Betöltés

Mi a szösz? Egy befektetés, ahol megvédik a pénzem 95%-ban?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-13

Tőkevédett befektetés – hangzik fel a varázsszó, azaz befektetsz a tőkét mindenképpen visszakapod és ha minden jól megy még a tőzsdei áremelkedésből is profitálsz. Ahogy lecsökkentek a kamatok a teljes tőkevédelmet 95%-os tőkevédelem váltotta fel. Hogyan működik? Jó ez nekünk?

 Varázslás, vagy tényleg létezik tőkevédett befektetés?

Igen, létezik. Nem Buda-Cash, nem Quaestor… A tőkevédett konstrukciót nagyon egyszerű matematikával állítják össze. A jellemzően 5 éves befektetésnél ugyanis megnézik, hogy pl. 1 millió Ft-nyi tőke visszafizetéséhez mennyi pénzt kell az aktuális kamatszinten állampapírokba fektetni, hogy mindenképpen visszafizethető legyen. Ez 5%-os kamatok mellett 783.562 Ft, a fennmaradó 216.478 Ft-ot pedig befektetik kockázatos termékekbe.

Itt már nem lesz elegendő OTP, vagy MOL részvényt vásárolni, hiszen még 30%-os emelkedés esetén is csak a befektetők tőkéjének kis részére hat az árfolyam emelkedés. Esetünkben alig több mint 6%-os hozamot eredményezne 5 év alatt ez a stratégia… Ebből adódóan még kockázatosabb befektetéseket, opciókat, vagy más strukturált termékeket vásárolnak az alapkezelők. És itt válik nehezen érthetővé a történet. Nem véletlenül, ténylegesen bonyolult és összetett…

Tudni szeretnéd, hogy milyen hozamokkal számolhatsz kockázatmentes és kockázatos befektetések esetén? Használd keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mi a helyzet a 95%-os tőkevédelemmel?

1%-os kamatszint mellett a fent említett 216 ezer Ft-tal szemben még 5 ezer Ft sem maradna kockázatos befektetésre, arra a célra, hogy esetleg többet kapjon vissza a befektető, mint amennyit befizetett… Ha viszont a tőkevédelem szintje 95%, akkor már közel 10 ezer Ft fektethető milliónként kockázatos termékekbe. Így a 95%-os tőkevédelmi szint nem más, mint az alacsony kamatok által kikényszerített „kompromisszum”.

Megéri? Nem éri?

Ha lecsupaszítjuk a történetet, akkor nem történik más, mint egy kockázatmentes befektetés és egy hatalmas kockázatú befektetés ötvözése egy mérsékelt kockázatú termékbe. A befektetők önmaguktól is eljuthatnak ide, ha pénzük jelentősebb részét biztonságos befektetésekbe helyezik, kisebb részét pedig kockázatosba. (A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ugyanazokat az opciókat vélhetően nem fogják tudni magánszemélyként megvenni, mint amiket az alapkezelők megvesznek).

A fő különbség, hogy ma a magánszemélyek jelentős része nem képes feldolgozni azt, hogy veszteséget lásson a számlaegyenlegén, így automatikusan tolódik mesterségesen összeállított termékek felé… Ha megvesszük akár a pénzük kis részéért a kockázatos befektetést, akkor bizony vélhetően látni fogunk negatív egyenlegeket. Ha nem vesszük meg és mégis vágyunk többlet hozamra, akkor csak mesterségesen előállított termék lesz az alternatívánk.

Mit mutat a múlt?

A múltbeli tapasztalatok alapján Magyarországon talán két olyan befektetési alapkezelő található, mely érdemi eredményeket (és ez alatt a befektetőknek kifizetett hozamot értjük) tud felmutatni. A többiek gyakorlatilag elvéreztek… Óvatosan és körültekintően érdemes választani, ne áltassuk magunkat: csodák nincsenek, kizárólag megfontolt döntésekkel lehet jól befektetni…

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.