Betöltés

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-13

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós ajánlattól akciós ajánlatig utalgatni, mégis szeretnénk az átlagos lekötött betéteknél magasabb kamatot elérni? Megoldás lehet az állampapír, ami 3,8%-ot hozhat a konyhára.

Reálhozam

A mai kamatínséges időszakban nehéz a pénzromlás ütemét (infláció) meghaladó lekötött betétet találni (azaz olyat, ami várhatóan reálhozamot hoz). Főként úgy, hogy az MNB inflációs célja 3%. Néha ugyan belefuthatunk 3%-ot elérő lekötött betét ajánlatba is. Ám ezek jellemzően néhány hónapra nyújtanak megoldást. Ilyenkor számolni kell az oda-és visszautalás költségével, ráadásul nem példa nélküli, hogy éven belüli számlazárásért is felszámolnak néhány ezer forintot.

Sőt, sok esetben a magasabb kamatért extra feltételeket is teljesíteni kell. Ilyen lehet a munkabér bankhoz utalása, illetve kártyás vásárlások elvárása, a már unalomig ismert bankon kívüli friss pénz (új forrás) feltételén kívül. De nézzük, mi lehet az alternatíva!

 

Látható, hogy amennyiben csak az új forrás feltételnek szeretnénk megfelelni, akkor a legjobb betéti kamatok mellett is versenyképes alternatíva lehet az állampapír. Hosszabb távon meg nem is kérdéses, hogy az összevetésből az állampapír, vagy a bankbetét kerül ki győztesként.

Érdekel, hogy melyik állampapír fizet 3,8%-ot? Használd keresőnket, és kiderül!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Állampapírokról általában

Természetesen az állampapíroknál is jelentkezhet a pénz oda- és visszautalásának költsége, illetve számlavezetési díjat is felszámolhatnak (bizonyos szolgáltatóknál ez ingyenes). Az egyik legnagyobb különbség azonban, hogy az állampapírok kamatai nem friss összegre is vonatkoznak. Azaz, ha lejár a kiszemelt futamidő, azután is ugyanakkora kamatra leszünk jogosultak, mint a pénzét első alkalommal állampapírba fektető megtakarító. Így a szolgáltatók közötti utalgatásnak a költségeit megspórolhatjuk, hiszen lejárat után újra állampapírba fektethetjük a pénzünk.

Hosszú állampapírok

Ráadásul a hosszabb állampapírok változó kamatozásúak. Azaz nem kell attól félni, hogy ha időközben változna a kamatkörnyezet (például elindulnának a kamatok felfelé), akkor mi a korábbi alacsonyabb kamatok mellett vagyunk kénytelenek a pénzünket fialtatni.

Az egyik ilyen állampapír a Bónusz sorozat, aminek a kamatozása a rövid állampapírok (12 havi diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) kamatozásához kötött, míg a másik az előző éves átlagos inflációhoz kötött Prémium sorozat. Ezen sorozatok között a jelenlegi környezetben a Prémium sorozat jobban tűnik, mint Bónusz.

Közös jellemzőjük azonban, hogy futamidő lejárata előtt is a pénzünkhöz juthatunk. Egyrészt évente kamatot fizetnek, másrészt, ha szükségünk lenne a pénzre, akkor futamidő előtt is értékesíthetünk belőlük annyit, amennyi fedezi a likviditási gondjainkat.

Akinek ez sem elég

Akinek viszont még 3,8%-os kamat sem elegendő, annak viszont a mai világban kockázatot kell vállalnia. Ugyanis minden, ami ennél magasabb hozamot kínál, az már valamekkora kockázatot tartalmaz. Lehet, hogy csak arról szól a kockázat, hogy a kamat megfizetése bizonytalan, de elképzelhető, hogy a tőke sincs garantálva.

Érdemes ezekkel tisztában lenni, mielőtt kockázatosabb befektetésen gondolkodunk. Sőt nem árt, ha reálisak a hozamelvárásaink is. Ma forintban közepes kockázattal 5-7% között hozamot várhatunk el, míg 10% csak magas kockázat felvállalásával reális hosszú távon. Akik viszont még csak most ismerkednek a kockázat fogalmával, semmiképpen nem javaslunk egy közepesnél magasabb kockázat felvállalását. Ezt is leginkább befektetési alapokon keresztül képzeljük el.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.