Betöltés
loading

Az MNB állásfoglalása alapján érdemes a hitel moratórium alatt is fizetnünk korábbi mulasztásaink

Az MNB közleményéből kiderül, hogy mi történik majd  a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett törlesztéseinkkel. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a szüneteltetés miatt rossz adósként felkerülhetünk-e a KHR listára, régi nevén a BAR listára.

Az MNB április 2-án kiadott közleménye alapján a 2020. december végéig érvényes hitel moratórium miatt meg nem fizetett törlesztőrészleteink nem kerülnek elengedésre. Azokat utólagosan rendeznünk kell a hátralévő futamidő alatt bankunk felé.

A törlesztési moratórium automatikusan életbe lépett minden 2020.03.18-ig folyósított hitel esetében. Amennyiben nem szeretnénk élni a fizetési haladékkal, akkor azt jeleznünk kell a hitelt nyújtó banknál – a legtöbb esetben ezt telefonon, netbankon keresztül is meg lehet tenni, nem szükséges személyesen bemenni a fiókba. Bárhogy is döntünk, jogunkban áll azt az év végéig megváltoztatni.

Érdemes alaposan átgondolni a helyzetet, az MNB számítása szerint ugyanis akár 70 ezer forint pénzügyi előnyt jelenthet a fizetési moratórium – ha lakáshitelünk fennálló tartozása 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év és a hitel THM értéke 4,5% -, ez az előny abból ered, hogy fizetési kötelezettségeinket később szükséges megfizetnünk, ráadásul a szüneteltetés alatt felhalmozott kamat és díjtartozásra a bank a hátralévő futamidőre nem számíthat fel kamatot.

Felkerülhetünk a rossz adósok listájára (KHR), mert törlesztésünk szüneteltetjük?

A jegybank állásfoglalása alapján nem kerülhetünk fel a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listára azért, mert a törlesztési moratórium alatt nem fizettük meg havi fizetési kötelezettségeink.

A negatív KHR listára azok az adósok kerülnek fel, akik a minimálbért meghaladó elmaradással rendelkeznek és ez az elmaradásuk már legalább 90 napja fennáll.

Ugyanis a hitel moratórium ideje alatt nincsen fizetési kötelezettségünk, az eredeti szerződésünk szerint a moratórium idejére érvényes törlesztőrészleteink későbbre tolódnak, vagyis nem kerülünk késedelembe. Emiatt nem kell félni attól, hogy a szüneteltetés választása miatt felkerülnénk a rossz adósok listájára.

Ugyanakkor a korábbi elmaradásaink, késedelmeink nem évülnek el. Azokat a törlesztési moratórium alatt érdemes lehet a bankunknak megfizetni. Ha a fizetési moratórium ideje előtt felhalmozott késedelmes tartozásunk eléri a negatív KHR listára kerülés feltételeit – minimálbért meghaladja, és legalább 90 napja fennáll – akkor bizony felkerülhetünk a moratórium ideje alatt is a rossz adósok listájára. 

Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Blogajánló
 • alapblog Az adat az új kobra

  Az úgynevezett kobrahatás története a XIX. századi Indiáig nyúlik vissza. A brit gyarmatosítók aggodalommal nézték a Delhi utcáin egyre szaporodó a mérges kobrákat. A kártevők... The post Az adat az új kobra appeared first on alapblog.