Betöltés

Cégnövekedés biztonságosan, banki finanszírozással

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-04

Lassan fellélegezhetnek a cégtulajdonosok az elmúlt évek válság okozta kemény küzdelmeiből, és el lehet kezdeni nem csak a túlélésben, hanem növekedésben is gondolkozni.
Növekedni sem egyszerű azonban, problémák ilyenkor is adódhatnak. Legfájdalmasabb lehet ezek közül a fizetési határidő problematikája, illetve az új vevőink fizetési kockázata, melyek cégünk likviditására erős befolyással lehetnek.
Hogyan lehet ezeket mederben tartani? Mindkét esetre tudunk tippet adni!

A hosszú fizetési határidő

A gyakran találkozhatnak a vállalkozások azzal a kényszerű helyzettel, hogy vevője a cég likviditása szempontjából már nem menedzselhető fizetési határidő mellett hajlandó csak az együttműködésre. Akár egy nagyobb, ismertebb vevő monopolpiaci helyzetéből kifolyóan, akár a cégünk megrendelés állományában meghatározó volument képviselő vevők feltételdiktáló helyzetéből adódóan.

A hosszú fizetési határidő okozta nehézségeket kezelésére létezik egy remek eszköz, a faktorálás, azaz vevőkövetelésünk előfinanszíroztatása.

Hogyan kaphatunk pénzt a gyakorlatban a vevők felé kiállított számlákra?

 1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
 1. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
 1. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
 1. A számla ellenértékének maradék 10-20%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Szeretnél egyedi ajánlatot kapni vevő követelésid előfinanszírozására? Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat! Ha kéred, szakértő kollegáink felveszik veled személyesen is a kapcsolatot.

Mennyi finanszírozást kaphatok vevőimre?

Hitelkeret megállapítása a kibocsátott számlákra
millió Ft
nap
nap
Elérhető finanszírozás *
Várható költség **
1-3%
* A becsülhető faktorkeret összege, mely minden esetben függ a vevő(k) minősítésétől. A feltüntetett összeg nem tekinthető ajánlatnak.
** A faktorált számlára vetített jellemző költség, melynek konkrét mértékét a vevők minősítése határozza meg.
Igényeld szakértőnk segítségét, hogy könnyen hozzájuss a hitelhez

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az új vevő

Sok esetben olyan új partnert sikerül találni cégünknek, akivel nem rendelkezünk korábbi tapasztalattal, de még csak másodlagos forrásból sem tudunk információt szerezni róla. Nem ismerjük megbízhatóságát, fizetési morálját, nem tudjuk, hogy milyen belső problémája lehet, amely később esetleg kihathat fizetési képességére (például idő közben felszámolás alá kerül). Érhetnek olyan negatív meglepetések is minket, melyek vállalkozásunk likviditását veszélyeztetik.

Kockázat nélkül nincs nyereség, de ezt a kockázatot kezelni lehet – vevőbiztosítással

Mit is jelent ez? A biztosító társaság vállalja, hogy az általa bevizsgált és elfogadott vevőink nem fizetése esetén megtéríti azt cégünk számára.

Figyelem! Már az is jelentős információ tartalommal bír, ha a biztosító társaság nem vállalja egy adott vevő biztosítását. Valószínűleg túl nagy kockázatot lát benne, ez nekünk is jelzésértékű lehet. Érdemes ilyenkor átgondolnunk, hogy valóban szeretnénk-e ennek a vevőnek bármit is eladni…

Az ilyen módon biztosított vevőink felé fennálló követelésünket előfinanszíroztatni (faktoráltatni) is jóval könnyebb. Sőt, vevőtől függően sok esetben a pénzintézet maga szabja azt feltételként.

A biztosításnak természetesen költségvonzata van, ezt érdemes azonban a kockázat függvényében szemlélnünk.

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  Önvezető forradalom

  Senki sem tud majd elugrani előle? Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.