Állandó, eseti átutalás vagy csoportos beszedés – Mikor melyik éri meg?

Állandó, eseti átutalás vagy csoportos beszedés – Mikor melyik éri meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-05 Frissítve: 2022-08-08
 

Állandó átutalás, eseti megbízások, illetve a csoportos beszedés – mit jelentenek pontosan az egyes fogalmak? Mikor melyiket érdemes használni? Hogyan járhatsz anyagilag is a legjobban?

Számtalan félinformáció kering a köztudatban a bankszámlákhoz kapcsolódó tranzakciók kapcsán, így a Bankmonitor szakértői most tiszta vizet öntenek a pohárba.

Mire valók az egyes tranzakció típusok?

A bankszámlához kapcsolódó praktikus megoldásokra számos esetben lehet szükségünk. Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy mikor melyik típust érdemes használni, így most nézzük meg, mit takarnak az egyes funkciók.

Milyen előnyöket használhatsz ki az állandó átutalással?

Az állandó utalást olyan esetekben veheted igénybe, amikor egy bizonyos összeget hosszú távon, rendszeresen (havonta, félévente, évente stb.) el kell utalnod egy adott fizetési helynek, szolgáltatónak és az utalás összege jellemzően nem módosul, vagy csak ritkán.

Ezzel a funkcióval tehát

  • elkerülheted, hogy elmaradjon a kifizetés, 
  • kényelmesebben fizethetsz, hiszen nem szükséges egyesével minden alkalommal átutalnod az összeget a kedvezményezettnek,
  • az időzítést személyre szabhatod, a kifizetés ismétlődését magad állíthatod be,

Állandó megbízás tehát ideális lehet többek között biztosítási díj, fix törlesztőrészletek, bérleti díj, közös költség, gyermektartás kifizetésére. A szolgáltatás beállítása banktól függően általában személyesen, bankfióki ügyintézéssel, netbankon, vagy telefonon keresztül is történhet.

Mire jó az eseti átutalás?

Az eseti átutalás tulajdonképpen a hétköznapi értelemben vett átutalás, amikor eseti jelleggel, egyszeri kifizetést intézünk. Ezt akkor tesszük, amikor a kedvezményezett számára egyszeri összeget szeretnénk küldeni, vagyis, ha az utalás nem ismétlődik, nem rendszeres, vagy mindig más összeget szükséges kifizetni.

Eseti átutalást szintén a bankfiókban, telebankon, netbankon, vagy mobilalkalmazásban lehet indítani.

Mikor használj csoportos beszedési megbízást?

A csoportos beszedés szintén a rendszeres kifizetések kényelmes intézésére jött létre, ugyanakkor a teljesítési díj változhat a kedvezményezettnél igénybe vett szolgáltatás aktuális költsége alapján. 

Ide tartozhatnak például a közüzemi szolgáltatók, úgymint víz-, gáz-, telefon-, áramszolgáltatók és az olyan kifizetések, ahol az összeg bármikor változhat.

Csoportos beszedést szintén van lehetőség személyesen, telebankon, netbankon keresztül beállítani, de érdemes előzetesen érdeklődni, mert lehetnek különbségek az eljárásban az egyes bankoknál. 

Jó tudni
A beállításhoz szükség van az adott szolgáltatónál használt ügyfélazonosító megadására, és egy engedélyre, hogy az adott kedvezményezett a szükséges összeget automatikusan levonhassa a számláról.

Hirdetés

Hirdetés

Hogy járhatsz anyagilag a legjobban?

Az említett kényelmi szolgáltatásoknak nincsenek külön díjai, tehát ingyenesen beállíthatók a funkciók, magának a tranzakciónak, mint átutalás viszont lehetnek díjai, amelyek az adott számlacsomag kondícióitól függenek.

Ha szeretnéd lenullázni az átutalások (eseti, állandó, vagy csoportos megbízás) tranzakciónkénti költségét, akkor van számodra egy jó hírünk! Már léteznek olyan bankszámlák, amikkel ezekért a költségekért nem számít fel semmilyen díjat a bank. 

Ilyen a kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhető CIB ECO díjcsomag, amellyel netbankon és mobilapplikáción keresztül indított bármelyik átutalási forma ingyenes.

Ha tehát gyakran kell átutalást intézned, igénybe veszed (vagy a jövőben használnád) az állandó, vagy csoportos megbízásokat is, érdemes megnézned kalkulátorunkkal, hogy melyik bankszámla lenne számodra a legkedvezőbb. 

Sőt, a számlanyitás miatt sem kell aggódnod, az egyszerűsített bankváltás miatt ma már játszi könnyedséggel elintézhető a folyamat, amelyben a Bankmonitor bankszámla szakértői segítségét is díjmentesen igénybe veheted.

Hirdetés
Hirdetés