loading

Az MNB inflációs várakozásai alapján már lehet a MÁP Plusznál jobb befektetés

A jegybank inflációs előrejelzése alapján 3 éves futamidőre már létezik olyan alacsony kockázatú kötvény, amelynek a hozama meghaladja a Magyar Állampapír Pluszon elérhető nyereséget. 5 éves időtávon azonban várhatóan még mindig a Szuperállampapírt érdemes választani.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A járványhelyzet és a gazdasági visszaesés miatt az MNB módosította a gazdasági növekedésre és az inflációra vonatkozó várakozásait. Az elkövetkező években várható áremelkedés pedig nem csak a vásárláskor elköltött összeget, hanem a befektetések hozamát is befolyásolhatja.

Az MNB inflációval és gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásai

Hiszen a Prémium Magyar Állampapír kamata az előző évi infláció nagyságától függ – az átlagos áremelkedést növelik meg egy fix kamatprémiummal -, az MNB jelenlegi várakozásai mellett a prémium lakossági állampapír 3 éves időtávon már megverheti az eddigi favoritot, a Magyar Állampapír Pluszt.

Melyik lakossági állampapírral érhető el nagyobb nyereség?

A Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, az éves átlagos hozama 4,95%. Ugyanakkor a konstrukció kamata évről évre folyamatosan emelkedik, vagyis 3 év alatt a kötvényen elérhető éves hozam jóval alacsonyabb lenne.

A Prémium Magyar Állampapír kamata az inflációhoz kötött – az éves áremelkedés nagyságát növelik meg egy fix kamatprémiummal. A kamatprémium nagysága 3 éves futamidő esetén 1%, míg 5 éves futamidő esetén 1,4%.

A MÁP Plusz és a PMÁP kötvényen elérhető hozamok 10 millió forint befektetése esetén Még ha az MNB inflációs várakozásai közül az optimistábbat vesszük alapul – kisebb áremelkedés -, akkor is magasabb nyereség érhető el már a PMÁP kötvénnyel 3 éves időtávon. Bár a különbség minimális, 10 millió forint befektetésekor is csupán 2 ezer forint.

Az 5 éves időtávon a MÁP Plusz választásával érhető el nagyobb hozam, 10 millió forint befektetése esetén összességében 170 ezer forinttal jobban járunk ezzel a konstrukcióval, mint ha 5 éves PMÁP kötvénybe fektettük volna a pénzünk. Itt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy az MNB előrejelzése nem fedi le a teljes 5 éves időszakot, a 2024-es évben az inflációs célértékkel, 3 százalékkal kalkuláltunk.

Melyik kötvényt érdemes választani?

A fentiek alapján az időtáv nagyon lényeges lehet a döntés során: várhatóan 3 év alatt a Prémium Magyar Állampapír, míg 5 éves időtávban a Magyar Állampapír Plusz teljesít jobban.

Az infláció azonban előre nem ismert pontosan – csak várakozások vannak – éppen ezért érdemes lehet mindkét időtáv esetén megosztani a pénzünk. Ezzel a vártnál nagyobb és alacsonyabb áremelkedés esetén is lenne egy megfelelő hozammal bíró, relatív alacsony kockázatú megtakarításunk.

Kombinálható az állampapír nyugdíjmegtakarításokkal

Akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a lakossági állampapírok kockázatmentes hozamairól, ha nyugdíjas éveinkre szeretnénk spórolni és ki szeretnénk használni az évi 20%-os állami támogatást is. A nyugdíj-előtakarékossági számla választásával mi magunk vásárolhatunk az éves befizetéseinkből az adott banknál elérhető forint megtakarítások közül – szinte mind elérhető lesz számunkra -, így akár lakossági állampapírt is vásárolhatunk.

Ha nem szeretnénk megtakarításunk aktívan kezelni – nincs elég időnk, vagy megfelelő pénzügyi ismeretünk hozzá -, akkor is választhatunk nyugdíjmegtakarítást, ezzel kihasználva a 20 százalékos állami támogatást. Egy nyugdíjbiztosítás, vagy Önkéntes nyugdíjpénztár választásával jóval kevesebbet kell foglalkozni befektetésünkkel: az általunk kiválasztott befektetési alapot, portfóliót – a nyugdíjmegtakarítás típusa befolyásolja, hogy mik közül lehet választani – már egy profi csapat kezeli.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Nőuralom a kultúrában

  Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...