Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-25 Frissítve: 2018-07-24
 

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük. A CashMester új részében megnézzük, hogy befektetéseink terén miért is baj a rövid távú szemlélet.

Mi történt pontosan?

Magyarországon az átlagbefektető mindössze néhány évre fekteti be a pénzét, bár az elmúlt években megjelent egy olyan réteg, aki hosszabb időtávot is felvállal a magasabb hozamért cserébe. A gyakori rövid távú szemlélet oka, hogy alapvetően óvatosak az emberek, és előtérbe helyezik a megtakarítás gyors felhasználhatóságát. Ezen felül közrejátszik a néhány éves gondolkozásban, hogy nem ismerjük kellőképpen az alternatív lehetőségeket.

Mit jelent ez magyarul?

A biztonság, a hozam és a hozzáférhetőség hármasa fontos a befektetők számára. Ebből egyszerre legfeljebb 2 valósulhat meg egy befektetésben. A fontossági sorrend a meghatározó. Ha a biztonság és a hozzáférhetőség számít, akkor nem fogunk nagy hozamokat elérni, míg ha magas a hozamelvárásunk, és bármikor hozzá szeretnénk férni a pénzünkhöz, akkor nem lesz biztonságos eszközben a megtakarításunk.

Döntenünk kell: vagy jó hozamot szeretnénk elérni, vagy nyugodtan szeretnénk aludni. Mindkettő nem mehet egyszerre, de a döntés legalább a mi kezünkben van. Például a kockázatos eszközök árfolyama átmenetileg nagy ingadozásokat mutathat, hullámvasútszerű mozgásokra is fel kell készülni. De ezt éppen azért vállaljuk be, mert hosszú távon sokkal többet kereshetünk, mint egy bankbetéttel, vagy állampapírral.

Az idő meghatározó tényező a befektetéseknél. Rövidtávon átmenetileg a kockázatmentes eszközök hozama is megverheti a kockázatosakét, de hosszú távon a kockázat felvállalásával a nagyobb kilengések mellett általában nagyobb hozamokat tudunk elérni. Mivel nagyon nehéz jól felmérni, hogy mikor érdemes valamit vásárolnunk, és mikor érdemes eladnunk, inkább az lehet az üdvözítő, ha a magasabb hozam reményében hosszabb távra fektetünk be, és kockázatot vállalunk.

Hosszabb táv alatt legalább 5-7 évet értünk. Ez idő alatt az esetleges átmeneti visszaeséseket is vissza tudja hozni a befektetésünk. Sőt, akár az adófizetést is megúszhatjuk (elég csak 5 évre előre tervezni), így minden megkeresett 6 forintból nem kell 1-et az államnak adnunk.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Az időtáv kérdése kiemelten fontossá vált az utóbbi időben. A fő probléma, hogy kockázatos befektetésekkel egyre nehezebb jó hozamokat elérni, miközben a bizonytalanság egyre csak nő.

Ha szeretnénk az elvárásainknak megfelelő hozamokat, akkor el kell mozdulnunk a hosszabb távú befektetések irányába. Jó példa erre, hogy egy 5 éves lakossági állampapír 3,8%-ot fizet, míg egy féléves 1,5%-ot évesítve. De aki még a 4% körüli hozammal sem éri be, annak még több kockázatot kell felvállalnia, viszont egy részvényalap esetén a két számjegyű hozamok sem lesznek elérhetetlenek.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés