Betöltés

Befektetések luxuskivitelben – Hol fialtatják a pénzüket a gazdagok?

szerző: Bankmonitor
2018-02-23

Valószínűleg mindenki szeretné a legjobb helyen tudni a pénzét és nincs ez másként a legtehetősebbekkel sem. Számukra már a privátbankok nyújtotta lehetőségek is nyitva állnak, amelyek biztosítják a vagyon szakszerű megőrzését/gyarapítását. Egy átlagos háztartáshoz képest hasonlóság a lakossági állampapír magas aránya, ugyanakkor itt már jóval kockázatosabb befektetések is előfordulhatnak. Sőt, sokan csak a pénz földrajzi megosztásában bíznak, így külföldön is jelentős összegeket helyeznek el.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Az elérhető adatok szerint ma a hazai privátbankokban, vagyis a legtehetősebbek által elérhető banki szegmensben már több mint 4 ezer milliárd forintnyi összeget kezelnek. Ráadásul évről-évre dinamikusan növekszik is a leggazdagabbak vagyona, csak a tavalyi évben mintegy 200 milliárdos volt a bővülés.

Egy-egy számla tulajdonosa átlagosan 100 millió forinttal is rendelkezik, persze a vagyon megoszlása korántsem mindegy, hiszen egy ügyfél több számlával is rendelkezhet. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy a privátbankoknál mintegy 25-40 milliós megtakarítási szinttől nyílnak ki a kapuk, általánosságban mégis 50-100 milliós vagyont el kell érni.

És hogy miről szól az egész privátbanki szolgáltatás? Egy bizonyos vagyoni szint fölött már nehéz a pénz kezelését önállóan megoldani, ezért a privátbankok komplex pénzügyi iránymutatást adnak, amibe beletartozik a befektetések körének meghatározása, a vagyon kezelése is. Emellett számos extra szolgáltatást is kínálnak, ami kiterjed a jogi-, adózási-, vagy éppen műkincs tanácsadásra.

Ezek alapján, ha a leggazdagabbak befektetéseinek összetételét kellene megtippelni, javarészt valamilyen egzotikus befektetésre tennénk le a voksunk. A valóság ezzel szemben az, hogy a vagyonosabb réteg megtakarításaiban nem feltétlenül a speciális, alternatív vagyonelemek dominálnak. Ugyanakkor az átlagos háztartáshoz képest a betétek és a készpénz aránya alacsonyabb, ezzel szemben a kötvények (többek között lakossági állampapírok), a befektetési alapok és részvények a meghatározóak.

A privátbanki beszámolók alapján a lakossági állampapírok és egyéb kötvények (akár vállalati kötvények), befektetési alapok valóban kiemelkedő arányban, akár 70-80%-ban képviseltetik magukat. Nem véletlen, hogy a lakossági állampapírok legnagyobb vásárlói is a privátbanki ügyfelek közül kerülnek ki, minden bizonnyal a prémium állampapír forgalmának felpörgésében is nagy szerepük van.

Ugyanakkor az igazán kockázatos befektetéseknek (egyedi részvények, strukturált kötvények) is szerep jut már, természetesen egy jól összeállított portfólióban. Emellett a devizák között megosztás is lényeges, vagyis nemcsak forintban igyekeznek befektetni, hanem például euróban, dollárban is. Mivel a befektetések értéke forintban kerül kimutatásra, elsősorban olyan devizák esetében érdemes gondolkodni, ahol a forint gyengülésére lehet számítani, hiszen ezzel az elérhető hozam is megnő.

Tulajdonképpen a vagyon nagyságától függően is változik a megcélzott vagyonkezelési stratégia és a szóba jöhető befektetések köre. 50-100 millió forintos vagyonnál nyilván a megtakarítás értékének akár dinamikus növelése van előtérben, ami a kockázatosabb befektetésekkel érhető el. Ugyanakkor több százmillió forintos vagyon felett egyre inkább a biztonságé és a vagyon értékének megőrzéséé a főszerep (infláció közeli hozam is megfelelő), amihez a kockázatmentes befektetések passzolnak.

Top ügyfeleknél már ez is szempont

Egy bizonyos vagyoni szinten túl már nemcsak a devizális megosztás, hanem a földrajzi diverzifikálás, vagyis a határokon átívelő vagyonkezelés is képbe kerül. Adott esetben a hazai privátbankok is átirányítják a régiós központjukhoz az ügyfeleket, de sokszor saját maguk keresik fel a külföldi vagyonkezelési célpontokat. Svájc például legendásan híres a vagyonkezelési szolgáltatásairól, de természetesen más országok is szóba jöhetnek. Az elmúlt időszakban fontos központtá vált a legtehetősebbek számára például a Közel-Kelet vagy éppen Ázsia is.

A külföldre vitt pénzek esetében sok esetben a politikai kockázatoktól való félelem is meghatározó. Például a 2011-es európai adósságválságot követő időszakban sokan érezték itthon is szükségét, hogy külföldi privátbankoknál helyezzék biztonságba a pénzüket. Megemlítenénk, hogy részben a hitelminősítők sorozatos leminősítései a bóvli kategóriába, és a forint nagymértékű gyengülése komolyabb pánikot eredményezett 2011 végén és 2012 első napjaiban, de utána sikerült megnyugtatóan kezelni a helyzetet.

Természetesen az adóoptimalizálás is felmerül az okok között. Ugyanakkor a vagyonok elrejtése a nemzetközi adatcsere egyezmények életbe lépésének köszönhetően egyre kevésbé hangsúlyos tényező (a külföldi bankoknak gyakorlatilag minden információt meg kell osztani az adóhatóságokkal).

Amennyiben nehezedre esik választani, vagy a korábbi döntéseddel nem vagy elégedett, keress minket! Segítettünk már lottómilliomosnak, svájci privátbankári szolgáltatást igénybe vevő vállalkozónak, és egyszerű embereknek is a személyes pénzügyi tanácsadásunk keretén belül.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.