Autóvásárlás Babaváró hitelből? Mutatjuk a részleteket!

Autóvásárlás Babaváró hitelből? Mutatjuk a részleteket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-30
 

A Babaváró program egy kedvezményes, szabad felhasználású hitelkonstrukció gyermeket tervező házaspárok részére, amelyből akár a bővülő családnak szükséges első, esetleg a régi lecserélésével egy új, nagyobb autó megvásárlása is finanszírozható. A Bankmonitor szakértői bemutatják az autóvásárláshoz kapcsolódó babaváró tudnivalókat.

A Babaváró hitel idén is az egyik legtöbbet folyósított fedezet nélküli kölcsön, amelyet fiatal házasok, maximum 10 millió forint értékben igényelhetnek. A program sajátossága, hogy a kedvezmények igénybevétele gyermekvállaláshoz kötött, így az első gyermek megszületésével a kölcsön végleg kamatmentessé válik  és a törlesztés felfüggeszthető 3 évre, a második gyermek érkezésével a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik, és a törlesztés további 3 évig szüneteltethető. Ha pedig egy harmadik gyermek is érkezik, a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

Mivel a Babaváró Program kapcsán igényelt összeg szabadon felhasználható, a házaspár minden további nélkül dönthet arról, hogy mire költi a kölcsönt. A család bővülésével az otthonteremtési cél mellett pedig gyakran felmerül egy új autó megvásárlásának igénye is, főleg, ha korábban még nem volt autójuk, vagy ha a meglévő kocsi öreg, megbízhatatlan, esetleg kicsi és nem szolgálja ki a bővülő igényeket.

Hirdetés

Hirdetés

Az igényelhető hitelösszeg szabadsága

A Babaváró akár teljes egészében felhasználható egy használt, vagy egy új, de akár egy környezetbarát autó megvásárlására. Az igényelhető, legfeljebb 10 millió forint pedig igen nagy szabadságot enged ahhoz, hogy alaposan körbenézhessünk az autópiacon. 

Természetesen egyéni céljaink és élethelyzetünk fogja befolyásolni, hogy milyen autó szolgálná leginkább a család igényeit és kényelmét, ami meghatározza, hogy mennyi hitelt  szükséges igényelni. Segítünk mérlegelni:

Ha csak autóvásárlásra szeretnénk fordítani az összeget, akkor elegendő lehet csupán a kiszemelt autó árával megegyező összeget felvenni. 

  • Egy fiatal, néhány éves, használt, benzines vagy dízel üzemű családi gépjármű megvásárlásához már 2-3 millió forintnyi hitel is elég lehet.
  • Egy új, benzines vagy dízelmotorral működő családi kocsi már 5-6 millióért megvásárolható.
  • Családi méretű, néhány éves, használt hibrid autókat már 4-5 millióért találhatunk.
  • Nagyobb, új hibrid autók 7-8 millió forinttól elérhetők.
  • Alig pár éves, használt, családi elektromos autókat már 7-8 millióért vásárolhatunk.
  • Új, családi méretű elektromos autókhoz pedig már 10-11 millió forintért hozzájuthatunk.

Láthatjuk, hogy ha maradunk a legkedvezőbb árkategóriáknál az egyes típusokon belül, akkor egyedül az új elektromos autók esetében kell némi saját megtakarítással is rendelkeznünk, hiszen ennek megvásárlása nem feltétlenül lesz elég a Babaváró 10 milliója.

Az ár természetesen erősen típus- és felszereltségfüggő. Dönthetünk úgy, hogy egy kedvezőbb árkategóriájú gépjárművet vásárolunk a családnak, ekkor elég csupán az olcsóbb autó árával megegyező, kisebb összegű Babaváró hitelt igényelni. De dönthetünk ez esetben is a teljes, 10 millió forint igénylése mellett, így az autóvásárlás után megmaradt összeget fordíthatjuk például lakásfelújtásra, a babakelengye megvásárlására, vagy esetleg meglévő hiteleink kiváltására is. 

Ugyanakkor azért is érdemes elgondolkodni ebben az esetben is a teljes, 10 millió forint felvételén, mert a Babavárót csak egyszer lehet megigényelni. Ha csak 3 milliót vennénk fel egy autó megvásárlására, akkor gyakorlatilag 7 millió forint kamatmentes összeget benthagyunk a kasszában.

Ha hosszabb távra tervezünk, esetleg a környezetkímélőbb megoldásokat is figyelembe véve drágább autót választunk, akkor is bőven marad lehetőségünk az autóválasztásra, és még ebben az esetben is maradhat némi tartalékunk egyéb, akár a gyermekvállalás körüli fizetnivalókra.

Az autóvásárlás inkább személyi kölcsönnel?

A támogatott Babaváró hitelen kívül személyi kölcsön igénybevételével is megvásárolhatjuk a kiszemelt autót. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy egy személyi kölcsön kondíciói jóval kedvezőtlenebbek, így ha tudjuk és szeretnénk is vállalni a Babaváró igényléséhez szükséges feltételeket, akkor nagy valószínűséggel ez lesz az optimális választás.

Ha tehát kölcsönből vásárolnánk autót és a legkedvezőbb konstrukciót keressük, érdemes összehasonlítást készíteni az egyes hiteltípusok költségeiről, úgymint: törlesztőrészlet, THM, kamat, teljes visszafizetendő összeg.

Például egy 6 millió forintos Babaváró hitel és egy azonos összegű személyi kölcsön igénylésére a Bankmonitor szakértőinek kalkulációja alapján az alábbi eredményeket kapjuk.

Autóvásárlás Babaváró hitelből vagy személyi kölcsönből?

A személyi kölcsön szembetűnő hátránya a Babaváróval szemben, hogy a futamidő csak jóval rövidebb lehet, ez pedig a törlesztőrészletek nagyságában is megmutatkozik. Ha pedig a teljes visszafizetendőket hasonlítjuk össze, látható, hogy a Babaváró hitel előnye több mint 1,2 millió forint (1 gyermek születése esetén).

További jó hír, ha újabb gyermekáldás érkezik a családba, hiszen a fent említettek miatt a kedvezmények sora tovább bővül, újabb szüneteltetés kérhető a törlesztőrészletekben és a tartozás 30%-a elengedésre kerül. Vagyis ennyivel olcsóbb lesz végül a család új autója. 

Mindezeken felül pedig a nagycsaládosoké az igazi előny, hiszen ha a harmadik baba is megszületik, nem kell tovább fizetni a Babaváró hitelt, nincs több törlesztőrészlet, és a fennálló tartozás vissza nem térítendővé válik. Korábban pedig soha nem lehetett ilyen kedvező feltételekkel családi autót vásárolni.

Ugyanakkor a Babaváró hitel igénylésekor néhány speciális feltételnek is eleget kell tenniük az igénylőknek, hogy a példában szereplők teljesüljenek. A legfontosabb feltétel tehát a gyermekvállalás, ami lehetővé teszi a kamatmentes hitelkonstrukció igénybe vételét, ugyanakkor amíg személyi kölcsönt egyedülállók is igényelhetnek, a Babavárót csak házastársak, akiknek van bejelentett magyarországi lakcímük, nem szerepelnek a negatív adósok listáján (KHR), nincs köztartozásuk és eleget tesznek az életkori megkötéseknek is. 

Ha nem születne gyermekünk, akkor a Babaváró piaci kamatozású kölcsönné alakul át. Ebben a helyzetben pedig már egyáltalán nem annyira egyértelmű a személyi kölcsönök hátránya a támogatott hitellel szemben.

Ha viszont az alapvető Babaváró feltételeknek megfelelünk és tudjuk vállalni a szigorúbb megkötéseket, akkor ezzel a hitelprogrammal vásárolhatjuk meg a legkedvező feltételekkel a kiszemelt autót.

Kerüld el a buktatókat!

Egy támogatott hitel igénylésekor természetesen több a feltétel, így több esetleges buktató is felmerülhet. A Babaváró esetében ilyen lehet, ha a támogatást valami miatt elveszítjük (például válás, a gyermekvállalás nem teljesülése, vagy külföldre költözés). Ilyenkor ugyanis a kapott kamattámogatás összegét egy összegben vissza kell fizetnünk.

Fontos tehát, hogy már előre, alaposan megismerjük a részleteket, amiben ma már ingyenes segítséget is kaphatunk. A Bankmonitor független hitelszakértői már az igénylést megelőzően válaszolnak a felmerülő kérdéseidre és segítik a folyamatot annál a pénzintézetnél elindítani, ahol anyagilag is optimális. Sürgős esetben pedig élhetsz a kizárólag nálunk elérhető, gyorsított, online igénylés lehetőségével is.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés