Árfolyamváltozás? – védhető kockázat cégünk életében

2015. 05. 22. szerző: bankmonitor

Nemzetközi szintéren folytatott üzleti tevékenység során, legyen az exportálás, vagy importálás, de akár cégünk iroda bérleti díjának devizában történő fizetése esetén, óhatatlanul szembesülünk az árfolyammozgások hatásával. A folytonosan változó árfolyam következtében cégünk tervezett bevételének vagy költségének azon része, mely nem forint alapú, az átváltás után alakulhat az eredeti tervektől eltérően forintban. Ez kockáztathatja nyereségünket, de akár likviditási problémákat is okozhat cégünknél.

A problémára van megoldás: A jövőbeli árfolyamot a jelenben is tudjuk rögzíteni, azaz a szükséges devizát vegyük meg vagy adjuk el „határidőre”. Mutatjuk mit is jelent ez a gyakorlatban!

Vegyünk egy gyakorlati példát: vizsgáljunk meg egy céget, melynek bevételei és költségei is merülnek fel euróban, milyen kockázatnak van kitéve az árfolyammozgás által, és hogyan tudja azt kezelni?

Mekkora a valós kockázat?

Az árfolyam 5%-os elmozdulása a tervezett profitunkat 30%-kal csökkenti, az árfolyam kedvező irányú elmozdulása esetén ugyanennyivel növeli az adott profitmarzs és a devizaköltség arány mellett.

… és akkor most jöjjön a megoldás, mely kezeli a cég árfolyamkockázatnak való kitettségét.

Az árfolyammozgás okozta kellemetlenség elkerülésére alkalmas eszköz a bankoknál bizonyos összeghatár felett köthető határidős deviza ügylet. Az ügylet során egy jövőbeli időpontban, de a jelenben fixált áron vehetünk, illetve adhatunk el devizát. Az üzletkötés időpontjában tehát pontosan láthatjuk vállalkozásunk várható hasznát. Igaz az is, hogy az árfolyam kedvező elmozdulása esetén annak „gyümölcsét” nem tudjuk így learatni, spekulatív haszonra nem számíthatunk, de nem is ez a célunk.

Milyen értéken tudunk eurót eladni vagy venni?

Abban az esetben, ha a bank által kínált határidős árfolyam:

a) magasabb, mint a tervezéskori árfolyam:
 teendők egyértelmű, kössük meg az ügyletet, hiszen így a realizált nyereség magasabb, mint a tervezett!

b) alacsonyabb, mint a tervezéskori árfolyam:
 „alacsonyabb, de biztos haszon” dilemma, azaz kössük meg így az ügyletet, tudatosan realizálva az alacsonyabb, de biztos forint hasznunkat, vagy sem? Kérdés, hogy a realizált profitmarzs kielégítő-e még így is cégünk számára.
Lehetőség van arra is, hogy nem kötjük meg az ügyletet azonnal, azzal a reménnyel, hogy kicsit később kedvezőbb ajánlatot is tud adni a bank az adott határidőre.

Mire ügyeljünk, milyen bonyodalmakat kerüljünk el?

 1. A nyerő pozíció ne szédítsen meg senkit, ugyanolyan eséllyel legközelebb vesztésre is állhatunk, ne spekuláljunk, ne kössünk nagyobb összegre ügyletet, mint a nettó deviza kitettségünk.
 2. Ne kössünk túl hosszú időre előre határidős ügyletet, kerüljük el azt a helyzetet, hogy üzletünk esetleges volumenének csökkenésével túlfedezetté válik nettó pozíciónk, tervezzünk reális időtávon!
 3. A határidős ügylet megkötéséhez a bank fedezetet vár, melyet az ügylet értékének %-ában határoz meg. Jelentősebb árfolyam kilengés esetén előfordulhat, hogy a fedezeti szint az előírt alá csökken, ilyenkor pótfedezet biztosítására kötelezheti a céget a bank. Kalkuláljunk ezen esetleges kötelezettséggel is!

Ha tanácsra és további információra van szükséged, esetleg azt szeretnéd megtudni hogy hogyan működik a gyakorlatban egy hitel megszerzése, legyen szó akár a kedvezményes 2,5%-os kamatozású növekedési hitelről is, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:

FORM

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

2018. 05. 24.

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.