A Sberbank ügyfelei számára fontos közleményt adott ki a Magyar Államkincstár

A Sberbank ügyfelei számára fontos közleményt adott ki a Magyar Államkincstár
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-05
 

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél végelszámolást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank. A pénzintézet ügyfelei részére nagyon fontos tájékoztatást tett közzé a Magyar Államkincstár.

A hazai Sberbanknál végelszámolást kezdeményezett az MNB, a pénzintézet ügyfeleit 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a banknál elhelyezett betétek után. Vagyis a kártalanítás összeg felső határa 38 047 000 Ft, melyet az érintettek 10 munkanapon belül, azaz március 18-ig fogják megkapni.

Mi történik, ha valakinek a nyugdíja a Sberbankba érkezik?

Sok ügyfél a Sberbanknál vezetett számlájára kérte a jövedelmét, fizetését. Nekik minél előbb kezdeményezni kell a munkáltatójuknál fizetésük más módon történő teljesítését. Ezzel kapcsolatban lényeges tájékoztatást adott ki a Magyar Államkincstár. A nyugellátást, nyugdíjszerű egyéb rendszeres pénzellátást a Magyar Államkincstár 2022. márciusától nem utalja Sberbanknál vezetett számlára – akkor sem, ha az érintett ügyfél korábban ezt kérte -, a járandóságot automatikusan a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által ismert címre fogják postai úton kiküldeni.

Három módon jelezheti a változtatást az, akinek nem megfelelő ez a megoldás. (Másik címre, vagy másik banknál vezetett számlára kérné az összeget.)

  • Postai úton jelezheti a változást. (Postacím: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Budapest 1820.)
  • A magyarorszag.hu oldalon ügyfélkapus azonosítást követően is kérhető a módosítás.
  • Személyesen a Kormányablakoknál és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatán is bejelenthető a változás.

A kérelem feldolgozását követően a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levélben értesítést küld.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha valaki a Sberbankba kérte a családi pótlékot?

A Magyar Államkincstár tájékoztatója alapján a 2022. márciusától a családi pótlékot, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermeknevelési támogatást, illetve fogyatékossági támogatást és a vakok személyi járadékát sem folyósítják Sberbanknál vezetett számlára.

Az érintett ellátásokat kétféleképpen lehet másik pénzintézetnél vezetett számlaszámra, vagy folyósítási címre kérni:

  • Személyesen a Kormányablakhoz, vagy a kormányhivatal családtámogatási ügyfélszolgálatához lehet fordulni.
  • Elektronikus úton a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ linken lehet jelezni. (Ezt csak azon ügyfelek tudják megtenni, akik elektronikus úton nyújtották be eredetileg is az adott családtámogatási ellátási kérelmüket.)

Mi történik, ha egészségbiztosítási pénzbeli ellátás érkezett a Sberbankhoz?

A Magyar Államkincstár 2022. márciusától táppénz, csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási díj (GYED), örökbefogadói díj, baleseti táppénz folyósítását, valamint társadalombiztosítási kifizetőhelyi elszámolásokat a Sberbanknál vezetett számlára nem teljesít.

Az ellátásokkal kapcsolatos utalás módosításához a megfelelő formanyomtatványt ki kell tölteni.

  • A változás bejelenthető személyesen a Kormányablaknál.
  • Postai úton is elküldhető a nyomtatvány a foglalkoztató székhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatára.
  • A nyomtatvány elektronikus úton is beküldhető e-Papir mellékleteként (https://epapir.gov.hu/). Ebben az esetben a címzett rovat kitöltésére kell figyelni. (Témacsoport: „Kormányhivatali ügyek”;  Ügytípus: „Egészségbiztosítási pénztári feladatok”;  Címzett: Foglalkoztató/vállalkozó székhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal)

Mi történik a Sberbanknál vezetett Start-számlákkal?

A jogszabály alapján a Magyar Államkincstár az érintett gyermekek nevére automatikusan – szülők intézkedése nélkül – Kincstári Start-értékpapírszámlát fog nyitni. Az OBA a kártalanítás során az összeget a Kincstár részére fogja elutalni. Ahol a gyermek nevére nyitott Start-számlára kerül és a Kincstár automatikusan Babakötvénybe fekteti.

A Bankmonitor javaslata

A Bankmonitor szakértői szerint számos információ kering jelenleg még a Sberbank végelszámolásával kapcsolatban. Éppen ezért érdemes megfelelő forrásból tájékozódni.

Az emlitett oldalakon elérhető információk folyamatosan frissülnek, de ezen kívül is érdemes rendszeresen nyomon követni a híreket, mert újabb tájékoztatók is kikerülhetnek a témával kapcsolatban. Bármilyen kétség felmerül, valamilyen információ nem egyértelmű, akkor pedig érdemes közvetlenül megkeresni az érintetteket és tisztázni a helyzetet.

Hirdetés
Hirdetés