Betöltés

Azt hiszed, ráérsz a nyugdíjra való felkészülésre? Tévedsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-24

Általános vélekedés, hogy fiatalon ráérünk még elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést. Pedig ez tévedés. Több, mint 10 millió forint a különbség is lehet a végösszegében a nyugdíjba vonuláskor, attól függően, hogy mikor kezdünk el félretenni havonta 10 ezer forintot: iskolapadból kikerülve, vagy nyugdíj előtt 10 évvel. Ezért ne halogasd a dolgot, még ma tegyél félre a holnapra.

Az alaphelyzet

A jövőbeni nyugdíjak bizonytalansága senki számára sem meglepő. Szinte mindenki egyetért velünk abban, hogy valamit tenni kell. Vagy MINDENKI 3-4 gyereket vállal és megmenekül a nyugdíjrendszer, vagy az egyén önkéntes alapon megtakarításba kezd. De mikor? A pályakezdők szerint ők még ráérnek. A középkorúak a gyerekek plusz költségei és a lakáshitel terhei miatt nem takarékoskodnak, míg a nyugdíj előtt állók szerint ők már elkéstek.

Legfiatalabbak előnyben, avagy miért ne halogasd?

Havonta elmész legalább egyszer bulizni? Mennyit költesz el egy buliban? 5-10-20 ezer forintot? Tudod, mit jelentene, ha havonta 10 ezer forintot félretennél nyugdíjcélra? 40 éven keresztül 4,8 millió forintot tennél félre, amiből majdnem 15 millió forintot tudnál felvenni nyugdíjra. Viszont ha már csak 5 évvel később kezded el, 600 ezerrel kevesebbet fizetsz be, de több, mint 3,5 millió forinttal kevesebbet tudsz felvenni nyugdíjba vonuláskor. Nézzük a számokat!

Jól látható, hogy minél korábban kezdi el valaki a befizetést, annál nagyobb lehet a nyugdíjban felvehető összeg. Ráadásul az elkölthető összeg gyakorlatilag exponenciálisan csökken. Azaz hiába „csak” 10 ezer forintot takarít meg valaki a húszas éveiben, az közel negyven év alatt tetemes vagyonra hízik fel.

Látható, hogy érdemes minél korábban elkezdeni gondoskodni magadról. De amennyiben túl vagy már életed delén, akkor sem késő félretenni. 10 év alatt ugyan a befizetett 1,2 millióból alig több, mint 1,7 millió front lesz, de ez a közel 2 millió forint is jól fog jönni, ha nyugdíjba mész. Ha meg több, mint 10 ezer forintot tudsz havonta ilyen célra áldozni, akkor pedig neked sem elérhetetlen cél a több, mint 10 millió fontos nyugdíjcélú megtakarítási összeg.

Kíváncsi vagy, hogy neked mit mutatnak a számok? Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Miből is adódik ez a hatalmas különbség?

Bár a nyugdíjcélú-megtakarításokat az állam is dotálja 20%-kal adójóváírás formájában, mégsem ebből adódik ez a több millió forintnyi különbség az egyes évek között. Hanem az elért hozamok újra-befektetései növelik a különbséget. Minél hosszabb távon tudunk megtakarítani, annál tetemesebb a hatása annak, hogy az elért hozamokat a befektetés nem kifizeti, hanem a tőkével együtt újra befekteti. Így a következő időszakban már a korábban elért hozam is hozamot termel (nagyon hasonlóan a kamatos-kamathoz).

Mivel lehet nyugdíjra megtakarítani?

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíj célú megtakarítás létezik:

 • nyugdíj-előtakarékossági számla (röviden NYESZ)
 • önkéntes nyugdíjpénztár
 • nyugdíjbiztosítás.

Mind a három után 20%-os adójóváírást lehet igénybe venni (tehát kell fizetendő SZJA-nak lenni, ahhoz, hogy az állami dotációt igénybe tudd venni.) Viszont a működésük, költségük, és még az adó-visszatérítés felső korlátja is különbözőek. Átlagember számára az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot tartjuk a legmegfelelőbb megoldásnak, de befektetésekben jártasak számára a NYESZ számla is megfelelő lehet. Az átlagos nyugdíjbiztosítást a költségei miatt nem kedveljük, de vannak olyan szituációk, amikor rajta szerepelhet az alternatívák listáján.

1 Hozzászólás

 1. Rudi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Néhány éve “aktív” olvasója vagyok (és figyelem a véleményüket)

  Hiányolom azonban, hogy nem esik (esetleg egyszer sem) szó azokról, akik már (lehet, hogy régóta) nyugdíjasok. (Igaz, nem könnyű célcsoport lenne. Nehéz megközelíteni őket.)

  Sokan egyik napról a másikra élnek, de vannak olyanok is, akik rendszeresen megtakarítanak. (Hogy így van arra bizonyítékul pl.: “hát van egy kevés tartalékunk, ma már drága a temetés”.) Segítik a családot is. (Marad is a pénzből.) Hol őrzik ezt a pénzt? Otthon, esetleg betétkönyvben.

  Nem tudják (a gazdaságnak is) hasznosan “eldugni.

  Már nem gyűjt:
  – nyugdíjra,
  – nem kell a házat felújítani,
  – másik ingatlant sem akar venni (a munka a meglévő körül is sok, de a házat a gyerekeknek “tartogatja”. Nem kell a CSOK, az LTP sem,
  – önkéntes nyugdíjpénztár? (Neki is 10 év a várakozási idő, megéli-e? 10 év után is 10 évig adóköteles.
  – Nem dolgozik, adókedvezményt sem vehet igénybe.
  Mit tehet? (Megszokja a kiszolgáltatottságot. (Minden mindegy. Jobb a szalmazsák, férjezett nevén az IKEA matrac

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.