Akár egy be nem fizetett közlekedési bírság miatt elbukhatod a lakástakarékod összes állami támogatását

Akár egy be nem fizetett közlekedési bírság miatt elbukhatod a lakástakarékod összes állami támogatását
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-11 Frissítve: 2019-12-12
 

Kevesen tudják, de akár egy be nem fizetett BKV bírság, vagy egy régóta halmozódó társasházi közösköltség-tartozás miatt is elbukhatják a lakástakarék pénztári megtakarítás állami támogatását, ami különösen akkor nagy veszteség, ha már a szerződés lejárta előtt történik mindez.

A lakástakarékok (LTP) legnagyobb pénzügyi előnye nem a minimális betéti kamat, hanem az éves befizetésekhez kapcsolódó állami támogatás, ami egy – maximális – havi 20 ezer Ft-os szerződés esetében évi 72 ezer Ft plusz pénzt jelent a takarékoskodó számára. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg még futó szerződések esetében minden 100 befizetett forinthoz 30 forintot tesz hozzá a költségvetés, ami 4 éves futamidőnél összegében 288 ezer Ft lehet. Ehhez képest a megtakarítások után járó betéti kamat olyan soványka, hogy mindössze pár ezer forintot hoz a konyhára.

Éppen a fentiek miatt jelenthet nagy pofont az, ha egy végrehajtás miatt inkasszózzák a lakástakarék-betét akár egy részét is, ugyanis a lakástakarék ilyenkor a követelt összeget átutalja a végrehajtó letéti számlájára, majd a szerződést automatikusan megszünteti. Ez azzal jár, hogy a lakástakarék tulajdonosa elbukja az összes addig jóváírt állami támogatást, és mindössze a végrehajtás után esetlegesen megmaradó összeget, plusz annak kamatait utalják el a részére. Ahogy ezt korábban már írtuk, mindez egy 4 éves szerződés utolsó évében 200 ezer Ft feletti veszteséget jelenthet, de egy 10 éves futamidejű lakástakaréknál akár 600 ezer Ft felett is lehet a veszteség csak az állami támogatás elbukása miatt, amit tetéz, hogy így egy évtizedig bőven infláció alatt kamatozott a megtakarítás.

A lakástakarékok állami támogatása már megszűnt, ám ha szeretnéd megtalálni lakásvásárláshoz vagy építéshez a számodra legkedvezőbb hitelt, akkor versenyeztesd meg a bankokat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés