Betöltés

Biztonság és magas kamat egyszerre!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-11

Az utóbbi szűk 3 hónapban látott bróker botrányok után nem csoda, hogy a magyar lakosság többsége a „tuti tippek” helyett inkább a lehető legnagyobb biztonságot keresi. Vizsgálatunkból viszont kiderült, hogy a legnagyobb biztonság mellé még a lehető legjobb banki kamatokat is megkaphatjuk. Lássuk, melyik az a bank, ahol ez a különleges helyzet állt elő!

Ilyenek a magyar bankok

Az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó megtakarítási formát egyértelműen a bankbetétek jelentik, de az sem mindegy, hogy az egyes bankok közül hogyan választunk. A legbiztonságosabb bank megtalálásának egyik legegyszerűbb módja, ha feltételezzük, hogy egy bank minél nagyobb, annál biztonságosabb.

Ha valamilyen oknál fogva mindenképpen magyar bankba tennénk a pénzünket, a döntés egészen egyszerű lesz. Az OTP ugyanis saját tőkéje tekintetében toronymagasan kiemelkedik a hazai bankok közül.

 Viszont ez a tőke is egészen eltörpül a külföldi bankcsoportok mérete mellett.

Nemzetközi szinten más méretekben játszanak

Ne felejtsük el, hogy számos magyarországi bank mögött is egy-egy nagyobb külföldi bankcsoport áll. Egészen más képet kapunk tehát, ha a mögöttes bankcsoportok méreteit is figyelembe vesszük.

A Magyarországon is érdekelt legnagyobb sajáttőkével rendelkező bankcsoport a Citigroup, ezt követi a GE (Budapest Bank), a BNP Paribas, majd az UniCredit. A legnagyobb biztonságban tehát akkor tudjuk a pénzünket, ha ezek közül választjuk ki a pénzintézetünket. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha másik nagybankban lenne a pénzünk, akkor az éppenséggel veszélyben lenne.) Az sem mellékes, hogy a Citi lakossági üzletága éppen kivonul Magyarországról,  a Budapest Bankot pedig az állam vásárolja fel.

Ha a kamat nagysága is számít

Ezután már nincs is más dolgunk, mint megnézni, hogy találunk-e olyan bankot, ami a kamatajánlatok, és a saját tőke tekintetében is az élbolyba tartozik.

 A két rangsor alapján kiemelkedik a BNP Paribas, ami nem csak a legjobb kamatokat ajánlja, hanem saját tőke alapján is a harmadik helyen végzett. 

A francia óriásbank ugyanis 3,2%-os kamatot ad most az 500 ezer forintnál nagyobb lekötésekre, 10 millió fölött pedig ez 3,6%-ot tesz ki. Az sem egy elhanyagolható tény, hogy a BNP Paribas betéteit nem a magyar, hanem a francia betétbiztosítási alap garantálja 100 ezer euróig, vagyis több mint 30 millió forintig.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az a különleges helyzet állt tehát elő, hogy az egyik legbiztonságosabb bank ajánlja a legjobb banki kamatot, vagyis a nagy biztonság mellé még nagyobb kamatot is kapunk. A bankbetétekben gondolkodó megtakarítóknak tehát mindenképpen érdemes lehet megfontolni a BNP Paribas ajánlatát.

Megjegyezzük azért azt is, hogy a biztonságot preferálóknak érdemes lehet szétnézniük az állampapírok között is, amelyek ugyancsak a legbiztonságosabb megtakarítási formák (állami tőke és hozam garancia) közé sorolhatóak és a legjobb bankbetétekhez hasonló kamatokat fizetnek.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Rejtő Jenő műve a gyakorlatban

    Hárommilliárd dolláros vasútépítési ügyben 18 politikust és üzletembert tartóztattak le korrupciós vádakkal: miszerint a kínai hitelből épülő megaberuházásból magáncélra kiloptak. Cinikus megfigyelők szerint a vasútvonal...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.