A Sberbanknál van hiteled? Ne utalj a törlesztőnél nagyobb összeget!

A Sberbanknál van hiteled? Ne utalj a törlesztőnél nagyobb összeget!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-11
 

A Sberbank Magyarország Zrt.-nél indult végelszámolás nem mentesíti a bank ügyfeleit a hitelek törlesztése alól. De mit kell tenni abban az esetben, ha nagyobb összegű jóváírás érkezik a törlesztési számlára, ami alapján a pénzintézet kedvezményt biztosít? Erre a kérdésre is megérkezett a válasz.A Sberbank Magyarország Zrt.-nél végelszámolást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank. A pénzintézet betéteseit 100 ezer euró összeghatárig az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja. Ez jelen helyzetben 38 047 000 Ft-os kártalanítási plafont jelent.

A pénzintézetnél lévő hiteleket azonban tovább kell fizetni. Ha erre nem kerül sor, akkor elmaradásba kerülnek az adósok, ami komoly negatív következményekkel járhat. A Sberbanknál lévő hiteleket várhatóan egy másik pénzintézet fogja átvenni, azonban a feltételek, kondíciók nem változhatnak: a szerződésben szereplő előírások érvényben maradnak, az új pénzintézet ezeket egyoldalúan nem módosíthatja.

Hirdetés

Hirdetés

Változott a törlesztési számla

Az átmeneti időszakban a bank kölcsöneit egy új, központi törlesztési számlára szükséges utalni. (A pontos számlaszám a törlesztőrészlet devizanemétől is függ.) A közlemény rovatban szerepelni kell az ügyfélszámnak, az ügyfél nevének és a hitelszerződés azonosító számának is.

A korábban érvényben lévő fizetési módok jelenleg már nem működnek, a kölcsön havi esedékességeit mindenképpen átutalással szükséges rendezni.

Mi történik, ha a hitelhez kapcsolódó kedvezmény feltétele egy meghatározott összegű jóváírás teljesítése?

Több olvasó is kérdezte, hogy jelen helyzetben hogyan lehet teljesíteni a kölcsönhöz kapcsolódó jóváírási feltételeket. (A pénzintézet egyes kölcsöneinél kedvezményt adott az adósok részére, ha ők meghatározott összegű havi jóváírást teljesítenek a banknál vezetett számlájukra.)

Az MNB oldalán is közzétették, hogyan is járjanak el az érintett adósok:

A megadott számlaszámokra az ügyfeleknek kizárólag a hitel-, illetve kölcsönszerződéseik alapján esedékessé váló törlesztőrészleteket szükséges átutalni annak érdekében, hogy szerződéses késeledelembe ne essenek. Az egyes hitel-, illetve kölcsönszerződésekben az ügyfelek által esetlegesen vállalt egyéb kötelezettség a végelszámolás során — a pénzforgalmi szolgáltatás és pénzforgalmi számlák megszűnésére tekintettel — a továbbiakban nem áll fenn. Az ügyfelek ezen havi jóváírás megfizetésére nem kötelesek és emiatt a Sberbank a szerződésben meghatározott, az ügyfelek terheit növelő jogkövetkezményeket (így rendszeres havi jóváírás elmaradásáért felszámított havi díjat) nem alkalmaz.

Vagyis a vállalt extra összeg jóváírását nem szükséges teljesíteni, a Sberbank ezen feltétel „elmaradása” miatt az adósok terhét nem növelheti. Elképzelhető, hogy egyes adósok elutalták már az vállalt extra jóváírást a havi részleteken felül. Az ilyen összeget – az adós ellentétes nyilatkozatának hiányában – a később esedékessé váló törlesztőrészletként kezelik, tartják nyilván.

Hirdetés
Hirdetés