A magyarok fele máshol igényel lakáshitelt, mint eredetileg tervezte!

A magyarok fele máshol igényel lakáshitelt, mint eredetileg tervezte!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-19
 

A Bankmonitor nem reprezentatív felmérése elég meglepő eredményre jutott, a jelzáloghitelt keresők mintegy 47,5 százaléka, a személyi kölcsön iránt érdeklődőknek pedig 61,4 százaléka nem attól a banktól vesz fel végül hitelt, mint amelyiktől eredetileg szeretett volna. Nagyságrendileg az érdeklődők fele valami miatt változtatott eredeti elképzelésein a hiteligénylési folyamat során. De mi lehet ennek az oka?

A Bankmonitor megvizsgálta, hogy a hiteligénylés előtt álló magyarok mennyire tudják előre megmondani, kiválasztani azt a pénzintézetet, amelytől végül jelzáloghitelt vesznek fel. A válasz eléggé meglepő, az érdeklődők 47,5 százaléka végül másik banktól vett fel lakáshitelt, mint amelyet eredetileg megjelölt.

Személyi hitelnél az eredmény még meglepőbb, a Bankmonitor kalkulátorát használók 61,4 százaléka végül másik banktól igényelt fedezetlen hitelt, mint amelyik iránt eredetileg érdeklődött.

Jó tudni
Bankszámlák esetében a módosítók aránya elég csekély, a számlanyitást tervezőknek csupán a 10,3 százaléka választott másik bankot.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan zajlott a felmérés?

A vizsgálat a Bankmonitor kalkulátorait használók válaszain alapult: az érdeklődők az egyes ajánlatok összehasonlítását követően megjelölhetik, hogy melyik konstrukció iránt érdeklődnek, melyik bank ajánlatával kapcsolatban szeretnének segítséget, további információt kérni.

Ezt az adatot vetették össze a Bankmonitor szakértői azzal, hogy végül melyik pénzintézetnél igényelték meg az érintett érdeklődők a cég segítségével a jelzáloghitelt, személyi kölcsönt. A felmérésbe természetesen nem kerültek be azok, akik eredetileg bank megjelölése nélkül adtak le érdeklődést.

A felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, hiszen a kalkulátort használók viselkedését dolgozza fel. Ettől függetlenül az eredmény nagyon is meglepőnek mondható, hiszen nagyságrendileg az érdeklődők fele változtatott valami miatt a véleményén az egyeztetés, hiteligénylés során.

Fontos
Ez a módosítás nem is csekély: az érdeklődők ugyanis nem az adott pénzintézetnek egy másik konstrukcióját választották, hanem egy másik bank ajánlata mellett tették le végül a voksukat.

Miért választottak másik bankot a hiteligénylők?

Jogosan merülhet fel a kérdés: miért változtattak, hiszen a kalkulátor használatával összehasonlították az egyes banki ajánlatokat. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint a változtatás mögött két alapvető ok húzódhat meg.

Az eredetileg választott bank nem folyósítaná a kért hitelösszeget 

Az egyes bankok bírálati gyakorlata teljesen eltérő, könnyen elképzelhető, hogy ugyanaz az igénylő az egyik banknál megkapja a kért hitelösszeget, egy másik pénzintézetnél csak kevesebb kölcsönre lenne jogosult, míg egy harmadik elutasítja a kérelmet.

A legtöbb összehasonlító kalkulátor tartalmazza a főbb elvárásokat, feltételeket, ugyanakkor az összes bank valamennyi szabályát nem tudja leképezni. Éppen ezért sajnos tényleg kiderülhet olyan körülmény a kalkulációt követően, hogy az eredetileg választott bankhoz képest egy másik pénzintézet lenne az ideális.

Milyen eltérések lehetnek a bankok között?

  • Eltérő módon fogadják el az egyes bankok a különböző speciális jövedelmeket. (Így különbözőképp kezelhetik a vállalkozásból származó bevételeket, a kismamák jövedelmét, vagy épp a külföldről származó bevételeket.)
  • Nem egységes a jövedelemterhelhetőség mértéke sem: egyes bankok a jogszabályi korlátokhoz képest szigorúbb feltételeket várnak el.
  • Különbség van a bankok ügyfélminősítési rendszerei között is, ez is befolyásolhatja kölcsönösszeget.
  • Van különbség az ingatlanok elfogadási gyakorlatában. Ugyanarra a lakásra az egyik bank ad hitelt, míg egy másik pénzintézet nem.

Egy másik pénzintézetnél végül kedvezőbbek a feltételek

Elképzelhető, hogy megkaphatja az adós a kért összeget az eredetileg választott pénzintézettől, de más feltételek, kondíciók mellett. Kiderülhet például, hogy nem tudja a kedvezményes kamathoz szükséges valamennyi feltételt teljesíteni az igénylő: nem lesz elegendő az igazolt jövedelme, vagy épp nem tudja vállalni havonta a szükséges jóváírást a bankszámlán.

Ebben a helyzetben pedig könnyen előfordulhat, hogy az új körülmények mellet már egy másik pénzintézet ajánlata lesz a legkedvezőbb, legolcsóbb. (Például ott kisebb jóváírás is elégséges a kamatkedvezmény elnyeréséhez.) Ebben a helyzetben érdemes inkább azt a pénzintézetet választani, ahol valamennyi részlet és előírás megismerését követően a legkedvezőbb feltételekkel lehet hitelt igényelni.

Összegzés

A banki hitelajánlatok összehasonlítására szolgáló kalkulátorok használata nagyon fontos, ezzel megismerhető az egyes bankok kölcsönei. Érdemes azonban a hiteligénylés benyújtása előtt tovább lépni és a 3-4 legkedvezőbb konstrukció feltételeit alaposan áttanulmányozni. Aki ezt megspórolja és beadja a hitelkérelmet egyből, az könnyen a bírálat során szembesülhet kellemetlen hírekkel, negatív fejleményekkel.

Ötlet
Természetesen az információk begyűjtése időigényes lehet, jelen piaci környezeteben pedig az idő nagyon is fontos tényező lehet. Éppen ezért érdemes lehet független szakértőhöz fordulni, aki segíthet eligazodni az egyes banki ajánlatok között ezzel megkönnyítve és felgyorsítva a hiteligénylés folyamatát.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés