Betöltés

Az örökzöld téma – Agrárhitelezés

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-11

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően meglódult az agrárágazat hitelezése és egyre nagyobb az érdeklődés a szektor iránt a bankok részéről is. Ennek köszönhetően mára számos kedvező hitelkonstrukciókból szemezgethetnek a magyar gazdák, legyen szó gépbeszerzésről vagy éppen földvásárlásról. Bár forrás akad bőven, mégis számtalan speciális szempont nehezíti a gazdák életét, hogy hozzájussanak a kedvező hitelekhez. A legfontosabb tudnivalók a témában egy helyen!

Banki szempontból a legfontosabb kérdés az agrárvállalkozás tevékenységi körére irányul. Jellemzően nehezen kapnak hitelt az élelmiszeripari vállalkozások, mivel az elmúlt években a gazdálkodásuk megnehezült, jövedelemtermelő képességük visszaesett, árbevétel arányos nyereségük átlagosan alig 2-3 százalék. A felszámolási és csődveszély az ágazatban elég nagy és gyakori az adótartozás is, ami mind-mind nehezíti a hitelhez jutást. Változást csak az eredményezhet, ha az aktuális európai uniós fejlesztési ciklusban az ágazat fejlesztésére nagyobb hangsúlyt helyez a kormányzat.

Könnyebb helyzetben vannak a mezőgazdasági vállalkozások, de esetükben sem mindegy mivel foglalkoznak. Az állattartásból élők nem túl vonzó ügyfelek pénzintézeti szempontból, mert ők is komoly gazdasági nehézségekkel küzdenek az elmúlt években.

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdák vannak a legelőnyösebb helyzetben, ám közülük sem mindenki. A nagy megtérülési idővel járó fejlesztéseket, például szőlőtelepítés, gyümölcsültetvény létesítése, erdőtelepítés nem szívesen finanszíroz a legtöbb bank. Egyértelmű nyerőnek a szántóföldi növénytermeléssel foglalkozó termelő számít.

Nem elhanyagolható a társasági forma. Az őstermelők, egyéni és családi gazdaságok néha komoly fejtörést okoznak a bankoknak. A legtöbb esetben veszteséggel vagy minimális nyereséggel gazdálkodnak, ami „adóoptimalizálási manővereket” sejtet. Másrészt magánvagyonukat csak ritkán hajlandóak hitelfedezetként felajánlani. Főként ez az oka annak, hogy vannak olyan bankok, amelyek finanszírozásukat nem is vállalják. A kisebb méretű gazdaságok ugyancsak komoly hátrányban vannak atekintetben is, hogy általában nagyon kevés információval rendelkeznek a hitelfelvételi és pályázati lehetőségekről.

Banki szempontból a társas agrárvállalkozásokat hitelezni sokkal könnyebb, főként földtulajdon birtokában. A föld ugyanis remek fedezet lehet hitelfelvételkor. Főleg ha magas aranykorona értékű szántóról van szó. Ennek híján vannak ugyan a társas vállalkozások, mégis képesek komoly fedezetet (terményszárító, magtár, állattartó telep, készpénz) felmutatni. Banki tapasztalatok szerint a társas vállalkozások tulajdonosai akár magánvagyonukkal is hajlandóak egy-egy beruházás mögé állni.

Hogyan juthat vállalkozásunk, akár 2,5%-os kamatozású hitelhez?

A hitelképesség, a megítélhető hitel nagyságánál a bank vizsgálni fogja többek között…

 • a vállalkozás már meglévő kötelezettségeit
 • a saját tőke nagyságát (mely érdemben korlátozza a maximális hitelösszeget)
 • beruházási hitel esetén a hosszú távú üzleti terv megalapozottságát
 • a beruházáshoz rendelkezésre álló önerő nagyságát
 • a tulajdonos és a vállalkozás üzleti múltját

A bankok hitelezési hajlandósága Magyarországon jelentős mértékben nőtt 2014 eleje óta, de továbbra is elengedhetetlen vállalkozásunk részéről a megfelelő felkészültség.

Alábbi formunk kitöltésével megtudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged!

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.