Babaváró hitel: már nem lehet minden feltételt teljesíteni 2022. végéig

Babaváró hitel: már nem lehet minden feltételt teljesíteni 2022. végéig
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-30
 

A babaváró hitel az egyik legvonzóbb konstrukció a fiatal párok számára: a futamidő alatt született gyermekek számától függően ugyanis kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a konstrukcióhoz. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenie a párnak. Van azonban olyan elvárás, amit már nem lehet teljesíteni a babaváró igénylésének végső határidejéig,  2022. december 31-ig.

A babaváró az elmúlt időszak legsikeresebb hitelterméke: nem csoda, hiszen állami támogatást kaphatnak bizonyos feltételek teljesülésekor az igénylők:

  • A kölcsön alapvetően az első 5 évben kamatmentes. Ha ezen időszak alatt születik gyermeke a párnak, akkor kamatmentesség a teljes futamidőre megmarad. Ráadásul az igénylő kérésére a törlesztési kötelezettséget 3 évre szüneteltetik a baba érkezésekor.
  • A második gyermek születésekor az aktuális tartozás 30%-át elengedik, ezen kívül az adós ismét kérheti  a törlesztés felfüggesztését.
  • A harmadik baba érkezésekor pedig a teljes fennálló tartozást elengedik.

Ha az igénylők gyermekei szerencsés időben érkeznek, akkor az is elképzelhető, hogy semmit sem kell a babaváró után visszafizetni, vagyis az teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá alakul.

A Bankmonitor.hu szakértői szerint a gyermeket váró pároknak érdemes a kölcsön igénylésén elgondolkodni, hiszen csak az igénylést követően született gyermekek számítanak a támogatás szempontjából. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kölcsön igénylésének számos jogszabályi feltétele van, ezeket mind teljesíteni kell az érdeklődőknek. Ráadásul számos elvárást a konstrukció igénylésének végleges határidejéig, vagyis 2022.12.31-ig már nem is lehet teljesíteni.

Hirdetés

Hirdetés

Házasságot kötni bármikor lehet

A Babavárót csak házaspárok igényelhetik – egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők nem jogosultak a konstrukcióra -, ez a feltétel azonban könnyen teljesíthető. Egy fiatal pár bármikor házasságot köthet még a vészhelyzet ideje alatt is. Nagy lakodalmat ugyan nem lehet tartani, de a támogatáshoz szükséges polgári szertartást szűk körben meg lehet ejteni.

A hölgy életkorát nem lehet befolyásolni

A feleség igényléskor nem tölthette még be 41. életévét, emellett elvárás, hogy legalább 18 éves legyen. Ez tekinthető adottságnak, a fiatal párnak nincs ráhatása erre a tényezőre.

Érdemes azonban szem előtt tartani a kölcsönfelvétel szempontjából azt, hogy a feleség mikor töltené be a 41. életévét. (Legalábbis akkor, ha a kérdéses születésnapja a közeljövőben lesz esedékes.) Ekkor ugyanis az „ingyen” hitel igénylését mindenképpen ezen dátum elé kell időzíteni.

Jelenleg speciális szabály van érvényben: beadhatja a Babaváró iránti kérelmét a pár a vészhelyzet megszűnését követő 30 napon belül abban az esetben is, ha a feleség a vészhelyzet alatt töltötte be 41. életévét.

Bármikor Magyarországra lehet költözni a támogatás miatt

Az igénylő pár mindkét tagjának magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. Ez a feltétel teljesen érthető egy magyar támogatással kapcsolatban. Azok a párok pedig, amelyek hosszú távon Magyarországon képzelik el az életüket – csak átmenetileg vállaltak munkát külföldön – ez az elvárás is teljesíthető 2022. végéig.

Fontos azonban tudni, hogy a magyar lakcím nem csak igénylési feltétel, Magyaroroszágon szükséges élni végig a kölcsön futamideje alatt. Ha a pár külföldre költözne, akkor elvesztené a kamatmentességet, sőt az addig kapott kamattámogatást is egy összegben vissza kellene fizetniük!

Az igényléshez meg kell fizetni a köztartozásokat

A pár egyik tagjának sem lehet köztartozása: ilyen például az adótartozás. Ugyanakkor egy hitelelmaradás, vagy a közművek felé egy pár hetes csúszás nem tartozik ebbe a körbe. (Az sem lesz feltétlenül jogosult a babaváróra, aki más kölcsöne törlesztőrészletét, vagy egyéb számláit nem fizeti, de nem ezen feltétel miatt utasítanák el a bankok.)

Bárki lekérdezheti a NAV-nál, hogy van-e köztartozása: akiknek pedig elmaradása van, az a tartozás rendezését követően már meg tudja igényelni a támogatott hitelt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Aki ma lép munkába már nem tudja teljesíteni a Tb jogviszonyra vonatkozó feltételt

A legtöbb igénylő számára az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy minimum 3 éves folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább a pár egyik tagjának, vagyis ezen időszakon belül összesen legfeljebb 30 napos megszakítás lehet. (Ha valaki munkahelyet váltott, akkor nem lehet hosszabb a két állás között munka nélkül eltöltött időszak 30 napnál.)

Az alábbi jogviszony fogadható el a 3 éves múlt igazolására:

  • A Tbj törvény 6.§-a alapján biztosított személy – ilyen tipikusan az alkalmazotti, vállalkozói jogviszony
  • Felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulói jogviszony
  • Úgynevezett diplomás GYED
  • Külföldi Tb jogviszony

A 3 éves múlt csak akkor lehet meg 2022. végéig, ha valaki 2020 elejétől biztosított. (Sőt, igazából az igazolás beszerzésére az igénylés benyújtására is szükséges időt szánni, vagyis már 2019. év végétől meg kell lenni a biztosítotti jogviszonynak.) Vagyis, aki mostantól válik biztosítottá, az nem fogja tudni már teljesíteni a Babaváró Tb-jogviszonyra vonatkozó feltételét.

Nem számít megszakításnak az az eset ha valaki a vészhelyzet alatt, vagy azt követő 30 napon belül veszíti el a munkahelyét és a vészhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újra munkába áll. (Akkor is megfelelő lehet a tbj jogviszony, ha ezen időszakban a munka  nélkül töltött napok száma meghaladná a 30 napot.) Sőt, a 3 éves Tb-jogviszonyba beleszámítják a vészhelyzet idejét – legfeljebb 180 napot -, amennyiben az igénylő a vészhelyzet lejártát követő 90 napon belül új munkaviszonyt létesít.

Legkésőbb 2022. szeptemberében kell itthon munkaviszonyt létesíteni annak, aki jelenleg külföldön dolgozik

Az igénylés megelőző fél évben szigorúbb feltételek vonatkoznak a-Tb jogviszonyra: akkor gyakorlatilag a magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony fogadható el. Vagyis egy egyetemistának legkésőbb 2022. júniusában munkába kell állnia ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonya.

A külföldön dolgozókkal szemben az elvárások kicsit lazábbak, nekik elég az igénylést megelőző 90 napban a szigorúbb szabályokat teljesíteniük. Vagyis nekik 2022. szeptemberében kell legkésőbb munkába állniuk akkor, ha az igazolások kikérésére is szeretnének valamennyi időt szánni.

A passzív KHR idejével is érdemes számolni

Az igénylő pár egyik tagja sem szerepelhet „aktív státusszal” a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listán. (Az kerül fel erre a listára, akinek legalább 3 hónapja a minimálbért meghaladó elmaradása van a hitelével kapcsolatban.)

A tartozás rendezésével az adós átkerül a passzív KHR státuszba, amelyen még az elmaradás kifizetését követően egy évig szerepelni fog. A passzív státusz a jogszabály alapján nem kizáró ok, ugyanakkor a legtöbb banktól nem kaphatna ebben a helyzetben a pár hitelt. Csak néhány pénzintézet – igen szigorú feltételek mellett – hajlandó meghitelezni a passzív KHR listán szereplőket.

Akik elmaradásukat önként rendezik idén év végéig, azok még jó eséllyel kaphatnának – ha megfelelnek a bank bírálati elvárásainak is – babaváró hitelt jövő év végén a legtöbb banktól. (Fontos az önként rendezés, ha ugyanis a bank elengedi a tartozás egy részét, vagy átütemezéssel szűnik meg, akkor 5 évig fog szerepelni az adós a passzív KHR adatbázisban.)

Elvárás a büntetlen előélet

A pár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű. (Ugyanakkor az már elfogadható, ha az igénylő a büntetett előélethez kapcsolódó hátrányos jogkövetkezmény alól mentesül.) Azt minden érintett tudhatja, hogy mikor járna le ez az időszak: ha 2022. év végét követően, akkor a Babavárót már biztos nem tudja megigényelni a pár.

Érdemes a terveket a lehetőségekhez igazítani

Nem tudnak babaváró hitelt igényelni azok, akik már biztosan nem fognak megfelelni 2022. december végéig a feltételeknek. Nekik céljaik megvalósításához más utat kell választaniuk: vagy megfelelő megtakarítást szükséges összegyűjteniük, vagy más kölcsönből – lakáshitelből, személyi hitelből – szükséges megfinanszírozni céljaikat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés