Betöltés

Biztonság és magas kamat egyszerre!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-11

Az utóbbi szűk 3 hónapban látott bróker botrányok után nem csoda, hogy a magyar lakosság többsége a „tuti tippek” helyett inkább a lehető legnagyobb biztonságot keresi. Vizsgálatunkból viszont kiderült, hogy a legnagyobb biztonság mellé még a lehető legjobb banki kamatokat is megkaphatjuk. Lássuk, melyik az a bank, ahol ez a különleges helyzet állt elő!

Ilyenek a magyar bankok

Az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó megtakarítási formát egyértelműen a bankbetétek jelentik, de az sem mindegy, hogy az egyes bankok közül hogyan választunk. A legbiztonságosabb bank megtalálásának egyik legegyszerűbb módja, ha feltételezzük, hogy egy bank minél nagyobb, annál biztonságosabb.

Ha valamilyen oknál fogva mindenképpen magyar bankba tennénk a pénzünket, a döntés egészen egyszerű lesz. Az OTP ugyanis saját tőkéje tekintetében toronymagasan kiemelkedik a hazai bankok közül.

 Viszont ez a tőke is egészen eltörpül a külföldi bankcsoportok mérete mellett.

Nemzetközi szinten más méretekben játszanak

Ne felejtsük el, hogy számos magyarországi bank mögött is egy-egy nagyobb külföldi bankcsoport áll. Egészen más képet kapunk tehát, ha a mögöttes bankcsoportok méreteit is figyelembe vesszük.

A Magyarországon is érdekelt legnagyobb sajáttőkével rendelkező bankcsoport a Citigroup, ezt követi a GE (Budapest Bank), a BNP Paribas, majd az UniCredit. A legnagyobb biztonságban tehát akkor tudjuk a pénzünket, ha ezek közül választjuk ki a pénzintézetünket. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha másik nagybankban lenne a pénzünk, akkor az éppenséggel veszélyben lenne.) Az sem mellékes, hogy a Citi lakossági üzletága éppen kivonul Magyarországról,  a Budapest Bankot pedig az állam vásárolja fel.

Ha a kamat nagysága is számít

Ezután már nincs is más dolgunk, mint megnézni, hogy találunk-e olyan bankot, ami a kamatajánlatok, és a saját tőke tekintetében is az élbolyba tartozik.

 A két rangsor alapján kiemelkedik a BNP Paribas, ami nem csak a legjobb kamatokat ajánlja, hanem saját tőke alapján is a harmadik helyen végzett. 

A francia óriásbank ugyanis 3,2%-os kamatot ad most az 500 ezer forintnál nagyobb lekötésekre, 10 millió fölött pedig ez 3,6%-ot tesz ki. Az sem egy elhanyagolható tény, hogy a BNP Paribas betéteit nem a magyar, hanem a francia betétbiztosítási alap garantálja 100 ezer euróig, vagyis több mint 30 millió forintig.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az a különleges helyzet állt tehát elő, hogy az egyik legbiztonságosabb bank ajánlja a legjobb banki kamatot, vagyis a nagy biztonság mellé még nagyobb kamatot is kapunk. A bankbetétekben gondolkodó megtakarítóknak tehát mindenképpen érdemes lehet megfontolni a BNP Paribas ajánlatát.

Megjegyezzük azért azt is, hogy a biztonságot preferálóknak érdemes lehet szétnézniük az állampapírok között is, amelyek ugyancsak a legbiztonságosabb megtakarítási formák (állami tőke és hozam garancia) közé sorolhatóak és a legjobb bankbetétekhez hasonló kamatokat fizetnek.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

  • alapblog

    Előre a venezuelai úton!

    Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.