Betöltés

Bemutatjuk, hogyan költözz nagyobb lakásba

szerző: Bankmonitor
2018-02-22

Sokak fejében járhat most is az a gondolat, hogy miként költözhetnek egy nagyobb lakásba. Előfordulhat, hogy van egy tehermentes lakásunk és önerőnk is, de még így sincs meg a teljes vételárhoz szükséges összeg. Az egészet tetézi, ha építésben lévő társasházi lakás a kiválasztott ingatlan, hiszen arra azonnal nem kaphatunk hitelt. A következőkben bemutatjuk egy család példáján keresztül, hogy milyen módszerrel lehet a legolcsóbban megúszni a lakáscserét.

Használd hitel kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A magyar ingatlanpiacon továbbra is nagy az érdeklődés, a magasabb árszintek nem ijesztik el az embereket. Bár az tagadhatatlan, hogy egyre nehezebb azok helyzete, akik egy nagyobb lakásba költöznének, hiszen olyan négyzetméterárak vannak, amit kevesen tudnak saját erőből kigazdálkodni. Számukra kínálunk megoldást a következőekben, egy nagyon is életszagú példát részletesen bemutatva.

A példánkban szereplő pár szerencsésnek mondhatja magát, hiszen van a birtokukban már egy tehermentes, 20 millió forintot érő ingatlan. A lakásuk viszont – két gyermek megszületése után – kezd egyre szűkösebbé válni és már régóta azon gondolkoztak, hogy miként költözhetnének egy nagyobb lakásba.

Mivel a környezetükben sorra látták, hogy gombamód szaporodnak az új építésű lakások, a fejükbe vették, hogy ők is egy ilyenbe költöznének be. Úgy hallották egy ismerősüktől, hogy a még építés alatt lévő ingatlanok olcsóbban megkaphatók, mint a már felépített társaik, ezért olyat választottak, melynek a tényleges átadása még körülbelül egy évet vesz igénybe és közben szakaszosan kell kifizetni a vételárat.

Ez nem is lenne olyan nagy probléma, viszont az már az, hogy a kinézett társasházi lakásért összességében 35 milliót kellene kifizetniük. Osztottak-szoroztak és azt találták, hogy nincsenek könnyű helyzetben, mert van egy 20 milliós lakásuk, de mellé saját önerejük 7 millió forint.

A hitel még nem is lenne gond számukra, mert tudnak 400 ezer forintos jövedelmet igazolni, de a lakásuk gyors eladása érdekében nem akarnak kompromisszumot kötni. A későbbiekben kiderül, hogy azért is elengedhetetlen ekkora jövedelem, mert lesz olyan időszak, amikor egyszerre két hitele lesz a párnak.

Gondoljunk csak bele, hogy ha sürgősen akarjuk eladni a lakást, akkor a normál árhoz képest egészen biztosan 5-10%-kal alacsonyabban tudnánk csak megtenni. Hiszen az olyan vevők szóba sem jöhetnek, akik hónapok múlva fizetnek, egy olyanra lenne szükség, aki zsebből kifizeti a vételárat. Éppen ezért a következőkben bemutatott példa akkor is jó szolgálatot tesz, ha egy használt lakást találtunk magunknak, de nem akarjuk a régi lakást gyorsan (áron alul) értékesíteni.

Egy közeli ismerősük, aki járatos a lakáshitelek területén viszont egy egészen jó megoldási javaslattal állt elő. Az egész kulcsa az, mivel nem vehetnek fel hitelt az új ingatlanra, ezért a régi lakásukat terhelik meg egy átmeneti hitellel. Mindez együtt jár azzal is, hogy ha rövid időszakra is, de egy időben két hitele lesz a párnak.

Az általunk csak átmeneti hitelnek titulált hitel óriási előnye, hogy felvételéhez nincs szükség önerőre, a bank mindössze a felajánlott ingatlant és a jövedelmet nézi. Ha a szabályoknak minden megfelel (fedezet, jövedelem, nincs KHR-ben), akkor az átmeneti hitelt is megkaphatjuk. Ezt a hitelfajtát pont a példában hozott esetben szokták használni, amikor valakinek csak átmenetileg lenne szüksége pénzre.

A jobb követhetőség érdekében egy ábrát is összeállítottunk, amelyen minden fontosabb információ rajta szerepel. Mint látható, a nagyobb új építésű lakás 35 milliós árát négy részletben fizetjük ki, először csak 10%-ot kérnek, majd 3 havonta egyre növekvő összegeket.

A szerződés aláírásakor a 7 milliós önerőből használ fel a pár 3,5 milliót. Ezt követően elindítják az 14 millió forintos átmeneti hitel igénylését (30 éves futamidő, 6 havonta változó kamatozású, 2,55%-os kamattal), aminek a fedezete a saját lakásuk lesz. A kellő jövedelem birtokában a bank meg is adja nekik a hitelt, amit szakaszosan folyósít. A 2. szakaszban már 7 milliót kell a párnak fizetnie. Ennek egyik fele lesz a még megmaradt önerejük, míg a másik felét már a bank az átmeneti hitelből folyósítja az eladónak.

A harmadik szakasznál már a szerződéskötéshez képest fél év telt el, ekkor a bank elutalja a hitel maradék részét, a 10,5 millió forintot. Az átmeneti hitel nagy előnye, hogy kaptak a banktól 1,5 éves türelmi időt, amikor nem kell törlesztőrészletet fizetni, viszont a bank a háttérben a kamatokat azért feljegyzi magának. Ez azért is kedvező, mert elég csak a meglévő lakás eladásából származó összegből törleszteni az egész hitelt a kamatokkal és az előtörlesztési díjjal együtt.

Mivel az idő úgy hozta, hogy az új építésű lakás is már eljutott egy olyan szintre (albetétesítés, vagyis az adott lakás saját helyrajzi számot kap), amikor már lakáshitel vehető fel rá, ezért arra is vesznek fel 14 millió forintos hitelt (pont ennyi kell még a teljes vételár kifizetéséhez). Ebben az esetben már 20 éves futamidőt kérvényeznek, és a futamidő alatt végig fix kamatot, amit meg is kapnak. A bank a jövedelemarányos törlesztőt elengedhetné 50% fölé is, de még a két hitellel együtt is 40% alatt maradnak.

Először ijesztően hangozhat, hogy két lakáson is van hitel, de ez csak nagyon rövid ideig lesz így, ráadásul az átmeneti hitel speciális kondíciói miatt csak egy hitel után kell havi törlesztőt fizetni, a sima piaci hitel után.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Nézz  utána lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik a legjobb hitel a lakásprojektedhez!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.