A magyarok költik a legtöbbet banki szolgáltatásokra! Pedig létezik már ingyenes bankszámla

A magyarok költik a legtöbbet banki szolgáltatásokra! Pedig létezik már ingyenes bankszámla
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-08 Frissítve: 2021-12-29
 

Az EU 11 országán belül a magyarok költik jövedelmük legnagyobb hányadát banki szolgáltatásokra. A minimálbért keresőknél ez évente átlagosan 13 200 Ft-ot jelent. 

Az MNB friss kutatása szerint a kevés bevétellel rendelkezők nettó jövedelmük 1,13 %-át költik átlagosan banki szolgáltatásokra Magyarországon, de  tranzakciós díj nélkül is 1,09%-os ez az arány.  Ez a legmagasabb az EU-n belül, ráadásul az MNB számai szerint az átlagos és a magas jövedelműek esetében is magyarok fizetik relatíve a legtöbbet. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy egy nettó 99 085 Ft-os minimálbérből élő magyar polgár havonta átlagosan 1100 Ft-ot költ banki szolgáltatásokra, ami évente 13 200 Ft kiadást jelent. A dolog azért meglepő, mert létezik a piacon ingyenes számla, de erről majd később még részletesebben írunk. 

Összehasonlításképpen a magyarokat a bolgárok és a portugálok követik (0,74%-kal), míg az olaszok 0,48%-ot, a németek 0,35%-ot, a svédek pedig 0,24%-ot áldoznak csak erre. A románok és a lengyelek a jövedelmükhöz képest még kedvezőbb áron bankolhatnak, ők 0,23%-át fordítják erre a bevételeiknek. A legolcsóbb Dánia (0,19%), Franciaország (0,18%), ám az Egyesült Királyság 0%-os rátáját már aligha lehet felül-, vagy inkább alulmúlni.  

A jegybank szerint az európai trendekkel összhangban minden magyarországi lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként kellene biztosítani a jövőben, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson.  

Az MNB tanulmányában 11 európai uniós ország, országonként két-két, a lakossági piacon jelentős részesedéssel bíró hitelintézet – országonként mintegy öt számlacsomagjának – adatait hasonlították össze a magyar adatokkal. Magyarországon 11 bank 57 számlacsomagját vonták be a vizsgálatba.

De valóban ilyen drága a bankolás Magyarországon? Attól függ, hogy hogyan választ valaki bankot, illetve bankszámlát.  

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A legjobb az volna, ha olyan bankszámlát találnánk, ami teljesen ingyenes, vagyis sem a számlavezetésnek, sem a tranzakcióknak nincs költsége, ráadásul ezt a jó szokását hosszabb távon is megtartaná.

Éppen ilyen a 2 évig ingyenes „CIB ECO forintszámla Bankmonitor kedvezménnyel”, aminél az egyetlen funkcionális megkötés az, hogy a teljes ingyenességhez le kell mondani az SMS üzenetekről. Persze továbbra is kézben tarthatod a pénzügyeidet, csak itt a kártyahasználatról és a számlamozgásokról a mobiltelefonodra telepített alkalmazáson keresztül értesülhetsz. 

ITT nézheted meg a Bankmonitoron keresztül elérhető CIB ECO bankszámla részleteit.

Két dolognak kell megfelelned a CIB ECO bankszámla megkötéséhez:

1. A „nullás” CIB ECO bankszámla kizárólag a Bankmonitoron keresztül, ITT igényelhető.
2. A kedvezmény feltétele, hogy az igénylő 2019.01.01-én nem rendelkezett CIB lakossági bankszámlával, kivéve a CIB Malacpersely Számlát. Vagyis, ha ezt követően kötöttél másmilyen CIB bankszámlát, akkor ez nem jelent kizáró okot. 

Ezek a szolgáltatások ingyenesek:

  • Bankközi utalás GIRO-n keresztül (CIB Internet Bank, CIB Házibank, CIB Bank mobilalkalmazás, CIB Bank Online felületen).
  • Bankon belüli utalás (CIB Internet Bank, CIB Házibank, CIB Bank mobilalkalmazás, CIB Bank Online felületen keresztül).
  • Állandó átutalási megbízás GIRO-n keresztül.
  • Állandó átvezetési megbízás teljesítése bankon belül.
  • Csoportos beszedési megbízás.
  • Havonta egy alkalommal készpénzfelvétel a CIB saját ATM-jéből. (Csak azon ügyfelek számára, akik nem igénylik a jogszabályi 2 db ingyenes készpénzfelvételt.)
  • Az újonnan megnyitott „CIB ECO bankszámla Bankmonitor kedvezménnyel” termék mellé 2019. december 31-ig a számlatulajdonos nevére igényelt első CIB VISA Inspire elektronikus bankkártya az első kettő évben.

Az ingyenes számlavezetési díj feltétele:

A számlavezetési díj terhelését megelőző hónapban legalább a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összegű jóváírásnak kell érkeznie átutalással, akár több részletben a bankszámlára. (A saját számlák közötti átvezetés vagy a készpénzes befizetés nem számít ilyennek.)

Annyi könnyítés még van, hogy a számlanyitás hónapját követő 3 naptári hónapban a jóváírási feltételeket a bank nem vizsgálja, a havi számlavezetési díj ebben az időszakban minden esetben 0 Ft. Az első számlavezetési díj terhelésére, a számlanyitás hónapját követő 4. hónapban kerül sor.

Keresd meg a bankolási szokásaidhoz leginkább passzoló bankszámlát a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával!

Hirdetés
Hirdetés