A tulajdoni lap rejtelmei

 • 2014.02.09.
 • szerző: bankmonitor

Sokszor írtunk már az ingatlan adásvételről és annak minden fontos eleméről, a nehézségekről. Azt viszont még soha nem részleteztük, hogy mi is a legelső konkrét buktató egy ingatlannál. Hát persze, a tulajdoni lap! Mindenki tudja, hogy van ilyen, azt is hogy kb. miről szól. De vajon ha most eléd tennénk egy olyan igazán cifra, 15-20 oldalas tulajdoni lapot, tudnád-e mit kell nézni?

Az ingatlanokra vonatkozó adatokat a Földhivatalok közhiteles nyilvántartása tartalmazza. Ebben minden információt megtalálhatunk, amelyet az adott ingatlanról hivatalosan tudni lehet.   A tulajdoni lap lehet szemle vagy teljes másolat, előbbi az aktuális adatokat tartalmazza, utóbbi visszamenőlegesen az ingatlan teljes történetét. A különböző bejegyzések sorszámmal és dátummal vannak ellátva, így biztosítva a beazonosíthatóságot. A tulajdoni lap több részből áll, ezeket római számokkal jelölik. 

A tulajdoni lap “teteje”

A bejegyzések egy speciális esete a széljegy, ami azt mutatja, hogy valakinek, valamely bejegyzésre váró kérelme a Földhivatalhoz beérkezett, és bírálat alatt van. A Földhivatal azonban a végleges bejegyzés (határozat) előtt még kérhet hiánypótlást, esetleg el is utasíthatja a kérelmet. Rögzüljön bennünk, hogy a széljegy még nem bejegyzés, csak azt jelzi, hogy beérkezett a földhivatalhoz.  Lehet kastélyunk, szántónk, bányánk, erdőnk, vagy egy lakásunk, a róla szóló tulajdoni lap mindent elárul.

Az első rész (I.)     
             Az ingatlan adatait tartalmazza településnévvel, pontos címmel, helyrajzi számmal és az ingatlan művelési ágának, rendeltetésének valamint jogi jellegének megjelölésével. 
Művelési ág lehet szántó, rét, legelő, szőlő, kert, gyümölcsös, nádas, erdő, fásított terület, halastó. Művelésből kivett terület lehet például út, árok, beépítetlen terület.
Rendeltetés szerint lehet lakóház, udvar, gazdasági épület, lakás, stb. Egy ingatlan
jogi jellege pedig lehet védett terület, bányatelek, műemlék, stb.Mező- és erdőgazdasági művelés alatt álló földek esetén itt lelhető fel a földek minőségi osztálya, aranykorona értéke is. 

Az, hogy az ingatlan bel-, vagy külterületi, szintén ebben a részben található. A tulajdoni lap első részében láthatjuk azt is, mekkora az ingatlan pontos területe (lakóház esetén a telek és a ház alapterülete valamint a szobaszám is fel van tüntetve). 

A második rész (II.) 

Itt található a tulajdonos(ok) neve és néhány olyan adata, amely alapján beazonosítható. Minden, a tulajdonoshoz köthető plusz információ is ebben a részben szerepel. Ilyen lehet a tulajdonos kiskorúsága vagy az a tény, hogy gondnokság alá helyezték. Ezen kívül itt szerepel, hogy milyen úton szerezte az ingatlant (ez a tulajdonszerzés jogcíme), például adásvétel, öröklés, ajándékozás. Ingatlan vásárlásakor, illetve ha egy hitel fedezete lesz az adott ingatlan, ezek az információk nagyon fontosak, tekintve, hogy a szerződéskötést befolyásolhatják. 

A harmadik rész (III.) 

Ez tartalmazza az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és terheket, továbbá olyan tényeket, mint az elidegenítési és terhelési tilalom (azaz nem adható el és nem terhelhető), folyamatban lévő peres eljárás, végrehajtás vagy az árverés kitűzése. Ennek a résznek a legjellemzőbb bejegyzései a jelzálogjog, haszonélvezeti jog, végrehajtási jog és szolgalmi jogok.  
Jelzálogjogként valamilyen meghatározott összegű terhet jegyeznek be az ingatlanra. A jelzálogjog akkor kerül törlésre a nyilvántartásból, ha a kölcsön visszafizetésre kerül, vagy az ingatlant árverésen értékesítik. 
Végrehajtási jogot a végrehajtó kérésére lehet bejegyezni az ingatlan lefoglalásakor. Ebben az esetben bejegyzésre kerül a végrehajtás ténye és a végrehajtandó összeg is. Törlésre akkor kerülhet sor, ha a végrehajtás bármi okból megszűnik. A törlő határozat minden esetben a tulajdoni lap azon bejegyzése mellett kerül feltüntetésre, ahol a bejegyzés is szerepel, tehát ugyanitt, a harmadik részben. 
Haszonélvezeti jog bármely személy javára bejegyezhető szerződés alapján, de jogszabály is előírhatja, mint pl. az özvegyi jog. A haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, használni, hasznait szedni. 
Szolgalmi jogként elsősorban közérdekű jogok kerülnek a nyilvántartásba, például az áram‐ és gázelvezetés joga.  Leggyakoribb példa a szolgalmi út, ami egy meghatározott átjárási jog. Itt általában egy a közúttól elzárt – pl. nyeles telken lévő ház – ingatlan tulajdonosát jogosítja fel arra, hogy a másik, az úttal határos ingatlanon átjárjon, mivel kizárólag így juthat be a saját telkére. Ez persze nem azt jelenti, hogy kedvünkre grasszálhatunk a szomszéd telkén. Csak a kijelölt utat használhatjuk.

Fontos: Ha valamelyik rész nem tartalmaz bejegyzést, akkor is szerepelnie kell a tulajdoni lapon az “ez a rész bejegyzést nem tartalmaz” mondatnak. Ha a tulajdoni lap III. része nem tartalmaz bejegyzést, azt jelenti, hogy az ingatlan per‐teher‐ és igénymentes.  

Néhány jó tanács vásárlás előtt:

 • Amennyiben jelzálogjoggal terhelt ingatlanba szerettünk bele, nem baj! De nézzük meg a jelzálogjoghoz kapcsolódóan elidegenítési és terhelési tilalom is bejegyzésre került-e? Ilyen esetben a jogosult hozzájárulása nélkül nincs lehetőség az ingatlan értékesítésére, csak ha az kiváltásra kerül a vásárláskor.
 • Feltétlenül ellenőrizzük, hogy a tulajdoni lapon szereplő teherből (pl. kölcsön) adódóan pontosan mekkora a fennálló tartozás?  A tulajdoni lapon szereplő összeg az eredeti követelés összegét mutatja.  Éppen ezért célszerű az eladó bankjától egy igazolást bekérni.  Ez további kérdéseket is felvet. Pl. az adós tudja-e önerőből visszafizetni a tartozását vagy a vételárból tenné meg? Van-e az eladónak másik ingatlana, amire inkább átvinné a terhet?A sztenderd adásvételtől az ilyen esetek nem különösebben térnek el, mert manapság elég nehéz tehermentes ingatlant találni. 
 • Hiteles tulajdoni lapot a földhivatalnál 6.250.- forintért lehet kiváltani, de az ügyvédek, közjegyzők, sokkal olcsóbban ún. nem hiteles formában le tudják kérni a TakarNet rendszerből. 
 • Azzal tárgyaljunk, aki az ingatlan tulajdonosa!  Ha házaspáré az ingatlan, akkor tárgyalhatunk az egyikükkel, feltéve, hogy nincsenek éppen válófélben. Ebben az esetben ugyanis más-más lehet a felek érdeke. Ha több tulajdonosa van az ingatlannak, akkor mindegyik tulajdonossal tárgyalnunk kell, kivéve, ha valamelyiküket a többi tulajdonostárs meghatalmazta.
 • Legyen feltűnő, ha egy 130 évvel korábban született személy még haszonélvezőként szerepel a tulajdoni lapon. Jelezzük az eladónak, hogy töröltesse ezt a jogot a tulajdoni lapról, ugyanis ez a jog nem törlődik automatikusan, mint ahogyan sok más teher sem, például a szocpol összege.
 • Ha „vezetékjog” van bejegyezve, az nem sérti a tulajdonos érdekeit. Általában arról van szó, hogy a telek előtt az utcán, vagy a telek alatt vezeték húzódik. Ezt védi a bejegyzett vezetékjog. 
 • Ha az ingatlan tulajdoni lapján szereplő bejegyzések nem felelnek meg az eladó által elmondottakkal, keress másik ingatlant!

Ha már kiigazodsz a tulajdoni lapon, jó eséllyel felismered a minden szempontból megfelelő ingatlant. Hogy a legjobb hitelt megtaláld, elég kipróbálnod lakáshitel kalkulátorunkat!

   

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

12 Hozzászólás

 • Tünde 2016-08-04 10:23:50 - Válasz

  Ingatlanunkra korábban kötöttünk egy adásvételi szerződést, de a vevő nem teljesítése miatt meghiúsult. Most lenne egy új vevő, de az ügyvédje azt mondja, addig nem szerződhetünk, amíg a tulajdoni lap III. részén ott van a korábbi vevőre vonatkozó bejegyzés: “Tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem elutasítása”, azaz széljegyről az előző vevő már lekerült. Ez jogos? Ha egyszer elutasított a bejegyzési kérelem, akkor miért nem lehet értékesíteni?

  • bankmonitor.hu 2016-08-04 10:44:16 - Válasz

   Kedves Tünde! A legcélszerűbb, ha ezzel a kérdéssel a saját ügyvédjét keresi meg. Jogi kérdésekben sajnos nem áll módunkban válaszolni.

 • András 2016-11-04 14:59:19 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog bejegyzés, ha már rég törölve lett, soha nem kerül le a tulajdoni lapról? Csak bejegyzik mellé a törlő határozatot és örökké ott virít a 3. részben?
  Tisztelettel köszönöm a válaszukat!
  András

  • bankmonitor.hu 2016-11-04 15:23:15 - Válasz

   Kedves András! POntosan így van, ahogy írta.

 • Vázsonyi Nóra 2016-11-28 18:01:19 - Válasz

  Üdvözlöm!
  Vásároltunk egy ingatlant, pénteki napon meg is történt a pénz kifizetése. Érdeklődni szeretnék,hogy kb mik még a teendőink, illetve mikor lesz véglegesítve a tulajdoni lap. Mikor kerülünk mi be uj tulajdonosként. Jelenleg széljegyezve vagyunk. Köszónettel! Nóra

 • Dina 2016-12-07 13:21:15 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Jelzaloghitelre vettunk 2005-ben egy ingatlant. Miutan 2010-ben leajrt az elidegenítési tilalom, a tulajdoni lapon nem volt bejegyezve a bank (az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog bejegyzés nem volt ott, a bank semmilyen formaban nem volt feltuntetve), csak az en es az akkor mar ex ferjem neve. A lakast igy el tudtuk adni. Kerdesem az lenne, hogy ettol fuggetlenul ki kell-e fizetni a hitelt, vagy ez mar az uj tulajdonost terheli és hogy jogos-e az, hogy en Bar listan vagyok? (A volt ferjem neven volt a hitelt)

  Koszonom!

  Edina

 • Zsóka 2017-06-21 19:43:47 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Most vásárolunk házat ,de a tulajdoni lapon nem szerepel a lakóház nagysága semmilyen módon.Mit jelent ez?
  Üdvözlettel:Zsóka

 • Rocky 2017-07-27 00:04:42 - Válasz

  Kedves Zsóka!
  Ház esetén – ellentétben a lakással – nem szerepel annak mérete a tul. lapon. A házat darabra mérik (1 lakóház). 🙂
  Mérete csak a teleknek van feltüntetve. Ez nem anomália az esetetekben, hanem mindig így van.

 • Horváthné 2017-07-30 02:53:48 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Hogy lehetséges, hogy volt esküvőnk, pár nappal az Otp-s hitelfelvétel előtt, megelőlegező+ 1 szocpol. Adóstárs is lettem, mégis csak a férjem lesz tulaj 1/1 arányban jövőre?
  Mit tehetek, hogy 10 év után véletlen a 3. Gyerek szüketése után kerül tulajdoni lap a kezembe?
  Abban a hittben voltam, hogy ketten építkezünk, szocpollal és 2 tanús esküvővel, hogy ketten legyünk tulajdonosok, mert előző lakásunknál is csak a párom lett tulaj, mondván, nincs kétéves munkaviszonyom és nem lehetek adóstárs..
  Ez is Otp-s hitelre vettük.
  Ingyen javíthat e a földhivatal a bejegyzésen, még nem jár le a hitel?
  Nincs házassági szerződésünl, csak férjem intézte a bankot és kész papírokat írtam alá a bankba, mert 3 szak után fáradt voltam..
  Megbeszéltük, megbiztam benne?
  Igy biztos nem venne fel senki hitelt szocpolra és vállalna be még egy gyereket cukorbetegen..
  Köszönöm válaszukat.

  • bankmonitor.hu 2017-07-31 12:06:20 - Válasz

   Kedves Horváthné,
   A jelenlegi CSOK szabályok szerint építés esetén csak úgy kaphatnak támogatást a gyermek(ek) után, ha az ingatlanban mindkét fél tulajdont szerez. Azaz nem kaphattak volna CSOK-ot, ha Ön nem lenne végül legalább részben tulajdonos. Továbbá azt tanácsoljuk, hogy soha ne írjon alá olyan papírt, amit előtte nem olvasott el!

 • Éva 2017-08-08 11:40:29 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Házassági vagyonközösség folytán az ingatlan tulajdoni lap II. részében a tulajdoni hányad bejegyzésre került 1/2 tulajdoni hányadként az eredetileg létezett 1/2 tulajdoni hányadom mellé. Így két pontban ugyan, de összesen 1/1 tulajdoni hányad tulajdonosaként megjelöltek a tulajdoni lapon.
  A szerződés szerint férjem a teljes ingatlanra holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott. A tulajdoni lap III. részében találtam is bejegyzést a haszonélvezeti jogra, de nem tudom, hogyan derül ki ennek a jognak a mértéke. Egyetlen sor szerepel: utalás II/6. Ha jól értem, akkor ez a tulajdoni lap II.részének 6. pontjában szereplő tulajdonjogra vonatkozik?
  Köszönöm válaszukat!

 • Kozák Szabina 2017-08-17 07:17:05 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Olyan kérdésem lenne,hogy van egy ház amiben tizen éve nem laknak annyit tudunk,hogy behajtó kezébe került hogyan tudunk utána járni dolgoknak? És milyen költségekkel jár?

  Válaszát előre is köszönöm

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.