Borúlátó előrejelzés: vallottak a bankok a hitelpiaci várakozásaikról

Borúlátó előrejelzés: vallottak a bankok a hitelpiaci várakozásaikról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-05
 

Szigorították a bankok a hitelezési feltételeket mind a vállalati-, mind a lakossági szegmensben a harmadik negyedévben. A romló gazdasági kilátások miatt, előretekintve még nagyobb arányban jeleztek további szigorítást a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bank friss hitelezési felmérése szerint.

Erőteljes további szigorítás várható a vállalati hitelpiacon

A vállalati hitelfeltételeken a bankok nettó 29 százaléka szigorított a harmadik negyedévben és ezt 71 százalék a következő fél évre előretekintve is kilátásba helyezte a jegybank novemberi hitelezési felmérésében résztvevő bankok közül. (A válaszadó pénzintézetek a vállalati hitelállomány mintegy 98 százalékával rendelkeznek.) A szigorítás valamennyi kategóriát (kis- és nagyvállalatokat) egyaránt érinti.

A hitelkeresletet illetően a kisvállalatoknál a bankok fele érzékelt csökkenést a harmadik negyedévben – a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránti érdeklődés apadását is jelezték. Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 48 százaléka összességében visszaesést vár a vállalati hitelkeresletben, és míg 85 százalékuk keresletcsökkenésre számít a hosszú lejáratú hitelek iránt, a rövid lejáratú hitelek esetében 29 százalékuk erősödő keresletet vár.

Fontos
A kamatstop vállalati hitelekre történő kiterjesztését és a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítását október 22-én jelentették be. Az MNB harmadik negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2022. október 1. és 18. között válaszoltak. Így ennek várható hatása a felmérés eredményeiben még nem tükröződnek.

Hirdetés

Hirdetés

A lakásprojekteknél is óvatosabbá váltak a pénzintézetek

A kereskedelmiingatlan-piacot érintő kihívások miatt az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjein a bankok fele szigorított a harmadik negyedévben, azonban a lakásprojektek kapcsán mindössze 24 százalékukra volt ez jellemző. A bankok megváltozó kockázati toleranciájából fakadóan 2022. negyedik és 2023. első negyedévében már a lakásprojektek esetében is a válaszadók nettó 62 százaléka, a bevásárlóközpontok és irodaházak esetében pedig rendre 72 és 49 százaléka tervez szigorítani a hitelhez jutás feltételein.

A harmadik negyedévben a válaszadó intézmények nettó 55 százaléka a kereslet mérséklődését tapasztalta az üzleti célú ingatlanhitelek iránt, előretekintve 75 százalékuk számít visszaesésre a keresletben. Ennél is nagyobb arányban (84 százalék) várnak mérséklődés a pénzintézetek a lakásprojekt-hitelek tekintetében.

Szigorúbb belső adósságfék-szabályok a lakáshiteleknél

A bankok nettó 32 százaléka összességében szigorított a lakáscélú hitelek sztenderdjein 2022 harmadik negyedévében, főként a gazdasági kilátások- és az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A szigorítás a belső banki adósságfék-szabályok szigorúbb alkalmazását jelentette, ugyanakkor az emelkedő kamatkörnyezetben a felárak további mérsékléséről számolt be a válaszadók 53 százaléka.

Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 75 százaléka a felárak növelésével tervez szigorítani a hitelfeltételeken. A negyedév során szinte az összes válaszadó bank a hitelkereslet csökkenését érzékelte, és e tendencia fennmaradására számít 2022 utolsó és 2023 első negyedévében is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Tovább emelkedhetnek a felárak a személyi kölcsönöknél

A fogyasztási hitelek feltételein a bankok 60 százaléka szigorított a harmadik negyedév során a minimálisan megkövetelt hitelképességi szint emelésén keresztül, előretekintve pedig 72 százalékuk helyezett kilátásba további szigorítást a felárak emelése révén, elsősorban a személyi kölcsönök piacán.

A fogyasztási hitelek iránti kereslet csökkenését a bankok nettó 29 százaléka érzékelte a harmadik negyedévben- Előretekintve a pénzintézetek nettó 87 százaléka számít további keresletcsökkenésre ebben a szegmensben a fogyasztói bizalom és rendelkezésre álló jövedelmek tekintetében várt visszaeséssel.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés