Betöltés

Borzasztó drágák a banki SMS-ek – Szükség van egyáltalán rájuk?

szerző: Bankmonitor
2017-07-28

Azon kívül, hogy igyekszünk a legkedvezőbb számlacsomagot kiválasztani, érdemes az egyéb feltételekre, számlához kapcsolódó szolgáltatásokra is figyelni, amelyek megdobják a havi költséget. Ilyen az SMS szolgáltatás díja, ami még teljes átlagos használat mellett is jelentősen növeli a számla fenntartását, ha minden tranzakcióról értesítést kérünk. A biztonsági funkcióra való szorítkozás mellett érdemes szemfülesnek lenni, hiszen számos lehetőség adódik, hogy éves szinten több ezer forintot spóroljunk a bankoláson.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Az SMS tájékoztatók jelentik az egyik legnagyobb költséget

Az SMS tájékoztató kétségtelenül hasznos, elsősorban biztonsági funkciót betöltő banki szolgáltatás: általuk értesülhetünk a bankkártyás vásárlásokról, illetve az egyéb számlamozgásokról. Van, aki akkor érzi magát biztonságban, ha mindenről értesítést kap, ugyanakkor sokan a költségek lefaragása miatt teljesen lemondanak az SMS-ekről, és inkább a mobil- vagy netbankjukból informálódnak.

Az utóbbi csoportnak abban valóban igaza van, hogy az SMS értesítők elhagyásával jóval kisebbre is kijöhet a bankszámla költsége, hiszen a bankkártya díja mellett erre fizetjük ki a legtöbbet. Egy üzenet átlagosan 20-40 forintba is kerül, ami adott esetben még egy fix havidíjjal (50-250 forint) is kiegészül. Ez azt jelenti, hogy amennyiben például nagyon sokszor vásárolunk kártyával, az SMS-ek miatt nagyon hamar megszaladhatnak a bankköltségeink. Azzal lehet számolni, hogy teljesen átlagos használat mellett is évi 3 ezer forintba kerülhet az SMS szolgáltatás, ha nem figyelünk oda.

Azt is fontos tudnunk, hogy attól is erőteljesen függ a szolgáltatás ára, hogy milyen számlacsomaggal illetve bankkártyával rendelkezünk. Éppen ezért összegyűjtöttük milyen díjszabást alkalmaznak a bankok azoknál a számlacsomagoknál, melyek egy átlagos ember igényeit célozzák meg.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a sztenderd díjakat tüntettük fel, így előfordulhat, hogy banki akció keretében kedvezményes díjjal vegyük igénybe a szolgáltatást (például a Sberbank, Budapest Bank esetében az első 3 illetve 6 hónapban díjmentes). Ezenkívül ma már olyan szolgáltatáscsomagok is elérhetőek, ahol egy fix havi díj megfizetése után az SMS-enkénti díjtól már mentesülhetünk (például az OTP Bank Smart csomag).

Keress rá a legjobb számlacsomagokra a Bankmonitor bankszámla keresőjével!

Hogyan faraghatók le az SMS költségek?

Ugyanakkor, ha valaki nem zárkózik el a mobilbank használatától, nem csak a SMS-t is tartalmazó szolgáltatáscsomaggal, hanem adott bankoknál az ún. push üzenet segítségével is csökkentheti a bankszámla költségeket.

Lényegében arról van szó, hogy az SMS alapú tájékoztatókat a mobilunkra letölthető banki alkalmazás üzeneteinek segítségével tudjuk ki váltani. Ez gyakorlatilag díjmentes, viszont ugyanúgy értesülhetünk a számla- illetve kártyamozgásokról, mintha SMS-t kapnánk. Erre lehetőségünk van például a Gránit Digitálils számlacsomagjánál az iSMS szolgáltatással, vagy a CIB ECO-nál az okos értesítés funkcióval, de a MagNet bankál is elérhető a Push üzenet a mobilalkalmazáson keresztül.

A mobilalkalmazáson keresztüli értesítők mellett további lehetőségeink vannak, amennyiben naprakészek szeretnénk lenni a bankszámlánkkal kapcsolatban, de mégis spórolnánk az SMS díjakon. Néhány egyszerű finomhangolás segítségével már tetemes költség lefaragható.

Megoldást jelenthet, ha a biztonsági funkcióra szorítkozva kizárólag a bankkártyás tranzakciókról kérünk SMS szolgáltatást. Ugyanakkor azt is beállíthatjuk, hogy milyen összeghatár fölött kapjunk értesítést. Ha sokat vásárolunk a kártyánkkal érdemes például az 5-10 ezer forintos költések fölött kérni az SMS-t. Emellett a netbankunk és a mobilbankunkok segítségével bármikor megnézhetjük, hogy például megérkezett-e a fizetésünk, vagy teljesültek-e az utalásaink.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

 1. Bánó Gábor

  A hagyományos SMS szolgáltatás elsősorban a telefontársaságok dijszabása miatt drága. S e mellett elavult is. Ugyamakkor elég sokan használnak manapság Vibert. Megbízható, gyors és ingyenes alternatívája az SMS-eknek. Talán meg kellene vizsgálnizk a bankoknak a Viberes üzenetküldés lehetőségét is.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kényelmes vagy körülményes az online bankszámlanyitás?

2018. 08. 14.

A bankok egyre inkább igyekeznek az online felületek felé terelni az ügyfeleiket. Ennek egyik formája az online számlanyitás, illetve a számlanyitáshoz szükséges online adatfelvétel. Az idősek bizonyára kevésbé élnek vele,...

Bazi nagy bankszámla mustra

Átlagosan havi 300 forintba kerül ma egy bankszámla az első évben bankkártyával, és pár átutalással, amely a második évtől 600 forint körül alakul. Létezik 0 forintos ajánlat, és olyan is,...

A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása

2018. 08. 03.

Az interneten bonyolított vásárlások mennyisége egyre csak növekszik. A legfontosabb, hogy körültekintőek legyünk, ha nem szeretnénk, hogy kártyánk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. A bűnözők ugyanis mindent megtesznek, hogy hozzáférhessenek pénzünkhöz....

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.