Hogyan takaríthatsz meg cégednek 300 millió Ft-ot?

Hogyan takaríthatsz meg cégednek 300 millió Ft-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-04 Frissítve: 2018-04-05
 

2014. júliustól módosul a fejlesztési adókedvezmény hazai szabályozása. Július 3-án kihirdetésre került egy újabb adótörvény módosítás (2014. évi XXV. törvény az Egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról), mely érinti a társasági adó törvényt is. 2014-től új támogatási térkép vonatkozik az egyes magyarországi régiókra, így lesznek változások az elérhető maximális támogatási mértékekben is. Megmutatjuk, hogy egy 500 millió Ft-os beruházás révén céged hogyan takaríthat meg 300 millió Ft-ot!

A 2014-2020-ra érvényes támogatás térképpel összhangban az igényelhető fejlesztési adókedvezmény mértéke több régió esetében csökken, míg Budapesten és Pest megye több településén már nem lesz lehetőség élni az adókedvezménnyel. Támogatási mértékek 2014. július 1-től:

Támogatási térkáő

A régi (2007-2013 között érvényes) és az új (2014-2020 között érvényes) támogatási mértékek:

maximális támogatási mértékek

A táblázatban jelölt támogatási mértékek a kisvállalkozások esetén  20%-kal, a középvállalkozásoknál 10%-kal növelhetőek.

Lássuk egy példán keresztül, mennyi a megtakarítás mértéke? 

  • Adózó mérete: Középvállalkozás
  • Régió: Dél-Alföld, Bács-Kiskun megye
  • Beruházás összege: 500 millió Ft
  • Beruházás jellege: Mezőgazdasági mellékterméket feldolgozó berendezés vásárlása
  • Jogcím: Szabad vállalkozási zónában végrehajtott beruházás
  • Adókedvezmény mértéke: 60%
  • Megtakarítás: 300 millió Ft

Egy dél-alföldi mezőgazdasági mellékterméket feldolgozó középvállalat 2014. év folyamán új gyártósort vásárolt egy új üzletág beindításához ca. 500 millió forint értékben. A  beruházás indításakor nem állt rendelkezésre pályázható vissza nem térítendő európai uniós forrás.

A beruházás szabad vállalkozási zónában valósult meg, ebből adódóan, illetve a társaság regionális elhelyezkedésének és méretének köszönhetően a beruházás értékének 60%-ig, azaz 300 millió Ft-ig fejlesztési adókedvezmény igénybevételére vált jogosulttá. A társaság az adókedvezményt várhatóan több év alatt fogja igénybe venni, adóvisszatartás formájában, évente ca. 30-50 millió Ft értékben. Eredmény: 300 millió Ft megtakarítás.

Lényeges változás, hogy az 500 millió Ft-ot meghaladó kis- és középvállalkozás által megvalósított beruházások esetén csökken a teremtendő munkahelyek száma: kisvállalkozásnál 20 helyett 10, míg középvállalkozásoknál 50 helyett 25 fővel kell növelni az átlagos statisztikai állományi létszámot. Ezzel párhuzamosan a felére csökkent a minimálbérre vetített vállalandó évesített bérköltség összege.

Továbbá nagyvállalkozások Közép-Magyarország támogatott részein csak új gazdasági tevékenységet eredményező beruházáshoz (induló beruházáshoz), valamint meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek igénybe fejlesztési adókedvezményt.

Mire kaphat céged fejlesztési adókedvezményt?

  • Jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházás
  • Kormányrendeletben meghatározott kedvezményezett települési önkormányzat közigazgatási területén üzembe helyezett és üzemeltetett, jelenértéken legalább 1 milliárd forint értékű beruházás
  • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű, korábban már használatba vett, állati eredetű élelmiszert előállító létesítmény jogszabályban meghatározott élelmiszer-higiéniai feltételeinek megteremtését szolgáló beruházás
  • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű önálló környezetvédelmi beruházás
  • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű, az alapkutatást, az alkalmazott kutatást vagy a kísérleti fejlesztést szolgáló beruházás
  • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű, kizárólag film- és videogyártást szolgáló beruházás,
  • Munkahelyteremtést szolgáló beruházás
  • Jegyzett tőkéjének felemelése keretében kibocsátott részvényeknek a szabályozott piacra történő bevezetésének a napját követően, de legkésőbb az e napot követő harmadik év utolsó napjáig megkezdett, jelenértéken legalább 100 millió forint értékű beruházás
  • Jelenértéken legalább 500 millió forint értékű, kis- és középvállalkozás által megvalósított beruházás
  • Szabad vállalkozási zóna területén üzembe helyezett és üzemeltetett jelenértéken legalább 100 millió forint értékű beruházás

Miben segít cégednek egy tanácsadó?

Beruházási szándék esetén a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele egy célszerű  finanszírozási megoldás, melyhez viszont szükséges, hogy a beruházást olyan formába hozzuk, mely megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A támogatás feltétele, hogy a választott beruházási cél illeszkedjen valamely támogatott jogcímhez, valamint kritikusan fontos, hogy a beruházás tartalma és eredménye alapján kellően  egalapozott legyen a fejlesztési adókedvezményre való jogosultság. A gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a vállalatoknak kifejezetten szükségük van e tekintetben a szakértői segítségére.
A bejelentés megtételén túl számos adminisztratív kötelezettségnek kell eleget tennie az igénybevevő társaságnak, melynek szabatos teljesítését a tanácsadó át tudja vállalni, illetve tudja  vezetni a társaságot.

Van lehetőség a beruházás minősítését, minisztériumi állásfoglalást kérni, melynek előnye, hogy egy jövőbeli adóhatósági ellenőrzés során nem kérdőjelezhető meg az igénybevétel jogosultsága.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés