A magasabb infláció miatt emelkedhet a PMÁP hozama is

A magasabb infláció miatt emelkedhet a PMÁP hozama is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-29 Frissítve: 2022-10-03
 

Az MNB frissítette az elkövetkező évekre várt inflációs várakozásait. Az áremelkedés komoly hatással van az élet minden területére, így a megtakarításokra is. Ez különösen igaz az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) esetében. Ráadásul a helyzetet árnyalja, hogy a papírból épp a napokban indul egy új sorozat. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy a jegybank prognózisa alapján mennyit lehet keresni az adott befektetés választásával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban kiadta az elkövetkező évekre várt inflációs értékeket. A jegybank érdemben emelte az áremelkedésre vonatkozó várakozásait az elkövetkező évekre, ez talán nem is meglepő az aktuális piaci környezetet szemlélve.

Az új értékek igen tanulságosak:

  • 2021-es év 5,1% (már ismert tényadat)
  • 2022-es év 13,5%-14,5% (középérték 14,0%)
  • 2023-as év 11,5%-14,0% (középérték 12,8%)
  • 2024-es év 2,5%-4,0% (középérték 3,3%)
  • 2025-ös év 3,0% (nincs várakozás, az érték az MNB középtávú céljának felel meg)
  • 2026-os év 3,0% (nincs várakozás, az érték az MNB középtávú céljának felel meg)
  • 2027-es év 3,0% (nincs várakozás, az érték az MNB középtávú céljának felel meg)

Hirdetés

Hirdetés

Az MNB emelte inflációs várakozásait, magasabb lehet a PMÁP hozama is

Az áremelkedés természetesen érzékenyen érint minket a mindennapi életben, elég csak a boltban folyamatosan felfelé gyűrűző élelmiszerárakra tekinteni. A gyorsuló áremelkedés jellemzően kéz a kézben jár a pénzpiaci hozamok, kamatok növekedésével is. Ez hiteligénylőként egy nagyon rossz hír lehet, viszont a megtakarítással rendelkezők számára még kedvező változásnak is tekinthető.

A megtakarítási oldalon talán a leginkább az inflációkövető lakossági állampapír, azaz a PMÁP hozamánál szembeszökő az infláció változásának hatása. Ez nem is meglepő, hiszen a konstrukció változó kamatozású, egy időszak kamata pedig közvetlenül függ az azt megelőző évre érvényes infláció nagyságától.

A PMÁP kamata két részből áll. A kamatbázis nagysága mindig megegyezik az előző évre érvényes infláció mértékével. A kamatprémium pedig gyakorlatilag az a felár, amellyel az infláció nagyságát megnövelik.

A rövidebb 4-5 éves futamidejű konstrukció esetén a felár 0,75%, míg a hosszabb 6-7 éves futamidejű konstrukció esetén a kamatprémium 1,5%.

Jó tudni
A kamatbázis esetén fontos kihangsúlyozni, hogy nem az aktuális infláció alapján fizet kamatot a papír. A 2024-es év során kifizetett kamatszint függ az idei, azaz a 2022-es infláció nagyságától.

De mégis mennyi kamatot fizet az MNB inflációs várakozásai alapján a prémium állampapír? Érdemes itt megnézni a korábbi sorozat és az új kibocsátású konstrukciókat is.

Előreláthatóan hogyan alakul az inflációkövető állampapírok éves kamata?

Az nagyon jól látszik, hogy az áremelkedés, illetve a várt áremelkedés növekedése jelentős mértékben megemelte a prémium állampapírtól várható kamatokat is. Gyakorlatilag az új sorozatok esetében már 3 periódus is van, amelynél a kamat előreláthatóan meghaladja a 10 százalékot. (Nem beszélhetünk évről, ugyanis az első periódus meglehetősen rövid, csupán néhány hónap).

Tegyük sorba a jelenleg elérhető lakossági állampapírokat az induló kamatok alapján

  1. Prémium Magyar Állampapír esetén 11, 75 százalék az induló éves kamata futamidőtől és sorozattól függetlenül.
  2. A Bónusz Magyar Állampapír 11,32 százalékos éves kamattal indul.
  3. Az Egyéves Magyar Állampapírnak 7 százalék az éves kamata.
  4. A Magyar állampapír Plusz 3,5 százalékos éves kamattal indul, de a konstrukcióval 5 év alatt elérhető 4,95 százalékos éves átlagos hozam se túl vonzó.

(A Kincstári Takarékjegy nem szerepel a listán, mert annak kamata függ attól, hogy meddig tartják meg a papírt. Ha nem adjuk el a konstrukciót, akkor két éves futamidőt választva évi 7,50 százalék, míg egy éves futamidőt választva évi 7,00 százalék az éves kamat mértéke.)

Nem minden az induló kamatszint: a prémium és a bónusz állampapír induló kamata a választott sorozattól függően 3-5 hónapig marad velünk. Ráadásul az ezt követő időszak kamata még nem is ismert pontosan, hiszen a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamai és az infláció sem ismert. Azt azonban le kell szögezni, hogy egy éves időtávon érdemi kamatcsökkenésre nem igazán lehet számítani. Sőt az MNB inflációs előrejelzései alapján a prémium lakossági állampapír kamata még emelkedhet is a második periódusban.

Jó tudni
A 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamata a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamától függ. Fontos, hogy a konstrukció 3 havonta fizet kamatot, illetve a következő időszakra is ugyanúgy negyedévente határozzák meg az új kamatot. Ideális választás lehet azoknak, akik számára jól jön a gyakori kamatfizetés. Illetve remek választás lehet abban az esetben is, ha pénzpiaci hozamok további emelkedését várjuk, a konstrukció kamata ugyanis relatív gyorsan reagál a piaci változásokra.

Mennyit lehet nyerni a prémium állampapírokon? Melyiket érdemes választani?

A nap végén természetesen a legfontosabb kérdés, hogy mennyit profitálhatunk befektetésünk után. Nézzük meg az új inflációkövető lakossági állampapírok hozamának alakulását 10 millió forint befektetése esetén. Induljunk ki a jegybanki inflációs várakozásokból.

A hosszabb, nagyjából 6 év 5 hónapos futamidejű 2029/I PMÁP esetén a befektetett 10 millió forint lejáratkor 16 520 991 forintot fog érni. Ez éves szinten átlagosan 1 016 258 forint hozamot jelent. (A számítás során abból indultak ki, hogy a kifizetett kamat hasonló feltételekkel újra befektetésre kerül.)

A rövidebb, nagyjából 4 év 4 hónapos futamidejű 2027/J PMÁP esetén a betett 10 millió forint a 2027-es lejáratkor 14 604 708 forintot fog érni. Ez éves szinten 1 042 575 forint átlagos hozamot jelent.

Miért nagyobb az éves átlagos hozama a rövidebb konstrukciónak? Azért, mert a jegybank 3 százalékos inflációs céljával több éven keresztül kellett számolni a hosszabb futamidejű állampapír esetében. Ez pedig az éves átlagos hozamot is csökkentette. Természetesen a magasabb kamatfelár miatt a rövidebb futamidejű állampapír lejáratáig a közel 7 éves futamidejű konstrukció hozama nagyobb.

Fontos
A hosszabb futamidejű állampapír választásával durván 5 millió forintot kereshetünk még a 1 százalékos visszaváltási díj mellett is 4 év 4 hónap alatt. (Jelenleg a Kincstár 99 százalékos árfolyamon váltja vissza idő előtt a konstrukciót.) Vagyis a 2029/I sorozat lehet a jó választás a rövidebb futamidő esetén is.

Megéri átszállni a korábbi inflációkövető állampapírból az új PMÁP-ba?

A korábbi sztár szuperállampapírból mindenképpen megéri kiszállni, ezzel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

A helyzet a mostani kérdésnél is egyszerűnek tűnik, hiszen az induló kamatszint jóval magasabb az új konstrukciók esetében. (11,75% a 6,60, illetve 5,85%-kal szemben.) A jövő évi kamatfizetés korábbi időpontban van az új konstrukciók esetében, azonban ez sem hátrány, hiszen ez azt jelenti, hogy a második periódus előre láthatóan még magasabb kamata is hamarabb kezdődik.

Számolni kell azonban az infláció esetleges csökkenésével: az inflációs csúcsot követő kamatfizetéseknél ugyanis már kedvezőbb az a tény, hogy a régi papírok később fizetnek kamatot, vagyis a kamatcsökkenés is később következik be. Ráadásul a meglévő konstrukciót vissza kell váltani, ami nagyságrendileg 1 százalékos költséget jelent, ugyanis a Kincstár 99 százalékos árfolyamon váltja vissza a papírt.

Megéri meglévő PMÁP kötvényünkből az újba átrakni 10 millió Ft-ot?

A helyzet tehát egyáltalán nem egyszerű. Ha most kiszállunk a befektetésünkből és az eredeti, jelenleg meglévő konstrukciónk lejártakor hozzá is szeretnénk jutni a pénzünkhöz, akkor csak a rövidebb futamidejű befektetésünket érdemes átváltanunk. Ott ugyanis durván 100 ezer forinttal többet kereshetnénk. A hosszabb futamidő esetén azonban nagyságrendileg 50 ezer forintot veszítenénk ezzel a lépéssel. (Minden esetben abból indultunk ki, hogy a kifizetett kamatot az akkori feltételek mellett újra befektetnénk.)

Ha viszont az új befektetésünket hajlandók lennénk lejáratig megtartani, akkor jobban járnánk meglévő befektetésünk eladásával, ugyanis a második visszaváltás költségével nem kellene számolnunk. Viszont ezzel a lépéssel a befektetésünk futamideje, ezáltal lejárata is későbbre tolódna.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Hirdetés
Hirdetés