Miért fontos egy lakásvásárlásnál az év végi igazgatási szünet?

Miért fontos egy lakásvásárlásnál az év végi igazgatási szünet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-06
 

2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. Ezt a szünetet a lakásvásárlás és hiteligénylés előtt állóknak érdemes szem előtt tartaniuk.

A földhivatalok bezárása mindenképpen lényeges lehet a lakásvásárlást tervezők számára, az ügyfélfogadás szüneteltetésével ugyanis az adásvételi szerződésekkel, hiteligénylésekkel kapcsolatos ügyintézési idő is elhúzódhat. (Az adásvételi és a lakáshitel szerződést egyaránt be kell nyújtani a területileg illetékes földhivatalba annak érdekében, hogy a változások rákerüljenek az ingatlan tulajdoni lapjára. Enélkül a kölcsönt nem folyósítja a bank.)

Személyes ügyintézésre a szünet alatt nincs lehetőség a földhivatalnál, ugyanakkor a kérelmeket be lehet adni postán, vagy elektronikus úton.

A földhivataloknál még 2023. január 9. is szünnap lesz, aznap vezetik fel az ingatlanok tulajdoni lapjaira a korábban beérkezett kérelmeket. Vagyis személyes ügyintézésre legkorábban január 10-én lesz lehetőség. A földhivatalok esetében speciális szabály, hogy az igazgatási szünet alatt elektronikusan vagy postán érkező beadványokat az ingatlanügyi hatóság 2023. január 9-én dolgozza fel, így ezeket a tulajdoni lapon is január 9-i dátummal széljegyzi.

jó tudni
Jelenleg érdemes 2 hónapos határidővel adásvételi szerződést kötni, hogy a szünnapokat is figyelembe véve a fizetésre elég idő legyen. Fokozottan kell figyelni azoknak, akik korábban kötöttek adásvételi szerződéseket és a fizetési határidő az igazgatási szünet idejére esik.

Hirdetés

Hirdetés

A lakástámogatásoknál is figyelni kell a határidőre

Számos lakástámogatási lehetőség esetében szükség lehet olyan dokumentumra, amelyet alapesetben a kormányhivataltól lehet kikérni. Itt annyi könnyebbség van, hogy 60 kormányhivatal az igazgatási szünet alatt is tartja majd a frontot, így ezekben személyes ügyintézésre is lesz lehetőség. Ezen támogatásoknál az igazgatási szünetet mindenképpen be kell kalkulálni a dokumentumok beszerzési idejébe. A szünet miatt a kérelmek benyújtása is csúszhat, ami egyes kedvezmények esetében komoly gondot okozhat..

A Babaváró hitel esetében a pár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, melyről igazolást is kell kérni. Ezen igazolás szükséges a banki kérelem beadásához. Fontos kihangsúlyozni, hogy a hitelszerződést – a jelenleg érvényes jogszabály alapján – 2022. december végéig meg kell kötni. Vagyis a teljes banki bírálatnak le kell zárulnia év végéig. Ehhez a Bankmonitor számításai szerint legkésőbb december közepéig be kell adni a kérelmet, vagyis addigra a Tb-igazolást is be kell szerezni. Ezek alapján tényleg nagyon kell sietnie mindazoknak, akik a kölcsönt a jelenlegi feltételek mellett fel szeretnék venni.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének feltétele, hogy legalább fél éves – speciális esetben 2 éves – Tb-jogviszonnyal rendelkezzen az igénylő, melyet igazolni szükséges. Jelen esetben a falusi CSOK-ot választók kerülhetnek nehéz helyzetben, ezt a konstrukciót ugyanis a jelenlegi érvényben lévő szabályok alapján december végéig lehet megigényelni. Ezen időpontig be kell nyújtani a hiánytalan kérelmet a bank felé.

Felújítási támogatás esetén szerencsére alapesetben nincs szükség kérelemre – a Tb-jogviszonyról elég nyilatkozni -, ugyanakkor a nyugdíj mellett dolgozóknak a kérelemhez csatolniuk kell a megfelelő tartalmú igazolást. Jelen ismereteink szerint ezt a támogatást is 2022. év végéig lehet igényelni. Ráadásul a támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni, éppen ezért érdemes nyomon követni a kincstár év végi ügyfélfogadási rendjét is. A támogatásokhoz 30 napnál nem régebbi igazolás szükséges a társadalombiztosítási jogviszonyról. Vagyis egy régebben kiállított dokumentummal a támogatást nem lehet megigényelni.

Összegzés

Az év végével nagyon sok hivatalos szerv ügyfélfogadási rendje átalakul. Ezt figyelembe kell venni a lakásvásárlási szerződések megkötésénél, a hiteligényléseknél, sőt a lakástámogatások igénylésénél is. Ez utóbbi esetben különösen nagy a tét, ugyanis számos kedvezmény igénylési határideje lejár az idei év végén.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés