Hirdetés

Cégfelvásárlás hitellel – Mekkora összegtől finanszíroznak a bankok?

szerző: |
 

Mekkora hiteligénytől szállnak be a bankok egy céges adásvételi tranzakcióba? Milyen megoldásban gondolkozhatunk, ha ezt a határt nem érjük el? Alább egy rövid útmutató az üzletrész kivásárlás, vállalatfelvásárlás finanszírozásához.

Mikor lép be a bank?

A banki finanszírozásnak van egy gazdasági-lélektani alsó korlátja, ami alatt a pénzintézetnek nem éri meg beszállni egy céges adásvételi ügyletbe. Ez jellemzően 300 millió forintos hiteligényt jelent.

Ez az a hitelvolumen, ahol már a banknak is rentábilis lehet a befektetett munka-bevétel arány, feltételezve a hiteligénylő számára elfogadható kamatot tud kínálni a pénzintézet. (Nyilván van az a pénz, amiért egy kisebb volument is bevállal a bank, de nem biztos, hogy az az összeg a hiteligénylő számára beleférne a tranzakció költségeibe.)

Alternatív megoldás

Alacsonyabb tranzakciós volumennél érdemes tehát alternatív megoldásokat is megvizsgálni. Abban az esetben például, ha jelentős ingó és ingatlanvagyona van a kiszemelt vállalkozásnak, szóba jöhet egy két lépéses tranzakció:

  1. Az első lépés az ingó és ingatlan vagyon banki finanszírozás mellett történő adásvétele akár 10 éves futamidő mellett. Ez könnyíti az adósságszolgálatot is: egy cégfelvásárláshoz ugyanis jellemzően 5-7 éves futamidővel adnak hitelt a bankok.
  2. Az ingó- és ingatlanvagyon kivásárlásával párhuzamosan pedig a céget névleges értéken meg lehet vásárolni.

Lehetnek kivételek

A fenti alternatíva természetesen nem minden esetben működőképes megoldás. Léteznek ugyanakkor olyan helyzetek, amikor a bank más üzleti lehetőséget is „kiszagolva” hajlandó alacsonyabb finanszírozási igényt is kiszolgálni egy tranzakció kapcsán.

A banki nyitottság igen eltérő ezen a területen, jól körül kell nézni az ajánlatok között, hogy megtaláljuk a megfelelő banki partnert. Ebben tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői, keresd közvetlenül tanácsadónkat a témában.

Érdeklődj szakértőnknél
Csányi Franciska
Csányi Franciska
vezető vállalatfinanszírozási szakértő
  • MBA, közgazdász
  • 10 év+ szakmai tapasztalat
  • Több 10 mrd Ft sikeres
    hitelszervezés
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Cégfelvásárlás, üzletrész kivásárlás témakörben született korábbi útmutatóink:

Cégfelvásárlás hitellel – Mekkora önerőre van szükség?

Hitelből szeretnéd kivásárolni üzlettársad? Akkor ezt olvasd el!

Az alábbiaknak kell megfelelned, ha cégfelvásárláshoz hitelt szeretnél

Hirdetés