Betöltés
loading

Babavárót igényelnél meglévő hiteled mellé? Mutatjuk a tudnivalókat!

Tízből négy Babavárót igénylő házaspárnak van már jelzáloghitele, de vannak olyanok, akik már meglévő személyi hitelük mellé veszik fel ezt. De min múlik, hogy megkaphatod-e meglévő hiteled mellé a Babavárót? Illetve, ha régi hiteledet cserélnéd le a támogatott Babaváró konstrukcióra, akkor mire kell mindenképpen odafigyelned?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitelt igénylő házaspárok csaknem felének (47%) nem volt meglévő lakáshitele vagy személyi kölcsöne, míg 40%-uk már meglévő lakáshitele mellé kérte a Babavárót. A Babaváró igénylésekor a párok 7%-ának volt már személyi kölcsöne, míg a személyi kölcsönnel, lakáshitellel és Babaváró hitellel egyaránt rendelkezők aránya 6%-ot tett ki 2019. III. negyedévében az MNB szerint.

A hitelek kombinálásakor különösen nagy jelentősége van az úgynevezett JTM korlátnak, hiszen jogszabály határozza meg, hogy az igazolt nettó jövedelemhez képest mekkora lehet a vállalható hiteltörlesztők nagysága. A dolgot bonyolítja, hogy más arány vonatkozik az 500 ezer forint alatti és az ezt elérő nettó jövedelmekre, de lakáshitelnél számít a konstrukció kamatperiódusának hossza is. Emiatt nagyon sok mindenen múlik, hogy valaki mekkora hitelösszeget kaphat meg, és mivel a bankok a jogszabályi előírásoknál szigorúbbak lehetnek, bankoként is különbözik az elérhető hitelösszeg nagysága.

jtm szabály

A Babaváró hitelnél van azonban egy duplacsavar, ezért JTM oldalról bankonként különböző, hogy mekkora jövedelem szükséges ugyanakkora összeg felvételéhez.

1. A Babaváró egy 5 éves kamatperiódusú, szabad felhasználású és fedezet nélküli, az első 5 évben mindenképpen kamatmentes hitel, ha pedig ezen időszak alatt legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre (max. 20 év) kiterjed. Amennyiben nem születik gyermek, akkor a Babaváró piaci kamatozású, 5 éves kamatperiódusú hitelként fut tovább, ezen kívül vissza kell fizetni az 5 év során igénybe vett támogatás összegét is. A Babaváróhoz kapcsolódó támogatás visszafizetéséről, a kamattámogatás elveszítéséről itt találsz információkat. 

A Babaváró JTM szempontból a személyi kölcsönökre hajaz, vagyis 500 ezer forint jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelemnél 60% lehet maximálisan a hiteltörlesztő aránya a nettó igazolt jövedelemhez képest. A Bankmonitor tapasztalatai szerint ugyanakkor a banki gyakorlat eltérő: a JTM felső határa 30% és 60% között változhat, vagyis nagyon nem mindegy, melyik bankhoz fordul az igénylő. Különösen fontos ez akkor, ha már van lakáshitele vagy személyi kölcsöne a házaspárnak, valamint akkor, ha a Babavárót lakáshitellel egészítenék ki, és így vennének meg egy ingatlant.

2. Nem elég, hogy a bankok más-más JTM arányig adnak Babaváró hitelt ugyanakkora jövedelemre, az is változó, hogy mekkora összegű havi hiteltörlesztővel számolnak. A bankok egy része ugyanis a kamattámogatásos havi törlesztőt (max. 50 000 Ft), míg mások a támogatás nélküli törlesztőt (kb. 88 000 Ft) veszik alapul, emiatt nagyon különböző lehet a szükséges jövedelem nagysága.  Ennek a későbbiekben is lehet jelentősége, ha valaki még hitelt szeretne felvenni!

 

3. És mintha ez nem volna már önmagában is elég, még abban is kölönbség van a bankok között, hogy egyáltalán engedik-e a hitelkiváltást Babaváróból. A Bankmonitor saját gyűjtése alapján jelenleg az UniCredit Bank, a CIB Bank és az Erste Bank engedi korlátozás nélkül, hogy kamatmentes Babaváróra cseréljük meglévő hitelünket, míg az OTP kizárólag a saját hiteleit engedi kiváltani vele. Ennek azért van jelentősége, mert ha a bank engedi a hitelkiváltást, akkor a kiváltandó hitel törlesztőjét már nem veszik figyelemben a JTM számításakor, míg ahol erre nincs lehetőség, ott a Babaváró felvételekor ezzel együtt a régi hitel havi törlesztőjét is el kell bírnia a nettó jövedelemnek.

Bankmonitor tipp: a második és a harmadik gyermek után járó jelzáloghitel-csökkentés lehetőségét kizárólag jelzáloghitelekre lehet kihasználni, vagyis Babaváróra nem. Emiatt megfontolandó a meglévő lakáshitel kiváltása Babaváróval akkor, ha gyermeket/gyermekeket tervezünk! Megoldást jelenthet az, ha a Babavárót megigényli a család, az előtörlesztéssel pedig várnak a gyermekek megszületéséig. Addig, akár magyar állampapírt is lehet vásárolni a Babaváró összegéből, ami gyakorlatilag kockázatmentes befeltetés.

Az alábbi Babaváró hitel kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizhetitek, hogy Ti jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra igénybevételére. 

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló