Lejárt a kártalanításra nyitva álló 10 munkanap. Mi lesz most a Sberbank ügyfeleivel?

Lejárt a kártalanításra nyitva álló 10 munkanap. Mi lesz most a Sberbank ügyfeleivel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-20
 

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél végelszámolást kezdeményezett az MNB. A pénzintézet betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja. A kártérítés megfizetésére 10 munkanap áll rendelkezésre, a határidő március 18-án lejárt. Nem mindenki kapta meg az összeget, az OBA tájékoztatásából kiderül hogyan lehet a későbbiekben hozzájutni a kártalanítás összegéhez.

A Sberbankkal történt események már mindenki előtt ismertek. A pénzintézetnél végelszámolás indult, a bank betéteseit az OBA kártalanítja 10 munkanapon belül. Az egyes ügyfelek különböző csatornákon keresztül – postai kézbesítés, közreműködő bank, utalás – kaphatták mg az összeget. (Erről részleteket itt olvashatsz.)

A kártalanításra nyitva álló határidő 10 munkanap, amely március 18-án lejárt. Egyes ügyfelek azonban nem kapták meg az összeget. Az OBA által kiadott tájékoztatóból kiderül; hogyan juthatnak hozzá az érintettek a pénzükhöz.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindenki jelentkezett az összegért

Előfordulhat, hogy az OBA rendelkezésre bocsátotta az összeget, de az érintett ügyfél még nem jelentkezett érte, nem vette át. Ebben az esetben természetesen a jogosultságukat nem vesztették el a Sberbank betétesei:

  • Postai utalvány esetén még 2022. március 28-ig átvehető a postán az összeg.
  • A közreműködő Takarékbanknál az összegért 2023. március 31-ig jelentkezhetnek az érintettek.

(Itt található meg, hogy melyik ügyfél milyen csatornánk kaphatta meg a kártalanítást.) Ezen dátumot követően sem veszítik el az érintettek az összeget. Az Országos Betétbiztosítási Alapnál 2022. március 18-át követő 5 évig még jelentkezhetnek a kártalanítási összegért.

Előfordulhat, hogy március 2-án a betéteseknek meg nem fizetett tartozásuk volt a Sberbank felé, vagy a betét részben zárolva volt. (Előbbire remek példa egy meg nem fizetett törlesztőrészlet, utóbbinak pedig például egy bankkártyás vásárlás miatti foglalás lehet az oka.) Ebben az esetben a kártalanítás összege nem tartalmazza ezeket a betétrészeket. Előfordulhatott az is, hogy a Sberbank a teljes betétösszeget zárolta, emiatt az érintettek nem kaptak még kártalanítást. A március 21-i héten kiküldésre kerülő részletes kifizetési elszámolólevélből mindezek az adatok ki fognak derülni.

Vannak speciális eljárást, különleges kezelést igénylő betétek is

Az alábbi esetekben még nem rendezte feltétlenül az OBA a kártalanítást:

  • A betétes jogosultsága bizonytalan: például azért, mert a betétes, vagy épp a betét adatai hiányosak, nem állnak rendelkezésre. Ebben a helyzetben az adatok pótlásáig nem fizeti ki az OBA a kártalanítást.
  • Őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni ügyvéd, közjegyző, végrehajtó (nem iroda) „cégként” és magánszemélyként elhelyezett betétjei összevontan kezelendőek. Vagyis összevontan a 100 ezer eurós összeghatárig kerül kifizetésre a kártalanítás. Ebben a helyzetben a nem magánszemélyként elhelyezett összeg után járó kártalanítás az adatok egyeztetéséig nem kerül kifizetésre.
  • A lakáseladásból származó összegre a kártalanítás a 100 ezer euró felett további 50 ezer euró összegig (19 023 500 forintig) jár. Ez azonban csak abban az esetben igaz, amennyiben a pénzintézetnél 2021. december 2-át követően került elhelyezésre az ingatlan értékesítéséből származó összeg. (Ha korábban került a Sberbanknál vezetett számlára a pénz, akkor extra kártalanítás nem jár.) A kérdéses extra összegek megfizetésére a jogosultság igazolásához szükséges dokumentumok megvizsgálását követően kerülhet sor.
  • A közjegyzői, ügyvédi, végrehajtói letéti, őrzési tevékenységéhez kapcsolódó speciális betéti számlákra külön-külön érvényes a 100 ezer eurós kártalanítás. A kérdéses összeg megfizetése a szükséges dokumentumok, igazolások benyújtását és megvizsgálását követően kerülhet sor.
  • A gyámsági letéti számlák esetében a gyámhatóság jogerős határozata szükséges a kártalanítás kifizetéséhez. A Sberbank a határozatban foglaltaknak megfelelően fog eljárni a pénzösszeggel kapcsolatban. A gondnoknak szükséges kezdeményeznie az eljárást a gyámhatóságnál.
  • Ha a betét tulajdonosa elhunyt, akkor jogerős hagyatékátadó végzésre, illetve bírósági ítéletre lesz szükség. Valamint az örökösöknek számlabejelentőt kell megadniuk az OBA részére, hogy hova kérik a kártérítés összegét.
  • A jogosult helyi önkormányzat.

A 100 ezer eurós összeghatár feletti betétösszeg sem veszik el automatikusan. A végelszámolás során befolyó összegekből a betétesek még kaphatnak pénzt. Ehhez azonban  hitelezői igényt szükséges bejelenteni a végelszámoló felé. Erről részleteket itt olvashatsz.

Hirdetés
Hirdetés