Borzasztó drágák a banki SMS-ek – Szükség van egyáltalán rájuk?

2017. 07. 28. szerző: bankmonitor.hu

Azon kívül, hogy igyekszünk a legkedvezőbb számlacsomagot kiválasztani, érdemes az egyéb feltételekre, számlához kapcsolódó szolgáltatásokra is figyelni, amelyek megdobják a havi költséget. Ilyen az SMS szolgáltatás díja, ami még teljes átlagos használat mellett is jelentősen növeli a számla fenntartását, ha minden tranzakcióról értesítést kérünk. A biztonsági funkcióra való szorítkozás mellett érdemes szemfülesnek lenni, hiszen számos lehetőség adódik, hogy éves szinten több ezer forintot spóroljunk a bankoláson.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Az SMS tájékoztatók jelentik az egyik legnagyobb költséget

Az SMS tájékoztató kétségtelenül hasznos, elsősorban biztonsági funkciót betöltő banki szolgáltatás: általuk értesülhetünk a bankkártyás vásárlásokról, illetve az egyéb számlamozgásokról. Van, aki akkor érzi magát biztonságban, ha mindenről értesítést kap, ugyanakkor sokan a költségek lefaragása miatt teljesen lemondanak az SMS-ekről, és inkább a mobil- vagy netbankjukból informálódnak.

Az utóbbi csoportnak abban valóban igaza van, hogy az SMS értesítők elhagyásával jóval kisebbre is kijöhet a bankszámla költsége, hiszen a bankkártya díja mellett erre fizetjük ki a legtöbbet. Egy üzenet átlagosan 20-40 forintba is kerül, ami adott esetben még egy fix havidíjjal (50-250 forint) is kiegészül. Ez azt jelenti, hogy amennyiben például nagyon sokszor vásárolunk kártyával, az SMS-ek miatt nagyon hamar megszaladhatnak a bankköltségeink. Azzal lehet számolni, hogy teljesen átlagos használat mellett is évi 3 ezer forintba kerülhet az SMS szolgáltatás, ha nem figyelünk oda.

Azt is fontos tudnunk, hogy attól is erőteljesen függ a szolgáltatás ára, hogy milyen számlacsomaggal illetve bankkártyával rendelkezünk. Éppen ezért összegyűjtöttük milyen díjszabást alkalmaznak a bankok azoknál a számlacsomagoknál, melyek egy átlagos ember igényeit célozzák meg.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a sztenderd díjakat tüntettük fel, így előfordulhat, hogy banki akció keretében kedvezményes díjjal vegyük igénybe a szolgáltatást (például a Sberbank, Budapest Bank esetében az első 3 illetve 6 hónapban díjmentes). Ezenkívül ma már olyan szolgáltatáscsomagok is elérhetőek, ahol egy fix havi díj megfizetése után az SMS-enkénti díjtól már mentesülhetünk (például az OTP Bank Smart csomag).

Keress rá a legjobb számlacsomagokra a Bankmonitor bankszámla keresőjével!

Hogyan faraghatók le az SMS költségek?

Ugyanakkor, ha valaki nem zárkózik el a mobilbank használatától, nem csak a SMS-t is tartalmazó szolgáltatáscsomaggal, hanem adott bankoknál az ún. push üzenet segítségével is csökkentheti a bankszámla költségeket.

Lényegében arról van szó, hogy az SMS alapú tájékoztatókat a mobilunkra letölthető banki alkalmazás üzeneteinek segítségével tudjuk ki váltani. Ez gyakorlatilag díjmentes, viszont ugyanúgy értesülhetünk a számla- illetve kártyamozgásokról, mintha SMS-t kapnánk. Erre lehetőségünk van például a Gránit Digitálils számlacsomagjánál az iSMS szolgáltatással, vagy a CIB ECO-nál az okos értesítés funkcióval, de a MagNet bankál is elérhető a Push üzenet a mobilalkalmazáson keresztül.

A mobilalkalmazáson keresztüli értesítők mellett további lehetőségeink vannak, amennyiben naprakészek szeretnénk lenni a bankszámlánkkal kapcsolatban, de mégis spórolnánk az SMS díjakon. Néhány egyszerű finomhangolás segítségével már tetemes költség lefaragható.

Megoldást jelenthet, ha a biztonsági funkcióra szorítkozva kizárólag a bankkártyás tranzakciókról kérünk SMS szolgáltatást. Ugyanakkor azt is beállíthatjuk, hogy milyen összeghatár fölött kapjunk értesítést. Ha sokat vásárolunk a kártyánkkal érdemes például az 5-10 ezer forintos költések fölött kérni az SMS-t. Emellett a netbankunk és a mobilbankunkok segítségével bármikor megnézhetjük, hogy például megérkezett-e a fizetésünk, vagy teljesültek-e az utalásaink.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

 1. Bánó Gábor

  A hagyományos SMS szolgáltatás elsősorban a telefontársaságok dijszabása miatt drága. S e mellett elavult is. Ugyamakkor elég sokan használnak manapság Vibert. Megbízható, gyors és ingyenes alternatívája az SMS-eknek. Talán meg kellene vizsgálnizk a bankoknak a Viberes üzenetküldés lehetőségét is.

  2017.07.28.23:16

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.