az ügyleti kamat jelenleg 6,08%.

Tekintettel arra, hogy ahány vállalkozás, annyi féle bankhasználati szokás, így egyáltalán nem biztos, hogy adott esetben a számlacsomagok közötti sorrend úgy alakul, mint az általunk vizsgált esetekben. Ezért az alábbi táblázatban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a többi nagybank folyószámlahitelének legjellemzőbb költségeit is. Fontos leszögeznünk, hogy a táblázat egy gyors összehasonlításra tökéletesen alkalmas, de közel sem teljes körű.

Miért pont folyószámlahitel?

 • nincs kötött hitelcél, azaz bármire felhasználható,
 • sem az igénybevétel, sem a törlesztés nem igényel külön adminisztrációt,
 • a számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra igénybe vehető,
 • gyorsan, bármikor elérhető, hiszen a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni,
 • az igényléshez nincs szükség üzleti tervre, és a legtöbb esetben nem szükséges hozzá tárgyi fedezet sem (magánszemély kezességvállalása mellett is igényelhető).

Mindezek után nincs is más teendő, mint megkeresni hozzá a lehető legjobb számlacsomagot!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Módszertani kiegészítés

A legjobb vállalkozói számlacsomagok kiválasztásához két eltérő bankhasználati szokásokkal rendelkező céget hívtunk segítségül. A vállalkozásokban mindössze annyi közös, hogy mindegyik már régebb óta tevékenykedik. Egyikük 6 millió forintos árbevételű KATA-s cég, a másik 20 millió forint árbevétellel rendelkezik és az egyszerűsített vállalkozási adót (EVA) választotta.

A folyószámla-hitelkeret tekintetében a szigorú értelemben vett banki termékekre koncentráltunk. Ezek közül is elsősorban azokra a termékre, amelyeknél nincs szükség tárgyi (pl.: betét, értékpapír, stb.), vagy ingatlan fedezet bevonására. Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott Széchenyi Kártya folyószámlahitel érhető el, a konstrukció eltérő jellegére való tekintettel összehasonlításunkban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem állt módunkban bemutatni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

2018. 07. 02.

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.