Adókedvezmény a cégednek: válaszok a leggyakoribb kérdésekre

Adókedvezmény a cégednek: válaszok a leggyakoribb kérdésekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-01 Frissítve: 2021-08-09
 

A ma legszélesebb körben elérhető adókedvezmény, mellyel céged akár a társasági adó 70%-át, több tíz, vagy akár száz millió forintot tud megspórolni, a fejlesztési adókedvezmény, amelyről korábban is beszámoltunk már. Nem véletlen tehát, hogy folyamatos intenzív érdeklődés övezi a cégtulajdonosok részéről ezt a témát az igénybevétel lehetőségétől, az azt követő dokumentációs megfelelésen át számtalan dimenzióban. Mai írásunkban a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze e témában.

A fejlesztési adókedvezmény alanyi jogon jár mindazon vállalkozás számára, akik megfelelnek – többek között – a követező feltételeknek:

  • a beruházás célja megfelel valamely jogszabályi jogcímnek,
  • a beruházás volumene eléri a törvényi minimumot,
  • a beruházó a beruházás tényét bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, stb.

Az adókedvezményt az első igénybevételt követő harmadik év végéig legalább egyszer ellenőrzi a NAV – de a tapasztalatok alapján inkább többször –, így arra érdemes a kedvezménnyel élőknek felkészülni.

Segítünk a felkészülésben! Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb, fejlesztési adókedvezmény előkészítésekor felmerülő kérdéseket:

  1. Bármely cég, bármilyen fejlesztésre igénybe veheti az adókedvezményt?
    Válasz: A törvény meghatározza a lehetséges fejlesztési jogcímeket, melyek viszonylag tág mozgásteret adnak a fejlesztést célzó kis-, közép- és nagyvállalatok számára például munkahelyteremtést szolgáló beruházáshoz, kutatási projekt finanszírozásához, környezetvédelmi beruházáshoz stb.
  2. Csak fejlesztenem kell, és már érvényesíthetem is az adókedvezményt?
    Válasz: Az adókedvezmény igénybevételéhez a beruházást annak indulása előtt be kell jelenteni a Nemzetgazdasági Minisztérium felé.
  3. Van minimum beruházási összeg?
    Válasz: Fejlesztési címenként eltér a minimum beruházási összeg. Néhány esetben bármilyen nagyságrend adókedvezmény alapjául szolgálhat, ahol pedig minimum összeget kell teljesíteni, ott ez az érték 100 millió Ft és 3 milliárd Ft között mozog.
  4. A fejlesztési adókedvezmény úgy működik, mint egy pályázati támogatás?
    Válasz: A fejlesztési adókedvezmény a pályázatokhoz hasonlóan utófinanszírozást biztosít a beruházási projekthez, ami azt jelenti, hogy ezt a „támogatást” a majdani fizetendő adóból lehet igénybe venni. Az igénybe vehető támogatási intenzitás a regionális pályázatokhoz hasonlóan a támogatási térkép alapján kerül meghatározásra.
  5. A pályázatoknál van fenntartási kötelezettség. A fejlesztési adókedvezménynél is számolni kell ezzel?
    Válasz: Igen, van fenntartási kötelezettség. Üzembe helyezést követően nagyvállalkozások esetén 5 év, kis- és középvállalkozások esetén 3 év.
  6. Már elindult a beruházási projektünk, még bejelenthetjük az adókedvezmény igénybevételét? Válasz: Nem igényelhető adókedvezmény, amennyiben a beruházás üzembe helyezése érdekében már költség, ráfordítás került elszámolásra. Ez alól kivételt csak néhány tervezési költség jelent.
  7. A fejlesztési adókedvezmény kombinálható pályázati forrással? Válasz: Ugyanazon beruházásra adókedvezmény és vissza nem térítendő pályázati forrás is igénybe vehető bizonyos korlátok között, figyelemmel arra, hogy esetleg összeszámítandó a két támogatás. A két támogatási forma esetén nagy különbség az elszámolható költségek köre és a támogatástartalom számítása, mely tényezők a végső érvényesíthető adókedvezmény összegét befolyásolják.
  8. Évente átlagosan 20-30 millió Ft társasági adófizetési kötelezettségünk keletkezik. Megérné számunkra a következő beruházási projekthez élni a fejlesztési adókedvezménnyel? Válasz: Egy 200 millió Ft összköltségű beruházási projekttel – 50%-os támogatási intenzitást feltételezve –  100 millió forint adókedvezményt lehet igénybe venni. Ez évi 20 millió Ft adóvisszatartással 5 év alatt érvényesíthető teljes egészében.

A fejlesztési adókedvezmény igénybevétele rendkívül kedvező finanszírozási megoldás, amelynek mint vissza nem térítendő támogatásnak az igénybe vételéhez szükséges, hogy a beruházást olyan formába hozzuk, mely megfelel minden jogszabályi követelménynek.

A támogatás feltétele, hogy a választott beruházási cél illeszkedjen valamely lehetséges jogcímhez, valamint kritikusan fontos, hogy a beruházás tartalma és eredménye alapján kellően megalapozott legyen az adókedvezményre való jogosultság.

Amennyiben szeretnéd megvizsgálni, hogy milyen lehetőségeket rejt céged számára a fejlesztési adókedvezmény és el kívánod érni az ebben rejlő maximumot, töltsd ki az alábbi formot és felhívunk!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés