Azt hiszed, ráérsz a nyugdíjra való felkészülésre? Tévedsz!

2017. 11. 24. szerző: bankmonitor.hu

Általános vélekedés, hogy fiatalon ráérünk még elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést. Pedig ez tévedés. Több, mint 10 millió forint a különbség is lehet a végösszegében a nyugdíjba vonuláskor, attól függően, hogy mikor kezdünk el félretenni havonta 10 ezer forintot: iskolapadból kikerülve, vagy nyugdíj előtt 10 évvel. Ezért ne halogasd a dolgot, még ma tegyél félre a holnapra.

Az alaphelyzet

A jövőbeni nyugdíjak bizonytalansága senki számára sem meglepő. Szinte mindenki egyetért velünk abban, hogy valamit tenni kell. Vagy MINDENKI 3-4 gyereket vállal és megmenekül a nyugdíjrendszer, vagy az egyén önkéntes alapon megtakarításba kezd. De mikor? A pályakezdők szerint ők még ráérnek. A középkorúak a gyerekek plusz költségei és a lakáshitel terhei miatt nem takarékoskodnak, míg a nyugdíj előtt állók szerint ők már elkéstek.

Legfiatalabbak előnyben, avagy miért ne halogasd?

Havonta elmész legalább egyszer bulizni? Mennyit költesz el egy buliban? 5-10-20 ezer forintot? Tudod, mit jelentene, ha havonta 10 ezer forintot félretennél nyugdíjcélra? 40 éven keresztül 4,8 millió forintot tennél félre, amiből majdnem 15 millió forintot tudnál felvenni nyugdíjra. Viszont ha már csak 5 évvel később kezded el, 600 ezerrel kevesebbet fizetsz be, de több, mint 3,5 millió forinttal kevesebbet tudsz felvenni nyugdíjba vonuláskor. Nézzük a számokat!

Jól látható, hogy minél korábban kezdi el valaki a befizetést, annál nagyobb lehet a nyugdíjban felvehető összeg. Ráadásul az elkölthető összeg gyakorlatilag exponenciálisan csökken. Azaz hiába „csak” 10 ezer forintot takarít meg valaki a húszas éveiben, az közel negyven év alatt tetemes vagyonra hízik fel.

Látható, hogy érdemes minél korábban elkezdeni gondoskodni magadról. De amennyiben túl vagy már életed delén, akkor sem késő félretenni. 10 év alatt ugyan a befizetett 1,2 millióból alig több, mint 1,7 millió front lesz, de ez a közel 2 millió forint is jól fog jönni, ha nyugdíjba mész. Ha meg több, mint 10 ezer forintot tudsz havonta ilyen célra áldozni, akkor pedig neked sem elérhetetlen cél a több, mint 10 millió fontos nyugdíjcélú megtakarítási összeg.

Kíváncsi vagy, hogy neked mit mutatnak a számok? Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Miből is adódik ez a hatalmas különbség?

Bár a nyugdíjcélú-megtakarításokat az állam is dotálja 20%-kal adójóváírás formájában, mégsem ebből adódik ez a több millió forintnyi különbség az egyes évek között. Hanem az elért hozamok újra-befektetései növelik a különbséget. Minél hosszabb távon tudunk megtakarítani, annál tetemesebb a hatása annak, hogy az elért hozamokat a befektetés nem kifizeti, hanem a tőkével együtt újra befekteti. Így a következő időszakban már a korábban elért hozam is hozamot termel (nagyon hasonlóan a kamatos-kamathoz).

Mivel lehet nyugdíjra megtakarítani?

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíj célú megtakarítás létezik:

 • nyugdíj-előtakarékossági számla (röviden NYESZ)
 • önkéntes nyugdíjpénztár
 • nyugdíjbiztosítás.

Mind a három után 20%-os adójóváírást lehet igénybe venni (tehát kell fizetendő SZJA-nak lenni, ahhoz, hogy az állami dotációt igénybe tudd venni.) Viszont a működésük, költségük, és még az adó-visszatérítés felső korlátja is különbözőek. Átlagember számára az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot tartjuk a legmegfelelőbb megoldásnak, de befektetésekben jártasak számára a NYESZ számla is megfelelő lehet. Az átlagos nyugdíjbiztosítást a költségei miatt nem kedveljük, de vannak olyan szituációk, amikor rajta szerepelhet az alternatívák listáján.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Rudi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Néhány éve “aktív” olvasója vagyok (és figyelem a véleményüket)

  Hiányolom azonban, hogy nem esik (esetleg egyszer sem) szó azokról, akik már (lehet, hogy régóta) nyugdíjasok. (Igaz, nem könnyű célcsoport lenne. Nehéz megközelíteni őket.)

  Sokan egyik napról a másikra élnek, de vannak olyanok is, akik rendszeresen megtakarítanak. (Hogy így van arra bizonyítékul pl.: “hát van egy kevés tartalékunk, ma már drága a temetés”.) Segítik a családot is. (Marad is a pénzből.) Hol őrzik ezt a pénzt? Otthon, esetleg betétkönyvben.

  Nem tudják (a gazdaságnak is) hasznosan “eldugni.

  Már nem gyűjt:
  – nyugdíjra,
  – nem kell a házat felújítani,
  – másik ingatlant sem akar venni (a munka a meglévő körül is sok, de a házat a gyerekeknek “tartogatja”. Nem kell a CSOK, az LTP sem,
  – önkéntes nyugdíjpénztár? (Neki is 10 év a várakozási idő, megéli-e? 10 év után is 10 évig adóköteles.
  – Nem dolgozik, adókedvezményt sem vehet igénybe.
  Mit tehet? (Megszokja a kiszolgáltatottságot. (Minden mindegy. Jobb a szalmazsák, férjezett nevén az IKEA matrac

  2017.11.29.11:45

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.