loading

Az elszálló lakásárak mellett tanácstalan vagy? Mutatjuk a megoldást!

Nem kell elveszettnek éreznünk magunkat azért, mert túl magasnak érezzük a lakásárakat. Megtehetjük, hogy kisebb összeg felhasználásával korszerűsítjük a meglévő otthonunkat, ami olcsóbb rezsit és egyben magasabb eladási árat is jelenthet a jövőben. Korszerűsítésre több kedvezményt is igénybe vehetünk, így például lakástakarékot, kamattámogatott lakáshitelt, vagy a lakáshitel cafetériát. De vigyázzunk, kimaradhatunk a jóból, ha csak szimpla felújítást akarunk. 

Rohamos sebességgel nőnek az ingatlanárak, ami egyre többek kedvét veszi el a lakásvásárlástól. Legyen szó használt vagy új építésű ingatlanról, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, Budapesten például egy 60 négyzetméteres lakásért minden további nélkül elkérhetnek 35 millió forintot. Már ott tartunk, hogy egyes esetekben a megelőlegező CSOK-hoz kell fordulnia a családoknak, hogy legyen esélyük egy nagyobb lakásba költözésre.

Nem feltétlenül kell az álmainkat feladni, megtehetjük azt is, hogy kivárunk és a meglévő lakásunkat újítjuk fel vagy éppen korszerűsítjük. Ezzel egyrészt élhetőbbé tesszük az otthonunk, másrészt a jövőben a befektetésünk megtérül, és várhatóan drágábban tudjuk majd értékesíteni az ingatlanunkat.

Számtalan kedvezményt vehetünk igénybe ekkor is, viszont sokan nincsenek tisztában, hogy mit mire lehet felhasználni. A következőkben éppen ezt vesszük sorra.

Felújítás vagy korszerűsítés, nem mindegy

Keveredhetnek a fogalmak, ezért érdemes már az elején elválasztani őket. A két fogalomkör nagyon közel áll egymáshoz és mint látni fogjuk, a szabályok is megengednek némi átjárást. A korszerűsítést bontjuk ki, mivel ez a szűkebb kategória.

A korszerűsítés a kamattámogatott hitelekre vonatkozó törvény ide vonatkozó része szerint a lakás komfortfokozatának növelése céljából:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése
  • fürdőszoba létesítése ott, ahol még ilyen helység nincs
  • központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható (pl. napenergia) energiaforrások alkalmazását
  • az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat
  • külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése
  • a korszerűsítéshez kapcsoló helyreállítási munkát is bizonyos mértékben (korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-ig).

A felsorolásból is érezhető, hogy a köznyelvben felújításként használt fogalomról van szó, csak annál jóval kisebb kört ölel fel. Az utolsó pont azért is fontos, mert például, ha az ablakokat kicseréljük és például egy új kazánt vásárolunk, akkor a környező helységeket ki is tudjuk festetni, vagyis egy nagyobb beruházással teljesen új otthont varázsolhatunk magunknak. Ami ráadásul a hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően olcsóbban fenntartható lesz.

Nézd meg pár pillanat alatt, hogy melyik a legjobb lakástakarék számodra, amivel a korszerűsítés mellett felújításba is foghatsz!

Nem mindenre használhatók fel a kedvezmények

Az elérhető támogatási formák legtöbbje a korszerűsítést részesíti előnyben, míg a hagyományos felújítás esetén kevésbé elfogadó a rendszer. Egyedüliként a lakástakarékpénztár az, ami mind a két megoldás esetén felhasználható. Nem véletlen a konstrukció népszerűsége és az sem, hogy sokan épp felújítás/korszerűsítés miatt takarékoskodnak előre ilyen formában. A pénzügyi lehetőségeinket az állam a befizetésünk 30%-ával (maximum évi 72 ezer forinttal) támogatja, ráadásul egy lakáscélra több szerződést is köthetünk, így a támogatás is többszörözhető.

A gyűjtésünk szerint a korszerűsítést még az államilag kamattámogatott lakáshitellel is megvalósíthatjuk. Jelenleg elérhető kétfajta támogatott hitel is, a legfőbb különbség közöttük, hogy míg az egyiknél a kamattámogatás 5 évre szól, és utána piaci kamatozásra vált a hitel, addig a másik esetében az állami kamattámogatás 20 éven keresztül is kitarthat. A tapasztalat az, hogy ma már olyan mértékű verseny van a piacon a bankok között, hogy piaci kamatozással is nagyon jó feltételek mellett juthatunk hitelhez, elég ehhez csak megnézni a lakáshitel kalkulátorunkat.

Még egy esetben találtunk a korszerűsítést is támogató lehetőséget, ez pedig a lakáshitel cafetéria. Ebben az esetben a munkáltató adómentesen tud nyújtani lakáshitel törlesztési támogatást. Ennek mértéke 5 év alatt nem lehet több, mint 5 millió forint, vagyis havi szinten a támogatás maximális kihasználásával akár 83 ezer forint is ilyen célra elkölthető lenne. Tiszta sor, hogy nem mindegyik munkáltató biztosítja mindezt, de ahol elérhetővé teszik, ott érdemes ezt is fontolóra venni.

A családi otthonteremtési kedvezmény minimum 600 ezer forinttal, de gyermekszámtól és felhasználási céltól függően, akár 10 millió forinttal támogathatja meg lakásvásárlási vagy építési/bővítési céljainkat. A szabályok úgy szólnak, hogy itt alapvetően a vásárlást kívánják ösztönözni, a felújításra és korszerűsítésre nem vehető igénybe a vissza nem térítendő állami támogatás.

Itt említenénk meg, hogy a három vagy több gyermekesek (esetleg ennyi gyermeket vállalók) új lakás vásárlása esetén jogosultak kedvezményes, állami kamattámogatású (fix 3%-os kamatú) lakáshitelre, maximum 10 millió forint értékben. A CSOK 10+10 viszont csak új lakás vásárlására és építésre használható fel, így ha felújításban vagy korszerűsítésben gondolkozunk, akkor más megoldást kell választanunk.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 gyakori tévhit a lakáshitelekről

Nagyon sok félreértés kering a köztudatban a lakáshitelekkel kapcsolatban, ezek egy része pedig csak az igénylés során derül ki, ami komoly problémákat okozhat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány jellemzőt. 1. A...

családi nyaralás
Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis...