Betöltés

Biztos, hogy bombaüzlet az ingatlan?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-07

Újra slágerré kezd válni hazánkban az ingatlanbefektetés, az adatok is azt mutatják, hogy a lakásárak szépen emelkedtek az elmúlt másfél évben. Azonban semmi nem garantálja, hogy ez a növekedés a jövőben is kitart majd. Kiszámoltuk, hogy az elmúlt hét évben például sokkal magasabb hozamra tehetett szert az, aki kockázatmentes állampapírban tartotta a pénzét, mint aki az ingatlant választotta. Persze a múltbéli hozamok semmit nem jelentenek a jövőre nézve, de azt jó, ha mindenki megjegyzi: az ingatlan NEM biztonságos befektetés. Az ingatlan igenis kockázatos befektetés. Mutatjuk, hogy miért.

Azt szokták mondani, hogy amikor már mindenki, még a sarki fűszeres is egy adott befektetésről áradozik, akkor azzal a piaccal nagy baj lesz, és jobb gyorsan kiszállni onnan. Valami hasonló dolog történik éppen a kínai részvénypiacon és volt idő, hogy ugyanebbe a kategóriába tartozott a magyar ingatlanpiac is, például 2007-2008-ban.

Az ingatlanárak újra szemrevaló növekedést értek el 2014 eleje óta, ezt bizonyítja például a Duna House lakásárindexe is. Az elmúlt rövid időszak hirtelen növekedése azonban még messze nem minden. A számok ugyanis azt mutatják, hogy az ingatlanárak átlagosan még ezt az emelkedést követően sem érték el a 2008 elején mért szinteket. Annak mindössze 95%-án állnak egyelőre, sőt, ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor csupán 75%-át érik el.

Nézzük a konkrét számokat!

Hogy mit is jelent ez pontosan? Lássuk, mennyi pénzünk lenne, ha 2008 elején 10 millió forintos megtakarításunkat ingatlanba, illetve akkor, ha kockázatmentesnek tekinthető állampapírba fektettük volna! 

Az állampapírok közül az 1 éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyet választottuk, és feltételeztük, hogy minden évben a kamatokkal együtt újra ugyanebbe tettük a pénzünket. Az ingatlanbefektetésnél a Duna House Országos Lakásindexét vettük alapul, és azt is feltettük, hogy a lakást a megvásárlása után hosszútávra bérbe adtuk.

Látható, hogy a teljesen kockázatmentes államkötvény megvásárlásával több, mint 15 millió forintot érne a befektetésünk. Ezzel szemben az ingatlanbefektetésünk értéke még a 12 millió forintot sem éri el.

A számításunkban 5%-os ingatlan bérleti hozamot feltételeztünk, amit 2%-os amortizációval csökkentettünk évente. Bár a bérleti hozam értéke ma már jóval magasabb, a Global Property Guide szerint Magyarországon átlagosan 7,55%-ot tesz ki, a példában azzal a feltételezéssel éltünk, hogy 2008-ban hosszú távra adtuk ki a lakást. Így nem emelhettük a bérleti díjat, és ezzel kimaradtunk az elmúlt időszak bérletidíj-emelkedéséből is.

Készítettünk egy kalkulátort, amivel kiszámolhatod, hogy a saját kockázattűrésedhez melyik befektetések illenek a legjobban, és milyen hozamokat érhetsz el ezekkel!

Az adózást se felejtsük el!

Nem mehetünk el szó nélkül a hozamok után fizetendő adók mellett sem. Az állampapírok után csak kamatadót kell fizetni (16%), és ugyanekkora adó terheli az ingatlanok kiadását is, abban az esetben, ha a bérbeadásból származó jövedelmünk nem haladja meg az 1 millió forintot (példánkban is ez a helyzet állt elő). Ha viszont ennél nagyobb bevételünk keletkezne, ezt további 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO), vagyis összesen 30%-os teher terheli.

Ennek a két befektetési formának a tekintetében tehát az elmúlt hét évben az a paradox helyzet állt elő, hogy nemhogy hozamáldozatot kellett vállalni a biztonságért, hanem épp ellenkezőleg: a magasabb biztonságért cserébe jóval magasabb hozamot érhettünk el.

Ebből is látszik, hogy az ingatlan egy kockázatos befektetési forma, amivel bár időnként nagyot lehet szakítani, ugyanolyan könnyen előfordulhat annak az ellenkezője is, és hosszú évekig várhatjuk, hogy az árak újra helyreálljanak. Ha pedig idő közben szükség lenne a befektetett pénzre, az alacsony áron eladott ingatlannal már realizáljuk is az óriási veszteséget.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • alapblog

    Tőzsde, a mentorunk

    A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.