Babaváró – mennyi idő van még hátra?

Babaváró – mennyi idő van még hátra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-07 Frissítve: 2024-02-28
 

Várakozásaink szerint a Babaváró hitelt meghosszabbítják, egyelőre nincs azonban semmilyen információ a jövőbeni feltételekről. A kedvezőtlen gazdasági környezet negatív hatásai miatt nem számítunk ugyanakkor arra, hogy a jelenlegi szabályok változatlanul érvényben maradnak. Így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az igénylést, mert könnyen előfordulhat, hogy kifutunk az időből.

Jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a babaváró szerződéskötéseknek december 31.-éig meg kell valósulnia. Kevesebb idő áll azonban rendelkezésünkre, mint azt gondolnánk. Több bank jelezte ugyanis már, hogy csak egy bizonyos határidőig fogad be új hiteligényléseket, így nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a kérelem beadását.

További nehezítő tényező, hogy 2022. december 20. és 2023. január 6. közötti igazgatási szünet miatt a TB-igazolás beszerzését is már most el kell indítani. Sőt, az igazolás személyes beszerzését javasoljuk, mert bizonytalan mennyi idő alatt érkezik meg az online.

Hirdetés

Hirdetés

Kik, milyen feltételekkel igényelhetik a babaváró hitel?

A babaváró jelenlegi szabályai szerint legfeljebb 10 millió forint kamatmentes hitel igényelhető. A leghosszabb futamidő 20 év lehet, maximum 50 ezer forint havi törlesztővel. A babaváró hitel szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélkül igényelhető.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Ha az első 5 évében megszületik a vállalt első gyermek, akkor a teljes futamidőre érvényes a kamatmentesség 3 éves törlesztési moratórium mellett. A második gyermek születését követően újabb 3 évig szüneteltethető a törlesztés és elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes fennálló tőketartozás elengedik.

A babaváró igénylésének feltétele: a házasság, a büntetlen előélet, a köztartozásmentesség, a feleség nem töltheti be továbbá a 41. életévét.

Nézzük át röviden, milyen dokumentumok szükségesek a hitelfelvételhez:

  • személyes okmányok
  • TB igazolás legalább egyik féltől
  • munkáltatói igazolás
  • előző 3 havi bankszámla kivonat
  • várandósgondozási kiskönyv
  • NAV jövedelemigazolás a vállalkozóknak

Jóváírási akciókkal csábítják az ügyfeleket a bankok

Több bank is jóváírási akciót hirdet meglévő és új ügyfelek részére. Ennek összege akár 180 ezer forint is lehet. Mi is tudjuk, hogy nem ez a legfőbb motiváció egy hitelfelvétel során, de mivel a jogszabály szerint ez a hiteltermék minden banknál ugyanaz, így érdemes a választás során figyelembe venni a jóváírás mértékét.

A jóváírás feltételként legtöbb esetben számlanyitást és rendszeres számlahasználatot várnak el. Akik a számlavezető bankjuknál igénylik a babavárót szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a jóváíráshoz szükséges elvárásokat nagy valószínűséggel automatikusan teljesítik.

Önerőnek is jó a babaváró hitel!

Sok fiatal házaspár számára gondot jelent az első közös otthon megteremtése. Ennek gyakori akadálya az ehhez szükséges minimális önerő megszerzése. A banki szabályok nem engedik, hogy hitelből finanszírozzuk az önerőt. Jó hír viszont, hogy ezek közül kivétel a babaváró hitel. Annak azonban, hogy ezt önerőként használhassuk fel, vannak feltételei. Ha 90 napon belül használjuk fel ingatlanvásárlásra a babavárót, akkor a felvett hitelösszeg 25 százalékát ráterhelik az ingatlanra. Egy 10 millió forint babaváró hitelnél tehát a felhasználásakor 7,5 millió forint amit tényleges önerőként vesz figyelembe a bank, 2.5 millió forintot pedig jelzálogteherként jelölnek meg.

Ha nem is most aktuális az ingatlanvásárlás, érdemes előre gondolkodni és most letudni a babaváró igénylését kedvező feltételek mellett. Ha fiatal házasként nincs más lehetőség előteremteni a minimálisan elvárt önerőt, ami az ingatlan forgalmi értékének 20 százaléka, akkor ez a legkiválóbb lehetőség erre.

Mi a teendő?

Ha eddig gondolkodtál rajta, de még nem tetted meg az első lépést, akkor kérd ki a babaváróhoz szükséges TB-igazolást online vagy személyesen a hozzád legközelebbi hivataltól és vedd fel hitelszakértőnkkel a kapcsolatot!

Hirdetés
1
Hirdetés