Az alacsony kamatok mellett is van élet – Besegít a világ 8. csodája!

Az alacsony kamatok mellett is van élet – Besegít a világ 8. csodája!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-12 Frissítve: 2021-08-06
 

A mai kamatkörnyezetben igazán magas hozamot csak komoly kockázatvállalással lehet elérni. Igen ám, de még így is melletted áll az Albert Einstein által csak a világ 8. csodájának nevezett kamatos kamat ereje. Ennek érvényesüléséhez ugyan hosszú távon kell gondolkodni, de kellő következetességgel még a kisebb összegekből is szemmel látható összeg gyűjthető össze, még a mai alacsony kamatok mellett is. Nézzük, hogyan is működik a dolog!

Sokan csak legyintenek, ha arról van szó, hogy havi néhány ezer forint megspórolása mire lehet elég, pedig azt látni kell, hogy ilyen összeggel sem értelmetlen elkezdeni a megtakarítást. Például havi 7500 forint (csupán napi 250 forint, egy üdítő ára) megtakarítása már az egyéves állampapírnak megfelelő 2%-os hozam mellett is elegendő lehet, hogy elérd az 1 millió forintos álomhatárt. Igaz ehhez tíz éven keresztül állhatatosan ki is kell tartani, viszont a logika jól látszik a példán.

A titok a kamatos kamat hatásában rejlik, aminek a hatása hosszú távon tud igazán kibontakozni. Így akár még alacsony kamatláb mellett is lehetőség van arra, hogy egy nagyobb összeget is összegyűjts, 10 év alatt akár már egy teljes évnyi befizetést adnak a kamatok. Havi 8 ezer forintból például már 5 év múltán is összegyűlhet fél millió forint, ami általános vésztartalékként, a váratlan kiadásokra jól jöhet.

Minden további nélkül vásárolhatsz akár lakossági állampapírt is havi szinten, de a rendszer nagyon jól működhet például egy rendszeres megtakarítási program keretében, befektetési alapokkal is. Itt pontosan az a lényeg, hogy a fentiek alapján havonta kisebb összegeket (5-10 ezer forint) egy állandó vételi megbízás segítségével valamilyen befektetési alapba fektetsz be. Persze a befektetési alap megválasztása ekkor is nagy körültekintést igényel.

Hasonló elven működnek a nyugdíjcélú-megtakarítások is. Ez esetben is az a legjobb, ha minél korábban látsz neki a takarékoskodásnak, annál kevesebbet kell havonta áldoznod a cél érdekében, viszont annál is több gyűlik össze a nyugdíjra. Ez esetben annyival jobb a helyzet, hogy még 20%-os adójóváírás is jár a befizetésekre, ami sokat tesz hozzá az egyenleghez. Ráadásul igazán hosszú időtávon már a magas kockázatot is megéri bevállalni a magas hozam reményében.

Hirdetés
Hirdetés