A nyaralás megtizedeli a pénztárcád? Ezekre a költségekre figyelj!

A nyaralás megtizedeli a pénztárcád? Ezekre a költségekre figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Beköszöntött a sokak által várt nyár, amivel kezdetét vette a nagy szabadságolások és a nyaralás ideje is. Sokan kerekednek fel ilyenkor valamilyen kikapcsolódást keresni, vannak, akik az országhatáron belül választanak maguknak célpontot, ugyanakkor egyre többen külföldi nyaralásra szánják el magukat. Kétségtelenül nagy kihívást jelent az árban és minőségben is megfelelő szállás kiválasztása, ugyanakkor a pénzügyek megtervezése sem egyszerű a nyaralásra. Érdemes figyelni, mert az utalás, a váltás, és kártyahasználat miatt keletkező pénzügyi költségek könnyen tízezer forint fölé mehetnek.

Szállásfoglalás, utalás

Miután eredményesen sikerült megtalálni a megfelelő szálláshelyet és szolgáltatáscsomagot a legtöbb szálláshely előleg, illetve foglaló megfizetését is elvárja. Tehát máris olyan fizetnivaló merül fel, amit adott esetben a bankszámlánkról történő utalással, vagy hitelkártyával kell rendezni.

Foglalóként gyakran a teljes költség 30-50%-át is elkérhetik, tehát több százezres tételt is szükséges kifizetni. Külföldi utalás során a bank mindig automatikusan váltja át az összeget az adott devizára és az utalás díja is magasabb, mint ha belföldre utalnánk. A kettő díj eredőjeként a költség az utalt összeg 1-3 százalékra is rúghat. 150 ezer forint utalása esetén ez 1500-4500 forintot is jelenthet.

Azonban nagyon sok helyen már hitelkártya nélkül nem is lehet a szálláshelyfoglalást lebonyolítani. Ekkor a hitelkártya terhére történik meg a foglalás, maga a kiegyenlítés pedig a szállásra érkezéskor történik.

Hirdetés

Hirdetés

Valutaváltás

A valutaváltás is nagy dilemmát okoz, hiszen korántsem mindegy, hogy mikor és mennyi forintot váltunk készpénzre. Azt tiszta sor, hogy valamekkora költőpénzzel szükséges felszerelkezni, viszont azt már érdemes kerülni, hogy nagyobb mennyiségű valuta maradjon a nyakunkon. A nyaralás során igyekezni kell minél kevesebb készpénzt hordani magunkkal, fokozottan ügyelve a biztonságra. Ha mégis indokolt a nagyobb mennyiségű készpénz, ajánlatos széfet bérelni a szállásunkon, de ez járulékos költségeket is von maga után.

A váltás időpontját illetően nehéz bölcsnek lenni, de nem érdemes spekulálni az árfolyam alakulását illetően. Az euró váltás esetén a mostani 307-308-as szint alá nem esett be a forint az elmúlt években, így már ezzel is jól járunk. A dollárnál is több havi csúcsára ért a forint, jelenleg 274-es szinten az árfolyam, de néhány hónapja még 300 forint körül mozgott.

Természetesen soha sem a devizaközepet szükséges figyelni, mert a valutaváltók 0,25-1%-os különbözetet is ráraknak (középárfolyam plusz 0,5-3 forint), továbbá a váltásnál is felmerül 0,3 százalékos tranzakciós díj. Éppen ezért megéri szétnézni a pénzváltó irodák által alkalmazott eladási árfolyamok között, viszont a bankokat érdemes kerülni, mert rendkívül drága lehet a váltás.

Ha például 150 ezer forint költőpénzt váltanánk át, annak 800-2000 forint költsége is lehet. Azt is figyelembe kell venni, hogy a valutaváltáshoz is nagyobb mennyiségű készpénz szükséges felvenni a bankunktól, ami szintén többletköltséget jelent, ha kifutottunk az ingyenes készpénzfelvételi keretből.

Kártyahasználat

A bankkártyás fizetés az esetek döntő többségében külföldön is működik, így a készpénz mellett célszerű a plasztik használata is. Általánosságban, ahol a kártyatársaság logójával találkozunk, ott elfogadják a kártyát, mindenesetre adódhatnak kivételes helyzetek. A külföldi utazást a bankunk felé is hasznos jelezni, mert ennek hiányában a szokatlan használat miatt letilthatja a kártyát.

Ugyan magának a kártyás vásárlásnak legtöbbször nincs költsége, azonban a fizetéskor ez esetben is forintváltás történik a háttérben (viszont a devizaváltás jóval olcsóbb, mint a valutaváltás). A pénzváltás árfolyamát mindig a bank hirdetményéből lehet kideríteni, de jellemzően pár forinttal a középárfolyam fölött történik a konverzió. Egy 10 ezer forintos vásárlásnál nagyjából 100 forintnyi többletköltség keletkezik a váltás miatt.

A nyaralás előtt mindenképp ellenőrizzük a kártya érvényességét, és a beállított napi limiteket, mert különben kellemetlen meglepetés ér a vásárláskor. A biztonsági szempontokra érdemes a bankkártyánál is figyelni, és beállítani az SMS értesítést is. A kezünkből véletlenül se adjuk ki a kártyát fizetéskor, és ne adjunk meg semmilyen bankkártyával kapcsolatos adatot (különös tekintettel a háromjegyű CVC kódra).

Mielőtt utasbiztosítást kötnénk, a bankkártyánk paramétereinek is érdemes utánajárni, mert a dombornyomott kártyákhoz nagyobb eséllyel tartozik utasbiztosítás. Azonban ez gyakran alapszintű védelmet nyújt, így a pontos feltételeket ellenőrizzük mi is.

Lehetőség szerint kerüljük a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvételt külföldön, mert a legtöbb esetben ez horror költségekkel jár. Természetesen adódhatnak olyan helyzetek, mikor a készpénzfelvétel elengedhetetlen, de külföldön is inkább vásárlásra használjuk a kártyát. Ha mégis készpénzre van szükség, a legjobb egyszerre mintsem részletekben felvenni, mert 100 euró felvétele is 1600 forint körüli költséggel járhat.

A bankkártya mellett a hitelkártya is ugyanúgy használható a vásárlások során. Ezek a visszatérítések miatt, még pénzügyi előnnyel is járhatnak, azonban a megfelelő fedezetre szükséges figyelni a zárolások miatt is.

Ha szívesen látnánk világot, de ehhez nem adott a pénzügyi háttér, akkor a személyi kölcsönök lehetnek segítségünkre. A következő kalkulátor a legjobb ajánlat kiválasztásában is segít!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés