Betöltés

Az MNB megmondja, mikor érdemes vállalkozásodnak EUR hitelt felvenni fix 2,5%-on

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-09

Az idei évtől rendelkezésre áll a fix, maximum 2,5%-os kamattal rendelkező növekedési hitelprogramon (NHP) belül az eurós változat. Euró hitel azonban értelemszerűen árfolyam kockázatot jelent az adósnak, leszámítva azt az esetet, amikor a törlesztésre és a kamatokra fedezetet nyújt a cég euróban keletkező bevétele. A felesleges kockázatok elkerülésére az MNB szabályozta, hogy a vállalkozások milyen esetben vehetik fel euróban az elmúlt évek legkedvezőbb hitelét.

Kezdjük onnan, hogy miért is venne fel egy cég euró hitelt, ha annak deviza kockázata van és a növekedési hitel esetében a forinttal megegyező a kamata? A válasz viszonylag egyszerű: ha euróban keletkeznek a bevételek (pl. export tevékenység), akkor a vállalkozás számláján euróban áll rendelkezésre a hitel törlesztésre fordítható összeg. Ha ebben az esetben a cégnek forint hitele van – és valami csoda folytán erősödik a forint az euróval szemben – akkor a tulajdonos rosszul jár…

Az euró alapú növekedési hitel felvételénél a bűvös kulcsszó a „természetes devizafedezet”. Mit is értünk (ért az MNB) ez alatt pontosan?

A matek végtelen egyszerű: Cégünk devizában beérkező éves árbevételének meg kell haladnia az éves szinten devizában felmerülő összes költségét.

Milyen tételeket kell számba vennünk, ha a természetes devizafedezetünket szeretnénk kiszámolni egy Euró alapú hitelhez?

Bevételi oldal

 • Jelenlegi üzleti tevékenységünk eredményeként euróban befolyó árbevételünk (jellemzően export tevékenységből adódó tétel),
 • jelenlegi üzleti tevékenységünk eredményeként euróban meghatározott, de forintban befolyó árbevételünk,
 • … és a tervezett hitelből megvalósítandó beruházás eredményeképp termelődő eurós bevételeket is ide számíthatjuk szerencsére.

Kiadási oldal

 • Az üzleti tevékenységünkhöz tartozó euróban felmerülő kiadásainkat (például külföldről történő alapanyag beszerzés),
 • az üzleti tevékenységünkhöz kapcsolódó euróban meghatározott, de forintban fizetendő kiadásainkat (erre tipikus példa az euróban meghatározott irodabérleti díj),
 • euróban nyilvántartott, de forintban fizetendő egyéb hitelünk éves tőketörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét,
 • … és az euróban felvenni kívánt kedvezményes hitel éves tőketörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét.

A bankok a hiteligénylés során először a benyújtott pénzügyi tervünk alapján vizsgálják cégünk működésének deviza fedezettségét, amit a hitel futamideje alatt évente egyszer vizsgálnak felül:

 • ha az adós könyvvizsgálatra kötelezett, a könyvvizsgáló által kiállított igazolás alapján,
 • amennyiben az adós nem kötelezett könyvvizsgálatra, a cég beszámolóját aláírni jogosult személyek nyilatkozata alapján.

Mi történik a hitellel, ha cégünk valamelyik évben nem teljesíti a fedezettséget?

Két egymás utáni év eredményét kell a bankoknak vizsgálnia, így arra kell figyelnünk, hogy:

 • két egymás utáni évet vizsgálva az Euró alapú bevételek legalább 75%-os mértékben fedezzék az euró alapú kiadásainkat,
 • vagy, ha ez láthatóan nem teljesül, kössünk a devizapozíciónkból eredő kockázatra fedezeti ügyletet.

Ha erre nem figyelünk oda, s szerződést szegünk, az azzal is járhat, hogy cégünk hitelét azonnal lejárttá teszi a bank, azaz fennálló hiteltartozásunkat azonnal, egy összegben követeli tőlünk.

Van megoldás arra is, ha nem tudjuk a fedezeti feltételt teljesíteni

A banknak nem feltétlenül muszáj felmondania a szerződést cégünkkel, ha a fenti eset áll is elő. Dönthet a hitel saját forrásból történő fenntartása mellett, de ami a jobb megoldás: arra is lehetőség van, hogy a bank a devizában felvett hitelt a Növekedési Hitelprogram keretében forintosítsa, azaz hitelünk továbbra is fix – maximum – 2,5%-on ketyegjen tovább, csak már Forint alapon.

Ha szeretnél még élni a lassan kifutó Növekedési Hitelprogram fix 2,5%-os hitelével – legyen az akár forint, akár deviza alapú -, itt leellenőrizheted, hogy megfelel-e céged a programban való részvétel általános feltételeinek:


[fgs_small]

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

szerződés

Erre számíts, ha személyi kölcsönt vennél fel!

450-460 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel 2018-ban magyarok, ami történelmi rekord. Érthető népszerűség: a kamatok alacsonyak, a bankok gyorsan folyósítanak és még hitelfedezetre sincs szükség. A Bankmonitoron keresztül ráadásul...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.