Aki teheti, most csap le az olcsó hitelekre – Soha nem volt még ilyen alacsony a kamat

Aki teheti, most csap le az olcsó hitelekre – Soha nem volt még ilyen alacsony a kamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Mi sem mutatja jobban a lakosság egyre növekvő optimizmusát, mint a hitelfelvételi kedv fokozatos visszatérése. Márpedig az összes hiteltípus esetében jelentős fellendülés látható, amit az is nagymértékben támogatott, hogy kamat a legtöbb hiteltípusnál 4 év alatt a felére is lecsökkent. Aki lakáshitelben gondolkodik, különösen nagyot nyerhet, hiszen gond nélkül képes 3% körüli kamattal hitelhez jutni. Ugyanakkor a személyi kölcsönöket is 10% körüli THM-mel is elérjük.

A fogyasztási hitelek mellett a lakáshitelekre volt leginkább igény

Teljesen érthető módon a válságot követő években szinte senki nem akart hitelfelvételbe bonyolódni, ráadásul sokak vállát még a devizahitel terhe is nyomta, ami miatt hosszú időre elpártoltak a hitelektől. Úgy tűnik azonban, hogy a nehéz időszakon már túl vagyunk, és a hitelfelvételi kedv újból élénkül.

Az elmúlt évek változásának nagy nyertesei a személyi kölcsönök voltak, ahol az új kihelyezések száma a legközelebb került a 9 évvel ezelőtt csúcshoz. Azért is lehetnek ilyen népszerűek a személyi kölcsönök, mert itt a felhasználás során nincs megkötve a kezünk, így gyakorlatilag bármire költhetők és fedezetet sem kérnek tőlünk az igényléshez.

Ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek (például hűtő, mosógép, tévé) iránti igény növekedését a személyi kölcsönök mellett az áruhitelek felfutása is mutatja. Erről a hiteltípusról általánosságban elmondható, hogy a legmagasabb kamatokkal érhető el, így ha áruhitelre pályázunk, akkor lehetőség szerint a 0%-os THM-mel kínált ajánlatokat válasszuk.

Az ingatlanpiac feléledésével párhuzamosan természetesen a lakáshitelek sem maradtak ki a bővülésből. Csak 2017 első két hónapjában már mintegy 30%-kal növekedett a folyósított lakáshitelek összege a tavalyi év elejéhez képest. Ebben persze benne van az állam részéről nyújtott otthonteremtési támogatás, vagyis CSOK hatása is, aminek köszönhetően egyre többen adták a fejüket a lakáshitel felvételére. A támogatás egyértelműen elősegíti a hitelezést, de ezen a hatáson kívül is érezhetően erősebb az új lakáshitelek kihelyezés.

Sokan persze kénytelenek is a hitelfelvételhez folyamodni, hiszen időközben az ingatlanok ára is drámai módon megemelkedett. Csak az elmúlt három évben 50%-kal kerültek magasabbra az árak, ami teljesen elmosta a hitelkamatok csökkenéséből fakadó előnyünket.

Szerencsére most a lakosság a 2008 előtti időszakkal szemben biztonságosabb, kiszámíthatóbb lakáshitelek felé nyit, így a hosszú kamatperiódusú hitelek egyre népszerűbbnek számítanak. Ma már 10-ből 6 új lakáshitel 1 évnél hosszabb kamatperiódusú, aminek köszönhetően a hitelfelvevők kikerülik a törlesztőjük gyakori változását. Ez különösen előnyös a mostani helyzetben, amikor a közeljövőben a kamatok emelkedésével kell szembenéznünk.

Járj utána, hogy melyik banknál érhető el a számodra leginkább megfelelő lakáshitel. A következő kalkulátor sokat segít a választásban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

3% -os lakáshitel és 8%-os személyi kölcsön? Ma már ez a valóság!

4 éve nem is sejtettük, hogy ekkorát is fordulhat a világ, hiszen akkor még egy lakáshitelt átlagosan 10%-os, míg egy személyi kölcsönt 25%-os kamattal érhettünk el.

Ma már egy rövid kamatperiódusú lakáshitelt soha nem látott, 3%-os kamattal is elérhetünk. Egy 10 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében ez havi 55 ezer forintos törlesztőt jelent, míg négy éve egy ilyen hitelhez 110 ezer forintos havi teher mellett juthattunk volna. Ez azt jelenti, hogy a négy évvel ezelőttihez képest majdnem 10 millió forinttal is kevesebbet kell összességében visszafizetnünk.

Itt a vonzó kamatok ellenére az a legnagyobb hátrányunk, hogy éven belül (3, 6, 12 havonta) változhat a kamatunk, így az is, hogy mekkora törlesztőt kell fizetnünk. Ugyanakkor már az akár hosszú éveken keresztül kiszámítható hitelek is elérhető közelségbe kerültek, hiszen például a legjobb 5, vagy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelhez már rendre 4,6 illetve 5,9%-os THM mellett hozzájuthatunk.

A személyi kölcsönök kamatában is igen nagy volt a változás. Átlagos jövedelem mellett a legtöbb banknál már 11-17 %-os THM-mel elérhetők a személyi kölcsönök, de magasabb jövedelem mellet 10 százalék alatt is hozzájuthatunk. Szerencsére ma már a személyi kölcsönök nagy részét is fix kamat mellett érjük el.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés