Betöltés

Cégnövekedés biztonságosan, banki finanszírozással

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-04

Lassan fellélegezhetnek a cégtulajdonosok az elmúlt évek válság okozta kemény küzdelmeiből, és el lehet kezdeni nem csak a túlélésben, hanem növekedésben is gondolkozni.
Növekedni sem egyszerű azonban, problémák ilyenkor is adódhatnak. Legfájdalmasabb lehet ezek közül a fizetési határidő problematikája, illetve az új vevőink fizetési kockázata, melyek cégünk likviditására erős befolyással lehetnek.
Hogyan lehet ezeket mederben tartani? Mindkét esetre tudunk tippet adni!

A hosszú fizetési határidő

A gyakran találkozhatnak a vállalkozások azzal a kényszerű helyzettel, hogy vevője a cég likviditása szempontjából már nem menedzselhető fizetési határidő mellett hajlandó csak az együttműködésre. Akár egy nagyobb, ismertebb vevő monopolpiaci helyzetéből kifolyóan, akár a cégünk megrendelés állományában meghatározó volument képviselő vevők feltételdiktáló helyzetéből adódóan.

A hosszú fizetési határidő okozta nehézségeket kezelésére létezik egy remek eszköz, a faktorálás, azaz vevőkövetelésünk előfinanszíroztatása.

Hogyan kaphatunk pénzt a gyakorlatban a vevők felé kiállított számlákra?

  1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
  1. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
  1. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
  1. A számla ellenértékének maradék 10-20%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Szeretnél egyedi ajánlatot kapni vevő követelésid előfinanszírozására? Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat! Ha kéred, szakértő kollegáink felveszik veled személyesen is a kapcsolatot.

Mennyi finanszírozást kaphatok vevőimre?

Hitelkeret megállapítása a kibocsátott számlákra
millió Ft
nap
nap
Elérhető finanszírozás *
Várható költség **
1-3%
* A becsülhető faktorkeret összege, mely minden esetben függ a vevő(k) minősítésétől. A feltüntetett összeg nem tekinthető ajánlatnak.
** A faktorált számlára vetített jellemző költség, melynek konkrét mértékét a vevők minősítése határozza meg.
Igényeld szakértőnk segítségét, hogy könnyen hozzájuss a hitelhez

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az új vevő

Sok esetben olyan új partnert sikerül találni cégünknek, akivel nem rendelkezünk korábbi tapasztalattal, de még csak másodlagos forrásból sem tudunk információt szerezni róla. Nem ismerjük megbízhatóságát, fizetési morálját, nem tudjuk, hogy milyen belső problémája lehet, amely később esetleg kihathat fizetési képességére (például idő közben felszámolás alá kerül). Érhetnek olyan negatív meglepetések is minket, melyek vállalkozásunk likviditását veszélyeztetik.

Kockázat nélkül nincs nyereség, de ezt a kockázatot kezelni lehet – vevőbiztosítással

Mit is jelent ez? A biztosító társaság vállalja, hogy az általa bevizsgált és elfogadott vevőink nem fizetése esetén megtéríti azt cégünk számára.

Figyelem! Már az is jelentős információ tartalommal bír, ha a biztosító társaság nem vállalja egy adott vevő biztosítását. Valószínűleg túl nagy kockázatot lát benne, ez nekünk is jelzésértékű lehet. Érdemes ilyenkor átgondolnunk, hogy valóban szeretnénk-e ennek a vevőnek bármit is eladni…

Az ilyen módon biztosított vevőink felé fennálló követelésünket előfinanszíroztatni (faktoráltatni) is jóval könnyebb. Sőt, vevőtől függően sok esetben a pénzintézet maga szabja azt feltételként.

A biztosításnak természetesen költségvonzata van, ezt érdemes azonban a kockázat függvényében szemlélnünk.

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.