Betöltés

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

szerző: Singer Zoltán
2018-10-12

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a hitelezés felfutása ellenére továbbra sem szorulnak arra, hogy új forrásokat vonjanak be az ügyfelektől, így pedig a betéti kamatok az utóbbi időben nem tudtak emelkedni. Ugyan az újonnan kibocsátott lakossági állampapírok kamatai sem épp az egeket verdesik, de az mindenképp megsüvegelendő, hogy a piacinál sokkal kedvezőbb feltételeket biztosítanak. Arról nem is beszélve, hogy van két olyan papír is, melynek kamatain időközben még emeltek is. Lássuk a részleteket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Az elején érdemes tisztáznunk a fő kérdést, ez pedig mindenképp a futamidő hossza. Betéteknél a legjellemzőbb az 1, a 3, a 6 és a 12 hónapos lekötés, de találkozhatunk akár 2 vagy 9 hónapos, 2-5 éves vagy épp pár hetes lehetőségekkel is. Ezzel szemben a lakossági állampapíroknál a féléves és az egyéves magyar állampapír jelenti az etalont, a nem régóta létező kétéves állampapír pedig az idő előrehaladtával egyre nagyobb szeletet hasít ki az állampapírok tortájából. Kamatuk a futamidejük miatt könnyen összehasonlítható a betétekével, melyek átlagkamatánál manapság sokkal attraktívabb a kamatozásuk. Léteznek hosszabb futamidejű, 3-10 éves lakossági állampapírok is, melyek a több évre lekötött betétekkel versenyeznének. Már, ha a betétek egyáltalán adnának maguknak esélyt az állampapírokkal szemben. Nézzük a legjobbakat:

Azt fontos kiemelni, hogy a fenti táblázatban messze a legmagasabb kamatokat biztosító bankbetétek találhatók. A Gránit Banknál akár évi 2,5-2,75% betéti hozamot is tudunk realizálni. Azonban ne feledjük el, hogy ezekkel reál értelemben várhatóan veszteségünk keletkezik, hiszen az infláció mértéke idén valószínűleg a bankbetétünk hozama felett, 3-3,4% körül fog alakulni. Azt is érdemes tudni, hogy a fenti lekötések igénybevétele feltételhez kötött: egyeseket tartós megtakarítási számlára (TBSZ) lehet csak elhelyezni, míg mások kamatait csak akkor kaphatjuk meg, ha van az adott banknál bankkártyánk, a többinél pedig további feltétel a bankkártyánk 10-20 ezer Ft-os használata, és legalább 120 ezer Ft jövedelem bankszámlánkon történő rendszeres jóváírása. Épp ezért a vonatkozó hirdetményben mindenképp alaposan olvassuk el a lekötések feltételeit, hogy ne érhessen csalódás Bennünket!

Akik nem szeretnének a betéti kamatokért folyószámlát vagy TBSZ-t nyitni, és megfelelni a támasztott egyéb feltételeknek, azoknak az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy a betétek alternatívájaként melyek a most megvásárolható legjobb kamatozású állampapírok.

Jól látható, hogy a legjobbak között csak a legalább 2 éves futamidejű papírok szerepelnek évi 2,77-3,8%-os jelenlegi kamatozással. Ebben nagyon különböznek a bankbetétektől, hiszen ott már a kevesebb időre lekötött pénzekre is kaphatunk a rövid lejáratú állampapírokénál jobb hozamot. Például 6 hónapra az állampapíroknál évi 2%-ot kaphatunk, míg a bankbetétek közül 6 hónapra évi 2,25%-osat, 2 hónapra évi 2,4%-osat, 3 hónapra pedig évi 2,5%-osat is kiválaszthatunk. A több éves futamidőket vizsgálva, hamar rájöhetünk, hogy a most leköthető bankbetéteknek (max. évi 2,75%) semmi esélyük az állampapírokkal szemben (most évi 3,5-3,8%). 

Összességében elmondható, hogy a most elhelyezendő pénzeket – lejáratkori szabad felhasználás mellett – legalább 2 éves futamidő esetén mindenképp lakossági állampapírba érdemes elhelyeznünk. Ha 6 hónapnál kisebb futamidőben gondolkozunk, akkor pedig a bankbetét jelenti számunkra a megoldást. Legalább 6 hónapra, de legfeljebb 1 évre elhelyezett pénzeknél a legjobb Gránit Bankos bankbetét ajánlatok érdemi alternatívát jelenthetnének a lakossági állampapírokkal szemben, azonban az igénybevételi feltételeik miatt ezt a szerepet nem igazán tudják betölteni. A többi bank pedig nem rúg labdába, hiszen nem kínálnak érdemi kamatokat. Konklúzióként elmondható, hogy legalább 6 hónapos időtávon már a lakossági állampapírok vételét ajánljuk, azt is elsősorban a Magyar Államkincstárnál ingyenesen vezetett számlánkra.

Nézd meg a részletes lakossági állampapír kalkulátorunkat, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátorunkat:

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Preiner Mihály

  Jelenleg a Magyar Postánál van lekötve nagyobb összegem,melyért kezelési költséget kell fizetnem.
  Érdeklődőm,hogyan tudnám átvinni,illetve lekötni a NEMZETI BANKNÁL átutalással,és annak mekkora a költsége..
  Tisztelettel: preiner Mihály.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Mihály!

   Minden bizonnyal a Magyar Államkincstárra tetszik gondolni. Mit ért kezelési költség alatt? Számlavezetési díjat, állománydíjat? Attól függ, hogy mi van a számláján, amennyiben olyan állampapír, ami elérhető a Magyar Államkincstárnál is, abban az esetben transzferáltatnia (áthelyeztetni) kell a számlát és a rajta lévő értékpapírokat az államkincstárhoz. Amennyiben olyan állampapírjai vannak (pl. Kamatozó Takarékjegy I, KTJ II vagy KTJ Plusz), amelyeket nem forgalmaz az államkincstár, akkor viszont külön kell intéznie a dolgokat (megszüntetés, átutalás vagy KP-felvét, aztán számlanyitás (értékpapírszámla és tartós befektetési számla, ha kell az utóbbi is) az államkincstárnál).

 2. Dr. Szeszák Ferenc

  T. Bankmonitor!

  Véleményük szerint egy éves időtartamot tekintve, a hosszú kötvény alapok vagy az egyéves állampapírok fognak nagyobb “veszteséget” termelni a befektetőknek az infláció magas szintje miatt?
  Másképp fogalmazva várható-e még a hosszú kötvényalapoknál jelentős árfolyam esés?

  Köszönettel: Dr. Szeszák Ferenc

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ferenc!

   1 évre NE vegyen hosszú kötvényalapot! A javasolt tartási idő miatt alapból sem célszerű, de most főleg nem, mivel a várható hozamemelkedés miatt a kötvények árfolyama csökkenhet, ami együtt jár a hosszú kötvényalapok árfolyamának (egy jegyre jutó nettó eszközértékének) csökkenésével is.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Büfésből lett játéknagymester

  Kilencgyerekes családból indult, és hot dog árus – büfésből lett az ország legnagyobb játékkereskedője. Gyaraki Józsefnek a karácsonyi játékroham már nem jelent újdonságot. Évtizedek óta...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.