Betöltés

Vigyázzunk, mert nem minden tőkevédelem, ami fénylik!

szerző: Bankmonitor
2017-06-23

Hiába alacsony a kockázatmentes kamatláb, sokan mai napig ragaszkodnak a tőkevédelemhez. De mi ellen véd a tőkevédelem? Ki garantálja az összeget? Mekkora hozamot lehet elérni kockázatmentesen? És hogyan lehet állampapírral pénzt veszteni? Mi a tőkevédelem ára?

Állampapírba fektetünk

Nézzünk egy életszerű példát! Az ember azt gondolná, hogyha állampapírba tartja a pénzét, semmit sem kockáztat: állami tőke és hozamgarantált befektetésekről beszélünk. Ám mi történik, ha lejárat előtt szükségünk van a pénzre, vagy csődbe megy a forgalmazó, ahol vettük a papírt? Mindkettő esetén érhet minket veszteség!

Idő előtti értékesítés

Az állami tőke és hozamgarancia mindössze a lejáratig megtartott papírokra érvényes. Amennyiben lejárat előtt pénzre van szükségünk, akkor el kell adni az állampapírt. És ekkor bizony akár veszteség is érhet minket. Attól függően, hogy milyen papírt vásároltunk, és hol, különböző napi árfolyamon tudjuk értékesíteni az befektetésünk. Főként a nem az Államkincstárban tartott, hosszabb, fix kamatozású állampapírok esetén lehet nagy eltérés a kamatváltozás esetén. Viszont ez az eltérés lehet pozitív, vagy negatív is: azaz járhatunk jobban, vagy rosszabbul, mint amikor megvásároltunk az adott papírt. (Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az állampapírok idő előtti eladásának témakörével.)

Csődbe megy cég, ahol az állampapír van

Az állampapírra már nem az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája vonatkozik, hanem a BEVA (Befektető-védelmi Alap) biztosítja. Ha állami tőke és hozamgarantált, akkor mi ellen is véd? Az állam garanciát vállal a pontos fizetésre, de ez „átfolyik” a szolgáltatón. Ha valami csalárdság történik a szolgáltatóval, és nem tud fizetni, akkor lép közbe a BEVA, és fizet a cég helyett. A hozamról sem kell lemondanod és 100 ezer euró a biztosítás felső határa. Viszont egymillió felett csak az összeg 90%-át kapod meg… Kivéve, ha a Magyar Államkincstárnál tartod az állampapírjaidat, mert akkor korlátlan garanciát élvezhetsz a pénzedre. (Ezért, meg az ingyenes számlavezetésért is érdemes ott számlát nyitni.)

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ezek után nézzük, hogy hogyan lehet egy befektetés tőkevédett!

Tőkevédelem szintje

Először is azt érdemes tisztázni, hogy a befektetésre intézményi garancia (OBA, vagy BEVA) vonatkozik, vagy maga a befektetés logikájából adódik a védelem. Teljesen más kockázatok ellen véd az előbbi, mint az utóbbi.

Intézményi garancia

Magyarországon a megtakarításokat két intézmény védi. Az egyik az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap), míg a másik a BEVA (Befektető-védelmi Alap). Előbbi az tagintézményeinél elhelyezett elsősorban bankbetétekért áll jót, míg utóbbi az egyéb befektetésekért, mint részvény, kötvény, befektetési alap, stb.. Mindkettőnek 100 ezer euró a térítés felső határa, de míg az OBA a tőkét és a járó kamatokat 100%-ban téríti eddig a határig, addig a BEVA egymillió forintot meghaladó összegrészre csak 90%-os térítést ad.

Fontos tudni, hogy vannak olyan befektetések, amelyeket sem az OBA, sem a BEVA nem garantál. Ilyen lehet egy cégbe való közvetlen tulajdonrész (pl kft), vagy bármely önkéntes pénztár, vagy biztosítás. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy az a befektetés kiemelten kockázatos. Mindössze nem tartozik egyik intézményrendszer hatálya alá. (Természetesen az összesített kockázatba az OBA illetve BEVA garancia hiányát is figyelembe kell venni, de nem ez határozza meg főként a befektetések kockázatát.)

Befektetések logikájából adódó védelem

A fent említett állampapír például természetéből adódóan tőkevédett: egy-egy állam a saját devizájából bármekkora összeget (és azok kamatait) vissza tudja fizetni. (Gond inkább a devizában nyilvántartott állampapírokból adódhat, illetve azzal, hogy a visszafizetett pénz mennyit is ér = inflációs veszély.)

Viszont egészen másként kell tekinteni egy vállalati kötvényre (ahol csődbemenet az adott vállalat), vagy egy részvény típusú befektetésre (amit soha nem lehet biztosra venni).

Viszont a kockázatos és a kockázatmentes befektetések elegyéből kikeverhető egy tőkevédett befektetés. A pénz jelentős részét biztos, kamatozó eszközbe fektetik, míg egy részével kockázatot vállalnak. A pénz nagyobb része a tőkevédelem időpontjáig kamatozik annyit, ami garantálja a befizetett tőke kifizetését, függetlenül a kockázatos rész teljesítményétől.

Viszont ezek a befektetések általában bizonyos időpontban tőkevédett (általában lejárat), vagy időtartam alatt tőkevédettek. Amennyiben előbb kell hozzányúlni a befizetett pénzhez, sok esetben még a kezdeti tőkét sem látjuk viszont. A befektetés logikájából adódóan tőkevédett konstrukciók között léteznek olyan típusú befektetések is, ahol nem 100% a tőkevédelem, hanem 95% vagy 90%, esetleg még kevesebb. Ezek a részlegesen tőkevédett befektetések.

A tőkevédelem ára

A pénzügyi világban mindennek megvan az ára. Miért a tőkevédelem lenne ez alól kivétel? Amennyiben valaki ragaszkodik a tőkegaranciához illetve -védelemhez, a potenciálisan elérhető hozamot korlátozza be egy nem túl magas szintre. Ráadásul, ha valami kockázatot is tartalmazó befektetés pár év múlva mindössze a tőkét fizetné vissza, akkor bizony veszteséget könyvelhettünk el. A veszteség az időszakra járó, kockázatmentes kamatok. Ez 5 év alatt 1 millió forint esetén (2%-os kamattal számolva), több, mint 100 ezer forint.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.