Betöltés

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

szerző: Singer Zoltán
2018-10-12

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a hitelezés felfutása ellenére továbbra sem szorulnak arra, hogy új forrásokat vonjanak be az ügyfelektől, így pedig a betéti kamatok az utóbbi időben nem tudtak emelkedni. Ugyan az újonnan kibocsátott lakossági állampapírok kamatai sem épp az egeket verdesik, de az mindenképp megsüvegelendő, hogy a piacinál sokkal kedvezőbb feltételeket biztosítanak. Arról nem is beszélve, hogy van két olyan papír is, melynek kamatain időközben még emeltek is. Lássuk a részleteket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Az elején érdemes tisztáznunk a fő kérdést, ez pedig mindenképp a futamidő hossza. Betéteknél a legjellemzőbb az 1, a 3, a 6 és a 12 hónapos lekötés, de találkozhatunk akár 2 vagy 9 hónapos, 2-5 éves vagy épp pár hetes lehetőségekkel is. Ezzel szemben a lakossági állampapíroknál a féléves és az egyéves magyar állampapír jelenti az etalont, a nem régóta létező kétéves állampapír pedig az idő előrehaladtával egyre nagyobb szeletet hasít ki az állampapírok tortájából. Kamatuk a futamidejük miatt könnyen összehasonlítható a betétekével, melyek átlagkamatánál manapság sokkal attraktívabb a kamatozásuk. Léteznek hosszabb futamidejű, 3-10 éves lakossági állampapírok is, melyek a több évre lekötött betétekkel versenyeznének. Már, ha a betétek egyáltalán adnának maguknak esélyt az állampapírokkal szemben. Nézzük a legjobbakat:

Azt fontos kiemelni, hogy a fenti táblázatban messze a legmagasabb kamatokat biztosító bankbetétek találhatók. A Gránit Banknál akár évi 2,5-2,75% betéti hozamot is tudunk realizálni. Azonban ne feledjük el, hogy ezekkel reál értelemben várhatóan veszteségünk keletkezik, hiszen az infláció mértéke idén valószínűleg a bankbetétünk hozama felett, 3-3,4% körül fog alakulni. Azt is érdemes tudni, hogy a fenti lekötések igénybevétele feltételhez kötött: egyeseket tartós megtakarítási számlára (TBSZ) lehet csak elhelyezni, míg mások kamatait csak akkor kaphatjuk meg, ha van az adott banknál bankkártyánk, a többinél pedig további feltétel a bankkártyánk 10-20 ezer Ft-os használata, és legalább 120 ezer Ft jövedelem bankszámlánkon történő rendszeres jóváírása. Épp ezért a vonatkozó hirdetményben mindenképp alaposan olvassuk el a lekötések feltételeit, hogy ne érhessen csalódás Bennünket!

Akik nem szeretnének a betéti kamatokért folyószámlát vagy TBSZ-t nyitni, és megfelelni a támasztott egyéb feltételeknek, azoknak az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy a betétek alternatívájaként melyek a most megvásárolható legjobb kamatozású állampapírok.

Jól látható, hogy a legjobbak között csak a legalább 2 éves futamidejű papírok szerepelnek évi 2,77-3,8%-os jelenlegi kamatozással. Ebben nagyon különböznek a bankbetétektől, hiszen ott már a kevesebb időre lekötött pénzekre is kaphatunk a rövid lejáratú állampapírokénál jobb hozamot. Például 6 hónapra az állampapíroknál évi 2%-ot kaphatunk, míg a bankbetétek közül 6 hónapra évi 2,25%-osat, 2 hónapra évi 2,4%-osat, 3 hónapra pedig évi 2,5%-osat is kiválaszthatunk. A több éves futamidőket vizsgálva, hamar rájöhetünk, hogy a most leköthető bankbetéteknek (max. évi 2,75%) semmi esélyük az állampapírokkal szemben (most évi 3,5-3,8%). 

Összességében elmondható, hogy a most elhelyezendő pénzeket – lejáratkori szabad felhasználás mellett – legalább 2 éves futamidő esetén mindenképp lakossági állampapírba érdemes elhelyeznünk. Ha 6 hónapnál kisebb futamidőben gondolkozunk, akkor pedig a bankbetét jelenti számunkra a megoldást. Legalább 6 hónapra, de legfeljebb 1 évre elhelyezett pénzeknél a legjobb Gránit Bankos bankbetét ajánlatok érdemi alternatívát jelenthetnének a lakossági állampapírokkal szemben, azonban az igénybevételi feltételeik miatt ezt a szerepet nem igazán tudják betölteni. A többi bank pedig nem rúg labdába, hiszen nem kínálnak érdemi kamatokat. Konklúzióként elmondható, hogy legalább 6 hónapos időtávon már a lakossági állampapírok vételét ajánljuk, azt is elsősorban a Magyar Államkincstárnál ingyenesen vezetett számlánkra.

Nézd meg a részletes lakossági állampapír kalkulátorunkat, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátorunkat:

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Preiner Mihály

  Jelenleg a Magyar Postánál van lekötve nagyobb összegem,melyért kezelési költséget kell fizetnem.
  Érdeklődőm,hogyan tudnám átvinni,illetve lekötni a NEMZETI BANKNÁL átutalással,és annak mekkora a költsége..
  Tisztelettel: preiner Mihály.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Mihály!

   Minden bizonnyal a Magyar Államkincstárra tetszik gondolni. Mit ért kezelési költség alatt? Számlavezetési díjat, állománydíjat? Attól függ, hogy mi van a számláján, amennyiben olyan állampapír, ami elérhető a Magyar Államkincstárnál is, abban az esetben transzferáltatnia (áthelyeztetni) kell a számlát és a rajta lévő értékpapírokat az államkincstárhoz. Amennyiben olyan állampapírjai vannak (pl. Kamatozó Takarékjegy I, KTJ II vagy KTJ Plusz), amelyeket nem forgalmaz az államkincstár, akkor viszont külön kell intéznie a dolgokat (megszüntetés, átutalás vagy KP-felvét, aztán számlanyitás (értékpapírszámla és tartós befektetési számla, ha kell az utóbbi is) az államkincstárnál).

 2. Dr. Szeszák Ferenc

  T. Bankmonitor!

  Véleményük szerint egy éves időtartamot tekintve, a hosszú kötvény alapok vagy az egyéves állampapírok fognak nagyobb “veszteséget” termelni a befektetőknek az infláció magas szintje miatt?
  Másképp fogalmazva várható-e még a hosszú kötvényalapoknál jelentős árfolyam esés?

  Köszönettel: Dr. Szeszák Ferenc

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ferenc!

   1 évre NE vegyen hosszú kötvényalapot! A javasolt tartási idő miatt alapból sem célszerű, de most főleg nem, mivel a várható hozamemelkedés miatt a kötvények árfolyama csökkenhet, ami együtt jár a hosszú kötvényalapok árfolyamának (egy jegyre jutó nettó eszközértékének) csökkenésével is.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Nemzeti kötvényt hitelből? Még ez is nyereséges lehet!

2019. 05. 09.

Nem kis meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy jelenleg van olyan piaci kamatozású hitel Magyarországon, melyből Nemzeti Kötvényt vásárolva nyereséget érhetünk el. És ehhez még ingatlanfedezetre sincs feltétlen szükségünk! A Nemzeti Kötvény...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.