Betöltés

A nyugdíj-kiegészítést a következő befektetések hozzák össze

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-10

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ma ezek a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások, amiket az állam is támogat 20%-os adójóváírással. De melyiknél mibe kerül a befizetett pénz? Végső soron milyen befektetésbe teszik a megtakarításunkat? Ennek jártunk most utána.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Jelenleg három nyugdíjcélú megtakarítás létezik Magyarországon. Mindhárom megtakarítás egyik legvonzóbb tulajdonsága a befizetések után igényelhető 20% adójóváírás, amit személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni. Költségeit tekintve sokszor összehasonlítottuk már a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztári szerződést és nyugdíj-előtakarékossági számlát. Sőt arra is rámutattunk, hogy a költségek mellett a hozamot sem szabad figyelmen kívül hagynunk. De mibe fektetnek az egyes nyugdíj-megtakarítások?

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A három lehetőségből ez a legszabadabb: mi magunk határozzuk meg, milyen befektetésből mennyit vásárolunk. Ez kötelezettséget is ró ránk, mert az ide befizetett összeget nem fektetik be automatikusan, erről magunknak kell gondoskodnunk. Ám befektetések körét két oldalról is szűkítik:

 • egyrészt az adott szolgáltató palettája határozza meg, hogy miből választhatunk, illetve
 • törvényi szabályozás is megköti a kezünket.

Ha jól választunk szolgáltatók, akkor egy széles palettáról válogathatunk a következő törvényi megkötésekkel: csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban kibocsátott alábbi instrumentumokra adhatunk megbízást:

 • befektetési alap
 • tőzsdére bevezetett értékpapír
 • állampapír
 • és pénzügyi eszköz (például opció, határidő)

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet, ha ezek nem forintban lettek kibocsátva? Ilyen esetben természetesen a NYESZ számlán lévő forintot devizára kell váltani a megvásárláshoz, majd az ügylet végeztével (lejárat, vagy eladás után) vissza kell váltani forintra.

Ebből kitűnik, hogy akár extrém kockázatot is felvállalhatunk a nyugdíj-megtakarításainkkal, és akár devizában is lehet a megtakarított pénzünk. Ráadásul, ha egyik szolgáltatóval nem vagyunk elégedettek, akkor másik szolgáltatóhoz is átmozgathatjuk a NYESZ számlánkat. Inkább a befektetésben járatosabbak választják a NYESZt, vagy olyanok, akik szeretnének elmerülni a témában.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások többsége egy unit-linked típusú (befektetési egységekhez kötött) biztosítás.  Ezért (hasonlóan a NYESZ-hez) a biztosítótársaság által kínált befektetési alapok (itt eszközalapnak keresztelve) várják a biztosítottak befizetéseit. (Befektetési alapok működését korábbi cikkünkben ismertettük.)

Ha szétnézünk a piacon, nemcsak forint befizetésekkel lehet nyugdíjbiztosítást kötni, hanem létezik devizás változat is. Fontos azonban, hogy ezek semmilyen úton nem átjárhatóak egymás között. De még a forintos nyugdíjbiztosítást sem tudjuk egy másik forintos biztosítást kínáló biztosítótársasághoz átvinni.

Azt sem árt észben tartani, hogy a befizetéseinket automatikusan befektetik az általunk kiválasztott alapba, illetve alapokba, de foglalkozni ettől függetlenül a nyugdíjbiztosítás befektetéseivel is kell. Nagyjából annyit, mint ha normál befektetési alapokba helyeznénk a pénzünket. Fél-egy évente felül kell vizsgálni, hogy még minidig a legjobb alapokat választottuk ki a befizetések befektetéseihez, illetve adott esetben a meglévő befektetéseket is át kell rendezni.

Ha másért nem is, akkor különböző befektetések eltérő hozampotenciálja miatt. Ugyanis azért választunk magasabb kockázatú befektetést, hogy jobban hozzon a konyhára. Viszont, ha tényleg jól teljesít, akkor arányaiban több lesz belőle, és akkor, ha nem teszünk semmit, akkor a portfólión eltolódik a kockázatosabb irányba. Ezt megelőzendő érdemes bizonyos időközönként a meglévő befektetéseket újrasúlyozni. Ez sok nyugdíjbiztosításba fektető nem teszi meg. Tehát itt ugyan nem kell fekete öves befektetőnek lenni, de fontos bizonyos időközönként aktívan foglalkozni a befektetésekkel.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál elérhető befektetésekről többször is írtunk.  Egyik írásban eloszlattuk a tévhitet, hogy csak állampapírba fektet, a legutóbb pedig megmutattuk, hogy melyik portfóliót érdemes választani pénztártagként. Dióhéjban összefoglalva a lényeget: a nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárnál általában 3 különböző kockázatú portfólióból lehet választani, amibe automatikusan befektetik a befizetéseket, majd tovább gondozzák a befektetéseket. Arra nincs ráhatásunk, hogy mibe fektessenek, de amennyiben nem tetszik az adott portfólió, akkor lecserélhetjük egy másikra, vagy akár egy másik pénztárhoz is átvihetjük a megtakarításainkat.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.